arik87 06.08.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Witajcie, przeglądam forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Mianowicie: Szukam napędów do rolet zewnętrznych, konkretnie pod tynk (integro), które z łatwością podłączę do większości systemów gotowych sterujących automatyką domu, lub do przekaźników PLC, poprzez kabel. Rozglądam się, i nie mogę znaleźć modelu, który zaspokoi wszystkie potrzeby, tj: Wymagania: - 4 przewody (kable) : Neutralny / PE (ochronny) / + sterujący silnikiem w jedną stronę / + sterujący silnikiem w drugą stronę, - detekcja przeszkód w dół, - detekcja przeszkód w górę (lub zatrzymanie przeciążeniowe) - na wypadek oblodzenia lamel rolety, - brak radia/z-wave/itp (po to by odbiorniki radiowe nie pobierały prądu w trybie spoczynku), - wałki "60", - krańcówki mechaniczne jako najmniejszy priorytet/wartość dodana (ewentualnie elektroniczne jako wartość ujemna), - komunikacja dwukierunkowa po kablu (nie radiem), - tańsze niż Somfy / za rozsądne pieniądze Czy znacie może konkretne modele silników? Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arik87 06.08.2017 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 znalazłem na rynku póki co zaspokajając 80% powyższych potrzeb model SEL plus z Selve, bez radia, ale nie ma komunikacji dwukierunkowej i nie powie mi, czy roleta jest zamknięta/otwarta.może znacie jeszcze inne modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.08.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Somfy IOPlus TahomeGenialne w swojej prostocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.08.2017 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 A tak na marginesie sporo założeń jest wzajemnie sie wykluczających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arik87 09.08.2017 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 pewnie myślisz o komunikacji dwukierunkowej po kablu? sprawa oczywista, generalnie 4 kable są potrzebne do sterowania prawo/lewo. + jeśli będą kolejne, oczywiście że ok. Co jeszcze mógłbyś Nam podpowiedzieć? a może znasz inne silniki poza Somfy IO, które spełnią większość w/w potrzeb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts