Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana gruntu - warto robić płytę?

ppar

Recommended Posts

Pozdrawiam. Planuję dom około 100m2 powierzchni zabudowy. Parterowy. W projekcie jest płyta i, ze względu na grubą warstwę humusu lub piasku z humusem konieczność wymiany gruntu do głębokości około 1,5m ppt. Dom ma być, do tego wyniesiony 0,5m nad ppt. Wychodzi, że wymiana gruntu pod sam dom to około 360m3. Kier bud sugeruje jednak, by wymienić również grunt pod wiatę garażową (docelowo garaż) zaplanowaną obok domu jak i pod podjazdem. Twierdzi, że inaczej może tam grunt siadać względem domu. Koszt wymiany gruntu pod sam dom to około 20 tyś z robocizną a jeżeli chciałbym zrobić to wg wskazówek KB to prawie 30 tyś (to jego wyliczenia). Jak na mój gust strasznie dużo. Jak sądzicie, czy przy ławach wyszłoby taniej? KB twierdzi, że tak, bo wtedy nie muszę wymieniać gruntu na pełną głębokość ław fundamentowych a tylko jakieś 50 cm dobrze zagęszczone no i pozostałby nienaruszony grunt pod podjazdem i wiatą (ewentualnie również podsypka piaskowa). Co o tym sądzicie? Chciałem płytę, bo szybciej się robi ale całościowy koszt ponad 60 tyś za stan zero dom 100m2 powierzchni zabudowy to dla mnie zbyt dużo. Może ktoś coś podpowie? Bardzo proszę darować sobie posty typu "widziały gały co brały". Z góry dziękuję.

No i jeszcze jedno. Czy rzeczywiście, przy płycie trzeba tak głęboko wymieniać grunt? Myślałem, że płytę można zrobić na każdym, również niezbyt stabilnym podłożu.

Edytowane przez ppar

• 1 year później...
Kier bud sugeruje jednak, by wymienić również grunt pod wiatę garażową (docelowo garaż) zaplanowaną obok domu jak i pod podjazdem. Twierdzi, że inaczej może tam grunt siadać względem domu. Koszt wymiany gruntu pod sam dom to około 20 tyś z robocizną a jeżeli chciałbym zrobić to wg wskazówek KB to prawie 30 tyś (to jego wyliczenia). Jak na mój gust strasznie dużo. Jak sądzicie, czy przy ławach wyszłoby taniej?.

Tak duży bałagan na działce lepiej zrobić raz. Czyli podjazd, garaż, dom. Koszt orientacyjny i raczej powinien się zgadzać.

Pod domem to musisz wykorytować aż do warstwy nieogranicznej i pozbyć się humusu, zarówno przy płycie jak i ławach (później należy uzupełnić do wysokości chudziaka podłogi).

Dogęszczanie piachu pod ławami to chyba największe ryzyko że coś pójdzie nie tak.

Cóż własny domek to taka jedna wielka skarbonka i jeśli przeraża cię startowy koszt rzędu 20-30 tysięcy złotych, to sugeruję raz jeszcze finanse przeliczyć.