Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zrobiłem fundament punktowy pod domek drewniany: https://ibb.co/fSqNKk, pomiędzy punkty wysypałem 30cm piachu i teraz pytanie czym to teraz ten piach obłożyć żeby chwasty pod domkiem nie rosły. Domyślam się że sam piach nie wystarczy, i zielsko i tak będzie wyrastać z czasem. W związku z tym zastanawiam się czy wyłożyć jakąś włókninę, czy może folię budowlaną, czy coś innego. Przychylałem się do folii budowlanej 0,3mm i na to 3cm żwiru, dobrze by ją było rozłożyć w całości bo znalazłem taką o wymiarach 5x20m, ale sobie pomyślałem że woda może potem na tej folii stać, czy to w wyniku deszczu czy śniegu jakoś tam zawsze coś może pod domek zacinać. Ogólnie ta pustka powietrzna pod domkiem miałaby od 10 do 30cm. A może jakaś agrotkanina i na to wysypać kory?

Edytowane przez borgus
https://forum.murator.pl/topic/231266-jak-zapobiedz-wyrastaniu-chwat%C3%B3w-pod-domkiem-drewnianym/

Stoję przed podobnym problemem i chętnie poznam odpowiex na to pytanie. U mnie zatosowanie grubej agrowłókniny nie zadziałało, chwasty pojawiły się dwa lata później. Teraz myślę nad folią, ale problemem jest woda opadowa - prosty test pokazał, że folia + 5 cm żwiru = bagno koło mojego garażu...
Zamisst folii połóż geowłókninę, nie agrwłókninę czy agrotkaninę tylko geowłókninę, taką jak kładą pod drogi. Chwasty przez to nie przerosną, stabilizuje podłoże i woda przez to przesiąka. Ja jednak zdecydowałem się na grubą folię budowlaną, żeby pod domkiem nie parowało, po obrzeżach zrobię lekki spadek, żeby woda spływała, w głębi pod domkiem raczej wody nie naleci.
Dziękuję za sugestię. Zacząłem drązyć temat i okazuje się, że geowłóknina występuje w dwóch "wersjach" jako drenażowa oraz drogowa. i to właśnie drenażową chyba powinienem użyc, bo wg. danych charakteryzuje się dużo lepszymi parametrami hydraulicznymi od geowłóknin drogowych. Tak czy inaczej - dziękuje