MkropkaB 04.08.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Witam,mam możliwość podłączenia domu do miejskiej ciepłowni. Dom stary, przed remontem. Powierzchnia 120m2, parter i poddasze użytkowe. Instalacja miedziana z grzejnikami. Z ciepłowni dostałem ceny za GJ 84zł, za MW 10914zł. Budynek będzie termoizolowany. Jak na razie jest ściana z pustką, podłoga wentylowana i nieocieplone poddasze. Myślicie, że jest nad czym myśleć? Warto bliżej przyjrzeć się tej ofercie? Czy możliwe będzie zrobienie podłogówki i odzysku ciepła w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MkropkaB 04.08.2017 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Okresów grzewczych nie ma. 84zł to koszt całkowity. W domu jest gaz, ale tak jak pisałem przede mną remont. Z pewnością, chociaż częściowo, chciałbym podłogówkę. W tej chwili tak jak pisałem - kocioł na gaz, przewody miedziane, grzejniki panelowe x8 szt. Zastanawiam się nad ciepłem systemowym ze względu na brak konieczności zakupu kotła, remontu komina, serwisu, utrzymania itp. Przyłącze kilka metrów, koszt ok 1500 zł. Pan adam_mk zaproponował wentylację mechaniczną z glikolowym GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MkropkaB 04.08.2017 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Koszt GJ energii z gazu to ok 35 zł + opłata abonamentowa. Kocioł gazowy z instalacją ok 8000 zł. Jaka jest trwałość takiego kotła? Przy założeniu, że 15 lat to koszt miesięczny inwestycji to 45 zł + przeglądy kominiarskie i serwis. Oczywiście kalkulacja bardzo uproszczona. Dobrze liczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts