Justin85 03.08.2017 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Przymierzamy się do budowy domu, która ma ruszyć z początkiem września.Zdecydowaliśmy się na pompę ciepła i rekuperację. Po odrzuceniu innych ofert pozostały nam 2 firmy, które proponują: pompa ciepła Gebwell Qi10 oraz druga firma: Danfoss DHP-L Opti 12.Na którą pompę się zdecydować? O danfoss znalazłam sporo pozytywnych opinii. Czy ktoś miał do czynienia z pompą Gebwell- nie mogę znaleźć o nich nic.Dodam, że dom będzie miał powierzchnię użytkową 157 m2, pow netto: 236m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.08.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Pompy te zostały dobrane na podstawie ??? -powierzchnię użytkową 157 m2, pow netto: 236 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justin85 03.08.2017 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Pompy te zostały dobrane na podstawie ??? -powierzchnię użytkową 157 m2, pow netto: 236 m2. Na podstawie różnych współczynników ustalonych w trakcie spotkania. Mam podać więcej szczegółów? Jakich konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.08.2017 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Na podstawie różnych współczynników ustalonych w trakcie spotkania. Mam podać więcej szczegółów? Jakich konkretnie? Tak, podaj wyniki obliczen ozc dla tego budynku, a konkretnie projektowe obciązenie cieplne, gdyz na jego podstawie dobieramy moc pompy. Sądze jednak a nawet jestem tego pewien ze w czasie spotkania tych obliczen nie da sie wykonac ani dokladnie, ani rzetelnie, ani w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justin85 03.08.2017 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2017 Takie wyliczenia dostaliśmy od firmy oferującej danfoss:Zapotrzebownie budynku na energię:Ciepło 22 790 kWh/rokc.w.u. 2000 kWh/rok Łącznie 24 790 kWh/ rokCałkowita energia dostarczona, w tym c.w.u. 24 790/rok Zużycie energii przez pompę:Ciepło 5281 kWh/rok, 3.433 zlc.w.u. 738kWh/ rok, 479 zlŁącznie 6 019 kWh/ rok, 3.912 zł/ rokEnergia odnawialna 18.771 kWh/rok SCOP* = 4,12 3 Mąż jeszcze wspomniał, że w trakcie spotkania powiedzieli mu, że ma najpierw wybudować dom, wybrać konkretne ocieplenie, konkretne okna, drzwi i wtedy będą dobierać jeszcze raz konkretną moc pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 04.08.2017 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Danfoss może sprzęt i dobry, ale po pewnym wątku tutaj Danfossa bym sobie darował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justin85 04.08.2017 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Danfoss może sprzęt i dobry, ale po pewnym wątku tutaj Danfossa bym sobie darował A o Gebwell słyszałeś cokolwiek..? A co było w tym wątku Danfossa? mogę poprosić o link? Jakie zatem pompy ciepła są najlepsze- chodzi mi o firmy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 04.08.2017 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Takie wyliczenia dostaliśmy od firmy oferującej danfoss: Zapotrzebownie budynku na energię: Ciepło 22 790 kWh/rok c.w.u. 2000 kWh/rok Łącznie 24 790 kWh/ rok Całkowita energia dostarczona, w tym c.w.u. 24 790/rok Zużycie energii przez pompę: Ciepło 5281 kWh/rok, 3.433 zl c.w.u. 738kWh/ rok, 479 zl Łącznie 6 019 kWh/ rok, 3.912 zł/ rok Energia odnawialna 18.771 kWh/rok SCOP* = 4,12 3 Mąż jeszcze wspomniał, że w trakcie spotkania powiedzieli mu, że ma najpierw wybudować dom, wybrać konkretne ocieplenie, konkretne okna, drzwi i wtedy będą dobierać jeszcze raz konkretną moc pompy. Mam podobny metraż i u mnie wyliczone wartości są prawie dwa razy niższe niż twoje... Nie masz izolacji? Druga sprawa to danfos - poszukaj sobie wątku o tej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justin85 04.08.2017 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Mam podobny metraż i u mnie wyliczone wartości są prawie dwa razy niższe niż twoje... Nie masz izolacji? Druga sprawa to danfos - poszukaj sobie wątku o tej firmie. Planujemy ocieplić budynek wełną mineralną ISOVER FASOTERM NF gr. 20 cm, chyba że zdecydujemy się na styropian grafitowy- ale jedno z tych dwóch na pewno, do tego na pewno dobre okna. A czy o pompie Gebwell może ktoś cokolwiek powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 04.08.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Justin85. Jeżeli zaplanujesz konkretne parametry okien, drzwi i ocieplenia to można wyliczyć OZC na etapie projektu. Dodatkowo jeszcze osoby to liczące potrzebują projekt lub założenia GZ (ogrzewania w domu) oraz rodzaju podłóg. Zaplanuj to, znajdź kogoś kto Ci to obliczy i... będzie zdecydowanie łatwiej.Z tych 2 wziąłbym Dunofssa ale przy tej wielkości domu poważnie rozważyłbym pompę powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.08.2017 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Planujemy ocieplić budynek wełną mineralną ISOVER FASOTERM NF gr. 20 cm, chyba że zdecydujemy się na styropian grafitowy- ale jedno z tych dwóch na pewno, do tego na pewno dobre okna. A czy o pompie Gebwell może ktoś cokolwiek powiedzieć? Jezeli obliczenia uwzgledniają ocieplenie to darowałbym sobie te firmy a przynajmniej ich obliczenia, zawyzone o conajmniej 50-100%, w jakim celu? Tego nie trzeba sie nawet domyslac, wieksza pompa wiekszy zysk sprzedawcy/instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justin85 04.08.2017 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Justin85. Jeżeli zaplanujesz konkretne parametry okien, drzwi i ocieplenia to można wyliczyć OZC na etapie projektu. Dodatkowo jeszcze osoby to liczące potrzebują projekt lub założenia GZ (ogrzewania w domu) oraz rodzaju podłóg. Zaplanuj to, znajdź kogoś kto Ci to obliczy i... będzie zdecydowanie łatwiej. Z tych 2 wziąłbym Dunofssa ale przy tej wielkości domu poważnie rozważyłbym pompę powietrzną. Dokładnych parametrów okien, drzwi i ocieplenia nie mamy jeszcze, bo dopiero ruszamy z budową. Firmy zresztą podały swoje wyliczenia na podstawie projektu, zaznaczając, że jak wszystkie parametry będą znane- to całość zostanie zaktualizowana. Projekt domu to dokładnie taki: https://www.archeton.pl/projekt-domu-hermes_1333_opisogolny Jakie zatem pompy są warte uwagi- jeśli chodzi o firmy? Możecie polecić konkretne firmy z Pomorza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.08.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Planujemy ocieplić budynek wełną mineralną ISOVER FASOTERM NF gr. 20 cm, chyba że zdecydujemy się na styropian grafitowy- ale jedno z tych dwóch na pewno, do tego na pewno dobre okna. A czy o pompie Gebwell może ktoś cokolwiek powiedzieć? Zastanawiam się czemu upierasz się przy pompie, o której nikt na FM nie ma bladego pojęcia? Nie lepiej przejżeć wątki i zdecydować się na produkt popularny na forum? Na pewno w przyszłości będzie łatwiej o ewentualną pomoc, poradę- choćby w ustawieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justin85 04.08.2017 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Nie upieram się. Po prostu przeglądając oferty umówiłam się na spotkania w 2 firmach i poleciły mi powyższe pompy, stąd mój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.08.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Tak czy inaczej poczytaj wątki np. o polskich pompach i dla odmiany Ty zaproponuj fachowcom jedną z nich do wyceny.Swoją drogą, gdy byłem na podobnym etapie nie ograniczałem się do dwóch firm. Pytałem o wycenę kilkunastu lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 04.08.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Dokładnych parametrów okien, drzwi i ocieplenia nie mamy jeszcze, bo dopiero ruszamy z budową. Firmy zresztą podały swoje wyliczenia na podstawie projektu, zaznaczając, że jak wszystkie parametry będą znane- to całość zostanie zaktualizowana. Projekt domu to dokładnie taki: https://www.archeton.pl/projekt-domu-hermes_1333_opisogolny Jakie zatem pompy są warte uwagi- jeśli chodzi o firmy? no to lecimy - do OZC wylicz to co planujesz, a jak na etapie budowy zmienić na lepsze jakościowo (z powodu np. lepszej oferty czy zastrzyku zbędnej gotówki ) to i lepiej ... przy wyliczeniu OZC fachowiec i tak policzy ci pewien zapas, bo plan planem a wykonanie moze nie być tak piękne a co do firm - marek pomp - ciężko powiedzieć, raczej patrz w kierunku popularności/ceny jeśli gruntowa to podobno najlepsze są Nibe i IVT - tylko dlaczego najlepsze? większość bebechów mają takich samych jak inne firmy, ale serwis, zakłady itp. na wyższym poziomie (podobno), zaś sama marka jest międzynarodowa, znana na całym świecie tylko ze to wiąże się z ceną, dla większości zaporową... ja mam np. SamrtHeata, firma zarejestrowana w Niemczech, właścicielami jacyś Chińczycy.... i co? jestem zadowolony bardziej zerkaj na serwis, warunki gwarancji, cenę, sprężarkę i dopiero ewentualnie "markę" ale