Darius_2508 31.07.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Witam wszystkich Na wstępie - mam nadzieję, że zamieszczam temat w odpowiednim dziale, ewentualnie proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu. Planuję wybudować garaż - 17-20 m2.Garaż będzie inwestycją - pod wynajem.Zależy mi na możliwie najniższych kosztach budowy, a drugiej strony nie chcę mieć problemów w przyszłości z jakością budowy.Budować będzie oczywiście firma - nie mam jeszcze wybranego wykonawcy (jeżeli są osoby zainteresowane realizacją inwestycji proszę pisać).Nie wiem z jakich materiałów powinienem skorzystać?Potrzebuję również danych/informacji co wpisać do wniosku o warunki zabudowy.Potrzebuję określić konstrukcję obiektu (podać rodzaj zastosowanych materiałów):1) fundamenty: .............. w tym głębokość fundamentowania: ....... m,2) ściany (zewnętrzne, wewnętrzne): ................3) stropy: ..................................4) stropodachy: .........................5) dachy:............................. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal.kaminski 31.07.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Dziwny masz model biznesowy. Z jednostanowiskowego garażu to raczej trudno wyciągnąć kokosy Tym bardziej, że jak chcesz zapewnić jakiś tam standard to trzeba będzie sporo zainwestować... U mnie garaż jest postawiony z pustaków Porotherm 18 cm, bez docieplenia zewnętrznego. Dach to blachodachówka (dach jednospadowy). Wyszło mnie razem z robocizną gdzieś w granicach 12 tys. zł za całość. Tyle że to jest garaż doklejony z budynkiem, więc nie było problemów z dociąganiem prądu i wody. To jest ogólnie niemała inwestycja, trzeba wykonać normalny fundament i murować z materiałów z przeznaczeniem do wznoszenia ścian nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darius_2508 01.08.2017 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2017 Wiem, że jeden garaż nie uczyni mnie wolnym finansowo Co do fundamentu to co będzie korzystniejsze: ławy fundamentowe czy płyta fundamentowa? Z czego wykonać stropy, stropodachy, dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts