fachman19 04.08.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 na taki domek powietrzna za max 30 000 zł a gruntowa 50 000 czyli 20 000 na ogrzewanie po 20 latach koszty się wyrównają ( jak pomp wytrzyma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.08.2017 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 k no i jeszcze trzeba mieć na działce miejsce na zewnętrzną jednostkę (tak wiem, miejsce ograniczone do 1mx50cm często, ale zawsze to miejsce - może ktoś tego nie chce?) Łatwiej znaleźć miejsce na dworze niż w domu. Pompa gruntowa on off =pompa bufor, zbiornik cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 04.08.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Łatwiej znaleźć miejsce na dworze niż w domu. Pompa gruntowa on off =pompa bufor, zbiornik cwu co wy z tym buforem? u mnie pompa kompaktowa, nie mam osobno miejsca na samą pc i na zbiornik do CWU mam lodówkę w kotłowni i tyle a na zewnątrz nie miałbym miejsca, chyba ze jednostkę zewnętrzną wystawiłbym około 20 m od domu mało opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.08.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Po co komu bufor? Przy podłogówce to zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 04.08.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Po co komu bufor? Przy podłogówce to zbędny wydatek. Inna temperatura na parterze inna na piętrze z sypialniami. Nie najłatwiej to zrealizować właśnie buforem i oddzielnymi pompami na każde piętro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 04.08.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Inna temperatura na parterze inna na piętrze z sypialniami. Nie najłatwiej to zrealizować właśnie buforem i oddzielnymi pompami na każde piętro? Do uzyskania innej temperatury na parterze i piętrze , bufor nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.08.2017 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Do uzyskania innej temperatury na parterze i piętrze , bufor nie jest potrzebny. Też jestem przeciwnikiem bufora , ale są firmy które tego żądają aby utrzymać gwarancję na sprężarkę.Jak jest Ok to nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jabolek 05.08.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Do uzyskania innej temperatury na parterze i piętrze , bufor nie jest potrzebny. Też jestem przeciwnikiem bufora , ale są firmy które tego żądają aby utrzymać gwarancję na sprężarkę.Jak jest Ok to nie ma problemu No dobrze a jak to wtedy dobrze zrobić? Bufor to aż takie zło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.08.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Bufor zwiększa koszt inwestycji, w połączeniu z OP i pompą ciepła zmiejsza jej sprawność. Przy grzejnikach bufor może być pomocny, chociaż przy jednostce HT nie do końca. Jeśli będziesz miała OP to poprostu nie inwestuj w bufor. Poszukaj marki, która dla ochrony sprężarki nie wymaga jego stosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 05.08.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Też jestem przeciwnikiem bufora , ale są firmy które tego żądają aby utrzymać gwarancję na sprężarkę.Jak jest Ok to nie ma problemu A to zależy jaką masz pc , jak inwerter to juz bajka , jak on/of to po to masz rozdzielacz z rotametrami , ustalasz tak przepływy aby na poddaszu były inne temperatury jak na parterze . Przy on/of trzeba bardziej się przyłożyć do wykonana podłogówki i dobrać odpowiednią moc PC. ale są firmy które tego żądają aby utrzymać gwarancję To poszukaj innej firmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.08.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 taki bufor i tak w praktyce nie ma żadnej pojemności cieplnej w stosunku do wylewki, więc wydatek niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.08.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Przypominam tylko , że obecnie większość powodów zastosowania bufora to funkcja sprzęgła hydraulicznego , a nie akumulacji ciepła.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.08.2017 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Właśnie takie małe sprzęgło za jefyne tysiąc zł chciał mi hydraulik wcisnąć. Układał mi podłogówkę. Bez sprzęgła wszystko sprawnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.08.2017 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Panowie ten temat już był sprzęgł / bufor moderator chyba sam siebie powinien usunąć bo to dyskusja nie na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.08.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Właśnie takie małe sprzęgło za jefyne tysiąc zł chciał mi hydraulik wcisnąć. Układał mi podłogówkę. Bez sprzęgła wszystko sprawnie działa. Masz kupę m2 w OP i jest ok bez bufora ( wnioskuję , że tak- bo masz ciepłomierz)-nie u wszystkich to się sprawdzi na podobnych m2 . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 05.08.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2017 Ciepłomierz został zamontowany długo po uruchomieniu pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.08.2017 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Przypominam tylko , że obecnie większość powodów zastosowania bufora to funkcja sprzęgła hydraulicznego , a nie akumulacji ciepła. Pzdr Sprzegło hydrauliczne ma za zadanie oddzielenie obiegów hydraulicznych . Zazwyczaj wystarczy spinka pomiędzy powrotem i zasilaniem z rurki o jedną średnicę większą . Bufor ma za zdanie zmniejszenie ilości startów sprężarki w on/offach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.08.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Sprzegło hydrauliczne ma za zadanie oddzielenie obiegów hydraulicznych . Zazwyczaj wystarczy spinka pomiędzy powrotem i zasilaniem z rurki o jedną średnicę większą . Bufor ma za zdanie zmniejszenie ilości startów sprężarki w on/offach. Brawo pomysł, pokazuje nie zrozumienie przez Ciebie zasad pracy układu. Jak tak robisz to odrazu powiedz swoim klientom żeby postawili sobie na zapas sprężarkę obok pompy, bo na buforze zaoszczędzili ale sprężarka może się zapasowa przydać. Co prawda nie teraz ale za jakiś czas. Przy montażu było taniej ale potem zaboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.08.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Brawo pomysł, pokazuje nie zrozumienie przez Ciebie zasad pracy układu. Jak tak robisz to odrazu powiedz swoim klientom żeby postawili sobie na zapas sprężarkę obok pompy, bo na buforze zaoszczędzili ale sprężarka może się zapasowa przydać. Co prawda nie teraz ale za jakiś czas. Przy montażu było taniej ale potem zaboli. Albo nie rozumiesz co napisałem albo...Wystarczy zajrzeć na Wikipedię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.08.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Albo nie rozumiesz co napisałem albo...Wystarczy zajrzeć na Wikipedię. Rozumiem co napisałeś, przenosisz rozwiązania z kotłów do pomp ciepła bez zastanowienia się nad różnicą w pracy urządzeń. W olejku to było ok bo tam gasilo się palnik i było ok.. W pompę ciepła tak nie wolno. Bo po wyłączeniu pomp obiegowych rośnie Ci ciśnienie w skraplaczu zamiast spaść. I dobija się sprężarka ciśnieniem a potem ciekły czynnik jeszcze wraca do Sprężarki.! Powinieneś to wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts