Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich

Na wstępie - mam nadzieję, że zamieszczam temat w odpowiednim dziale, ewentualnie proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Planuję wybudować garaż - 17-20 m2.

Garaż będzie inwestycją - pod wynajem.

Zależy mi na możliwie najniższych kosztach budowy, a drugiej strony nie chcę mieć problemów w przyszłości z jakością budowy.

Budować będzie oczywiście firma - nie mam jeszcze wybranego wykonawcy (jeżeli są osoby zainteresowane realizacją inwestycji proszę pisać).

Nie wiem z jakich materiałów powinienem skorzystać?

Potrzebuję również danych/informacji co wpisać do wniosku o warunki zabudowy.

Potrzebuję określić konstrukcję obiektu (podać rodzaj zastosowanych materiałów):

1) fundamenty: .............. w tym głębokość fundamentowania: ....... m,

2) ściany (zewnętrzne, wewnętrzne): ................

3) stropy: ..................................

4) stropodachy: .........................

5) dachy:.............................

Pozdrawiam

Dziwny masz model biznesowy. Z jednostanowiskowego garażu to raczej trudno wyciągnąć kokosy ;) Tym bardziej, że jak chcesz zapewnić jakiś tam standard to trzeba będzie sporo zainwestować... U mnie garaż jest postawiony z pustaków Porotherm 18 cm, bez docieplenia zewnętrznego. Dach to blachodachówka (dach jednospadowy). Wyszło mnie razem z robocizną gdzieś w granicach 12 tys. zł za całość. Tyle że to jest garaż doklejony z budynkiem, więc nie było problemów z dociąganiem prądu i wody. To jest ogólnie niemała inwestycja, trzeba wykonać normalny fundament i murować z materiałów z przeznaczeniem do wznoszenia ścian nośnych.