borgus 31.07.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 (edytowane) Witam,zrobiłem fundament punktowy pod domek drewniany: https://ibb.co/fSqNKk, pomiędzy punkty wysypałem 30cm piachu i teraz pytanie czym to teraz ten piach obłożyć żeby chwasty pod domkiem nie rosły. Domyślam się że sam piach nie wystarczy, i zielsko i tak będzie wyrastać z czasem. W związku z tym zastanawiam się czy wyłożyć jakąś włókninę, czy może folię budowlaną, czy coś innego. Przychylałem się do folii budowlanej 0,3mm i na to 3cm żwiru, dobrze by ją było rozłożyć w całości bo znalazłem taką o wymiarach 5x20m, ale sobie pomyślałem że woda może potem na tej folii stać, czy to w wyniku deszczu czy śniegu jakoś tam zawsze coś może pod domek zacinać. Ogólnie ta pustka powietrzna pod domkiem miałaby od 10 do 30cm. A może jakaś agrotkanina i na to wysypać kory? Edytowane 31 Lipca 2017 przez borgus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midmere 01.08.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Stoję przed podobnym problemem i chętnie poznam odpowiex na to pytanie. U mnie zatosowanie grubej agrowłókniny nie zadziałało, chwasty pojawiły się dwa lata później. Teraz myślę nad folią, ale problemem jest woda opadowa - prosty test pokazał, że folia + 5 cm żwiru = bagno koło mojego garażu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borgus 01.08.2017 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 A czy to nie było na otwartym terenie że ci się bagno zrobiło? Tutaj byłoby pod domkiem więc wody znacznie mniej by było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midmere 01.08.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Prawie dokladnie tak jak piszesz, częsciowo tylko zadaszony teren i woda opadowa się zbiera. Muszę się za to zabrac, zerwac to co zrobiłem i zrobic to lepiej ... tylko jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borgus 02.08.2017 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Zamisst folii połóż geowłókninę, nie agrwłókninę czy agrotkaninę tylko geowłókninę, taką jak kładą pod drogi. Chwasty przez to nie przerosną, stabilizuje podłoże i woda przez to przesiąka. Ja jednak zdecydowałem się na grubą folię budowlaną, żeby pod domkiem nie parowało, po obrzeżach zrobię lekki spadek, żeby woda spływała, w głębi pod domkiem raczej wody nie naleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midmere 02.08.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Dziękuję za sugestię. Zacząłem drązyć temat i okazuje się, że geowłóknina występuje w dwóch "wersjach" jako drenażowa oraz drogowa. i to właśnie drenażową chyba powinienem użyc, bo wg. danych charakteryzuje się dużo lepszymi parametrami hydraulicznymi od geowłóknin drogowych. Tak czy inaczej - dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 02.08.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Tymczasowo możesz pod domkiem rozsypać worek wapna lub spryskać Roundupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariett 05.08.2017 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Geowłóknina dobrze się sprawdza, tak jak napisałeś drenażowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts