Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepła- którą wybrać?

Justin85

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Łatwiej znaleźć miejsce na dworze niż w domu.

Pompa gruntowa on off =pompa bufor, zbiornik cwu

co wy z tym buforem?

u mnie pompa kompaktowa, nie mam osobno miejsca na samą pc i na zbiornik do CWU

mam lodówkę w kotłowni i tyle :p

a na zewnątrz nie miałbym miejsca, chyba ze jednostkę zewnętrzną wystawiłbym około 20 m od domu :p mało opłacalne :p

Bufor zwiększa koszt inwestycji, w połączeniu z OP i pompą ciepła zmiejsza jej sprawność. Przy grzejnikach bufor może być pomocny, chociaż przy jednostce HT nie do końca. Jeśli będziesz miała OP to poprostu nie inwestuj w bufor. Poszukaj marki, która dla ochrony sprężarki nie wymaga jego stosowania.

Też jestem przeciwnikiem bufora , ale są firmy które tego żądają aby utrzymać gwarancję na sprężarkę.Jak jest Ok to nie ma problemu

A to zależy jaką masz pc , jak inwerter to juz bajka , jak on/of to po to masz rozdzielacz z rotametrami , ustalasz tak przepływy aby na poddaszu były inne temperatury jak na parterze . Przy on/of trzeba bardziej się przyłożyć do wykonana podłogówki i dobrać odpowiednią moc PC.

ale są firmy które tego żądają aby utrzymać gwarancję

To poszukaj innej firmy .

Właśnie takie małe sprzęgło za jefyne tysiąc zł chciał mi hydraulik wcisnąć. Układał mi podłogówkę. Bez sprzęgła wszystko sprawnie działa.

Masz kupę m2 w OP i jest ok bez bufora ( wnioskuję , że tak- bo masz ciepłomierz)-nie u wszystkich to się sprawdzi na podobnych m2 .

Pzdr

Przypominam tylko , że obecnie większość powodów zastosowania bufora to funkcja sprzęgła hydraulicznego , a nie akumulacji ciepła.

Pzdr

Sprzegło hydrauliczne ma za zadanie oddzielenie obiegów hydraulicznych . Zazwyczaj wystarczy spinka pomiędzy powrotem i zasilaniem z rurki o jedną średnicę większą .

Bufor ma za zdanie zmniejszenie ilości startów sprężarki w on/offach.

Sprzegło hydrauliczne ma za zadanie oddzielenie obiegów hydraulicznych . Zazwyczaj wystarczy spinka pomiędzy powrotem i zasilaniem z rurki o jedną średnicę większą .

Bufor ma za zdanie zmniejszenie ilości startów sprężarki w on/offach.

Brawo pomysł, pokazuje nie zrozumienie przez Ciebie zasad pracy układu. Jak tak robisz to odrazu powiedz swoim klientom żeby postawili sobie na zapas sprężarkę obok pompy, bo na buforze zaoszczędzili ale sprężarka może się zapasowa przydać. Co prawda nie teraz ale za jakiś czas. Przy montażu było taniej ale potem zaboli.

Brawo pomysł, pokazuje nie zrozumienie przez Ciebie zasad pracy układu. Jak tak robisz to odrazu powiedz swoim klientom żeby postawili sobie na zapas sprężarkę obok pompy, bo na buforze zaoszczędzili ale sprężarka może się zapasowa przydać. Co prawda nie teraz ale za jakiś czas. Przy montażu było taniej ale potem zaboli.

Albo nie rozumiesz co napisałem albo...Wystarczy zajrzeć na Wikipedię.

Albo nie rozumiesz co napisałem albo...Wystarczy zajrzeć na Wikipedię.

Rozumiem co napisałeś, przenosisz rozwiązania z kotłów do pomp ciepła bez zastanowienia się nad różnicą w pracy urządzeń. W olejku to było ok bo tam gasilo się palnik i było ok.. W pompę ciepła tak nie wolno. Bo po wyłączeniu pomp obiegowych rośnie Ci ciśnienie w skraplaczu zamiast spaść. I dobija się sprężarka ciśnieniem a potem ciekły czynnik jeszcze wraca do Sprężarki.!

Powinieneś to wiedzieć