Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - niskie przepływy a moc pompy

blaster

Recommended Posts

Witajcie,

jest wiele tematów gdzie wspominacie, że dana pompa powinna dać radę itp. ale nie znalazłem konkretnie odpowiedzi co może być przyczyną niskich przepływów pomimo dużej mocy pompy.

Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc a przynajmniej skierujecie mnie na właściwą drogę :)

Posiadam instalację ogrzewania podłogowego w całym domu

poziom 0 - 100m2 powierzchni, 8 pętli

poziom 1 - 70m2 powierzchni, 6 pętli

(podobno nie ma pętli dłuższej niż 90m ale nie jestem w stanie tego potwierdzić obecnie na 100%)

piec kondensacyjny z oddzielnym obiegiem na ogrzewanie niskotemperaturowe z zamontowaną pompą Grundfos Alpha2 15-60 130 i zaworem trójdrożnym.

(dodatkowo jest oddzielny obieg w piecu z pompą na kaloryfery)

Sytuacja wygląda tak, że za pomocą tej pompy 15-60 nie jestem w stanie uzyskać większego przepływu niż 13 l/min (tj. 0,78 m3/h?).

Zamykając całkowicie zawory rozdzielacza na górze uzyskuje na dole odpowiednio do prędkości pompy przepływy:

I - 5 l/min

II - 9,8 l/min

III - 13 l/min

Przepływy zmieniają się proporcjonalnie na każdej z pętli.

To czego nie rozumiem to działanie pompy dla której charakterystyka przepływu zgodnie z deklaracją na stronie producenta powinna wynosić w okolicach 3-3,2 m3/h co daje 50 l/min a u mnie ledwo uzyskuje 13?

Niestety ale przy obecnych parametrach jestem w stanie ledwo uzyskać 1 l/min na każdej pętli co według mnie jest zbyt małym przepływem i będzie powodowało zbyt powolne nagrzewanie a także może skutkować niedogrzaniem podczas większych mrozów.

Co może być powodem, że pompa nie daje rady? Jak rozumiem jest to prawie najmocniejsza pompa i powinna z dużą rezerwą poradzić sobie z tą instalacją.

Dodam jeszcze, że przewody są ułożone w sposób meandrowy (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie).

Była próba umieszczenia dodatkowej pompy na powrocie z rozdzielacza ale nie przyniosło to większych efektów.

Naprawdę będę wdzięczny za pomoc i podpowiedzi co mogę sprawdzić/poprawić aby zwiększyć przepływy bo już brakuje mi pomysłów co może być przyczyną :(