Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia ścieków + studnia głębinowa na małej działce

MateuszMateusz

Recommended Posts

Dzień dobry, sprawa wygląda tak, że za przyłączenie do kanalizacji i wody miejskiej zapłaciłbym około 20 tys. Koszta te są dlatego takie wysokie bo w drodze do której jest kanalizacja to droga współwłasność i to mieszkańcy robili projekt itp. a dokładniej jeden ze współwłaścicieli i teraz żebym się przyłączył muszę się dołożyć/zwrócić część kosztów tego projektu itp - dodatkowo oczywiście firma która musi od drogi pociągnąć cała kanalizacje no i tak o to koszty to około 20 tys. Dlatego pomyślałem, aby odciąć się od tego wszystkiego i zrobić oczyszczalnie + studnia głębinowa i cieszyć się w przyszłości z taniego użytkowania i nie płacić wysokich kosztów za ścieki i wodę. Rodzinka 3-4 osobowa.

1) Teraz moje pytanie jaką oczyszczalnie brać pod uwagę zależy mi na jak najmniejszych problemach z eksploatacją - koszta nie grają roli. Wolę zapłacić więcej i mieć do końca życia zadowolenie z takiej oczyszczalni aniżeli zaoszczędzić, a później żałować.

2) Druga sprawa to wymiary działki. Działka to prostokąt szerokość 28m długość 46. ALE część działki jest inwestycyjna. I sprawa dokładnie wygląda tak, że od drogi jest część inwestycyjna i wynosi ona 28x20, a następnie część użytkowa i jest to dokładnie 28x26 i tutaj będzie dom 17x11 (projekt z273a). No i teraz moje pytanie, czy mogę na części inwestycyjnej wykonać oczyszczalnie czy wszystko musi być w części użytkowej.

3) Trzecia sprawa w sąsiedniej działce była 10 lat temu stacja benzynowa (zbiorniki z benzyną) no i obawiam się czy w ogóle jest sens myśleć o studni głębinowej na mojej działce?

Bardzo proszę o odpowiedzi.

Edytowane przez MateuszMateusz

Ad. 1 skoro koszty nie grają roli, nie chcesz problemów z eksploatacją i zdajesz sobie sprawę, że oszczędność teraz to kłopoty i koszty w przyszłości, to podłącz się do kanalizacji. Własna oczyszczalnia to pilnowanie, żeby działało jak należy, do tego przy jakichś awariach wylewasz sobie ścieki na własną działkę. Pamiętaj, że dla oczyszczalni przydomowych możesz dostać nakaz wykonywania dość kosztownych badań (chyba, że coś się w przepisach zmieniło, ale są stosunkowo nowe, więc to mało prawdopodobne)

Ad. 3 nie ma sensu. Nie bez powodu dla ujęć wody robi się strefy ochrony bezpośredniej, w której nie można nawet placu zabaw zrobić, a o stacji paliw nawet nikt nie próbuje myśleć.

Jeśli możesz podłączyć się do wody i kanalizacji gminnej, to korzystaj z dobrodziejstw cywilizacji :)

Potwierdzam to co poprzednicy. W kwestii kosztów możesz się mocno zdziwić jak będziedziesz miał pecha ze studnią (głęboko woda, wymagająca 2-3 stopniowego oczyszczenia) może wyjść solidnie drożej. Koło takich filtrów też trzeba chodzić. Sprawdzać, serwisować, czasem czegos dosypywac.

Oczyszczalnia drenażowa nie jest wieczna. Licz się zawsze z tym ze za 10-20lat drenaż się skończy. A jak Ci jąktoś źle wykona to i po roku dwóch ludziom siędrenaż potrafi zapchać. Oczyszczalnia biologiczna to koszt rzedu 10tys i ciągłe chodzenie koło niej bo tam akurat są elementy mechaniczne takie czy inne.

Jak ma być bezobsługowo i na wiele lat to zdecydowanie wodociąg i kanalizacja. Do tego te zbiorniki na paliwo. Ja bym się nie odważył.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem. Stacja była 10 lat temu i wtedy też zostały usunięte wszystkie te zbiorniki. Za oczyszczalnie przewiduje wydatek około 10-12 tys z takim wydatkiem się liczę. I ogólnie z kosztami większymi niż podpięcie do kanalizacji, ale chyba macie racje, nie ma co sobie utrudniać życia, tylko po prostu działać w kierunku kanalizacji i tyle.