ja jestem uzytkownik, nie handlowiec więc pewnie zaraz mnie ktoś zakrzyczy a co do tej dugiej pompy, w życiu o niej nie słyszałem, więc nie będę się o niej wypowiadać ale faktycznie strasznie dużej mocy ci zaproponowano ja mam dom podobny wielkościowo, ciut mniejszy, i mój inwerterek z max mocą 8 wystarcza... jeśli zaś interesuje cię powietrzna, to masz też niezły wybór, choćby Samsunga, panasa i wiele innych ale ja mam głębinową, o powietrznych sie nie wypowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justin85 04.08.2017 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Tomasz 131- wysyłałam kilkanaście zapytań o ofertę do różnych firm jakiś czas temu. Teraz prosiłam o potwierdzenie oferty- jeśli ktoś nie potrafi mi odpisać, to skreślam taką firmę... Zgodnie z twoją sugestią szukam dalej innych firm, innych pomp.Okobar -dzięki za nazwy konkretnych firm, poszukam, poczytam. Interesuje mnie pompa tylko gruntowa. Jak i gdzie obliczyć OZC? Sorry, jestem laikiem i wszystkiego się dopiero uczę ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 04.08.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Tomasz 131- wysyłałam kilkanaście zapytań o ofertę do różnych firm jakiś czas temu. Teraz prosiłam o potwierdzenie oferty- jeśli ktoś nie potrafi mi odpisać, to skreślam taką firmę... Zgodnie z twoją sugestią szukam dalej innych firm, innych pomp. Okobar -dzięki za nazwy konkretnych firm, poszukam, poczytam. Interesuje mnie pompa tylko gruntowa. Jak i gdzie obliczyć OZC? Sorry, jestem laikiem i wszystkiego się dopiero uczę ;p Szukaj na grupie kolegi Asolt - on się tym zajmuje profesjonalnie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 04.08.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Tomasz 131- wysyłałam kilkanaście zapytań o ofertę do różnych firm jakiś czas temu. Teraz prosiłam o potwierdzenie oferty- jeśli ktoś nie potrafi mi odpisać, to skreślam taką firmę... Zgodnie z twoją sugestią szukam dalej innych firm, innych pomp. Okobar -dzięki za nazwy konkretnych firm, poszukam, poczytam. Interesuje mnie pompa tylko gruntowa. Jak i gdzie obliczyć OZC? Sorry, jestem laikiem i wszystkiego się dopiero uczę ;p Tutaj na forum można poszukać mnóstwo opisów jak to pompy powietrze woda znakomicie radzą sobie w nawet najcięższe mrozy. Gdańsk dodatkowo do I/II strefa kimatyczna więc tam pompy powietrzne radzą sobie najlepiej. Do tego im lepiej izolowany dom tym udział energii wytworzonej na ogrzewanie względem energii wytworzonej na cele wody użytkowej jest mniejszy. Ciągle powtarzam że pompa gruntowa jest nieopłacalna, często polski produkt, nie inwerterowy, lub chińczyk słabej jakości wychodzi drożej niż markowa pompa ciepła japońskie Mitsubishi czy Panasonic. Nawet jeżeli chcemy dobrą pompę gruntową IVT czy NIBE żeby dostać odpowiedni poziom urządzenia i markę to musimy wydać około 50tyś zł. Powietrzna Panasonic do omawianego budynku to 27600zł - 29600zł(zależy od konfiguracji), czyli ponad 20tyś taniej!!!! Bardzo pesymistycznie licząc(bo podane parametry budynku są bardzo słabe napewno będzie lepiej) REALNE koszty ogrzewania tego domu na gruntówce: 2708zł powietrznej: 3250zł Różnica 542zł rocznie taniej jest ogrzewać się gruntówką, a różnica w kosztach montażu to 20tyś czyli: 20 000zł / 542zł = 37lat, czyli DOPIERO po 38 latach pompa gruntowa zacznie się opłacać. a jaka by najlepsza nie była po 20 latach wyleci z kotłowni na złom bo będzie zabytkiem! A obliczenia te były bardzo pesymistyczne, realnie różnica w kosztach przy normalny m ociepleniu wyjdzie połowę mniejsza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 04.08.2017 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 kosztowo CNC ma rację ale nie tylko koszty decydują o wyborze pompy ja wybrałem gruntową bo widziałem powietrzne i mi nie podpasowało no i jeszcze trzeba mieć na działce miejsce na zewnętrzną jednostkę (tak wiem, miejsce ograniczone do 1mx50cm często, ale zawsze to miejsce - może ktoś tego nie chce?) ja nie chciałem ale teraz, mimo że jestem zadowolony z mojej pc, wahałbym się gdybym budował nowy dom... i pewnie poszedłbym po kwocie ekonomicznej sam co prawda zapłaciłem niewiele patrząc na ceny z przeróżnych ofert, ale pewnie i tak więcej niż powietrzna... gdybym dostał ofertę w okolicach 50k, to bym się nie zastanawiał tylko brał powietrzną... na szczęście dostałem niższą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts