tinjap 06.08.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Hej,Jako że rezygnuje z budowy kominka i jego komina w salonie planuję w kotlowni gdzie będzie gaz ziemny (kondensat) zastosować jakiś dodatkowy tani kociol na drewno (uniwersalny) zamiast kominka.Chciałbym to wszystko wpiąć w instalacje podłogową i przy dużych mrozach wspomóc sie drewnem. Czy to jest mozliwe? Jak z kominami w takim układzie, automatyką itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 06.08.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 HEJ . A jak duży dom jak ocieplony ? Jakie koszta instalacji tych dwóch kociołków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 06.08.2017 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) dom (na fundamencie tradycyjnym) z poddaszem do adaptacji lecz jeszcze nie teraz. Ogólne wymiary domku to 10x18, gdzie 50m2 to garaż oraz kotłowania wraz z pom. gosp. Murowana i ocieplana sciana wstępnie na U=0.15 W/(m2K). Na podłogę 20cm styropianu. Dach ocieplony ok 30cm celulozy. Okna 3warst.Kosztów kotlów nie szacowalem gdyż nie wiem jakie warto wziąć pod uwage w takim systemie. Na pewno gazówka kondensacyjna. Wentylacja mechaniczna bez reku Czytałem, że kilka sezonów od wprowadzenia to wysokie rachunki za gaz mając ściany z silki więc stąd ten pomysł o dodatkowym kociołku uniwersalnym Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.08.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 WitamWydaje mi się bezsensem stosować takie rozwiązanie. Kocioł kondensacyjny bardzo dobrze nadaje się do ogrzewania podłogowego niskotemperaturowego.Kocioł "śmieciuch" i to dodatkowo jakiś tani jest wysokotemperaturowy i musiałbyś dodatkowo zastosować sprzęgło hudrauliczne i dodatkowe pompy cyrkulacyjne. Ponadto wymaga osobnego komina a to są dodatkowe koszty, pomijam już sprawę brudu i smrodu, dodatkowej pracy przy obsłudze kotła oraz gromadzenia opału i jego składowaniu. Lepiej te koszty włożyć w lepsze ocieplenie domu. PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 06.08.2017 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Kocioł "śmieciuch" i to dodatkowo jakiś tani jest wysokotemperaturowy i musiałbyś dodatkowo zastosować sprzęgło hudrauliczne i dodatkowe pompy cyrkulacyjne. Ponadto wymaga osobnego komina a to są dodatkowe koszty, pomijam już sprawę brudu i smrodu, dodatkowej pracy przy obsłudze kotła oraz gromadzenia opału i jego składowaniu. Tzn. kominek w salonie lepszy? Przeciez kiedy jest on z płaszczem to też trzeba połączyc to z systemem i stawiać komin. Zapytałem gdyz szacuje koszty i nie wiem ile taka instalacja może kosztować a komin i tak będę stawiał tylko chyba musialby być dwu kanałowy albo jedno i wtedy gaz rurą w ścianę. Lepiej te koszty włożyć w lepsze ocieplenie domu. Tu nie wiadomo co zrobic aby bylo lepiej w praktyce, bo na papierze owszem. Jeśli za gaz mi przjdzie zapłacić 1500zł/miesiąc w sezonie zimnym to może i się opłaca takiego "śmieciucha" Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 06.08.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Czyli chcesz grzać dom pow. użytkowej ok 300 m2 za 1500 pln gazem? Zejdź na ziemie , zrób na początek OZC. Pomnóż te 1500 pln X 3 minimum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 06.08.2017 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Czyli chcesz grzać dom pow. użytkowej ok 300 m2 za 1500 pln gazem? Zejdź na ziemie , zrób na początek OZC. Pomnóż te 1500 pln X 3 minimum . nie zrozumiałeś mnie, ja napisałem: Jeśli za gaz mi przjdzie zapłacić 1500zł/miesiąc w sezonie zimnym to może i się opłaca takiego "śmieciucha" czyli wynika z tego, że ok 1500zł ale za jeden miesiąc w sezonie zimowym ale nie jest to wątek o kosztach za ogrzewanie tylko możliwości połączenia dwóch kotłów i ewentualne ekonomiczne uzasadnienie takiej inwestycji Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Czyli chcesz grzać dom pow. użytkowej ok 300 m2 za 1500 pln gazem? Zejdź na ziemie , zrób na początek OZC. Pomnóż te 1500 pln X 3 minimum . O czym Ty piszesz ??. Ogrzewam 106m2 za 900-1000 zł na sezon.... Przy czym jest to pełna kondygnacja. Koszt ogrzania podobnie ocieplonego domu z poddaszem o pow 300m2 będzie jakieś 2,2 - 2,5 razy większy - z uwagi na niepełną kubaturę poddasza. Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2017 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 . Tu nie wiadomo co zrobic aby bylo lepiej w praktyce, bo na papierze owszem. Jeśli za gaz mi przjdzie zapłacić 1500zł/miesiąc w sezonie zimnym to może i się opłaca takiego "śmieciucha" Nadal nie myślisz w kategoriach domu energooszczednego.... Przeciez Ty 3000zł za sezon nie przekroczysz na CO. Po co dublowac źródĺa ciepła ? Po co budować komin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 06.08.2017 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Przeciez Ty 3000zł za sezon nie przekroczysz na CO. Po co dublowac źródĺa ciepła ? Po co budować komin ? Tez sie zastanawiałem nad tym ale komin to koszt ok 1700zł a w kotłowni i garażu i tak musi być wentylacja grawitacyjna. Wiadomo można zamiast komina wstawić dachówki wentylacyjne itd. ale co będzie np za 20lat? Nie wiadomo. Nadal nie myślisz w kategoriach domu energooszczednego.... Myślę, ale nie wiem jaki wyjdzie efekt końcowy mimo że OZC wyjdzie fajne to np. ekipa coś zepsuje, materiał lipny, mostki term, itp i już nie jest tak kolorowo. Do tego w pierwszych sezonach ściana, beton pozbywa sie przecież wilgoci technologicznej i wtedy kociołek potrzebuje sporo energii. No takie moje przemyślenia może błędne może nie. Poza tym moja Ż lubi bardzo ciepło w domu. Wiem z teorii że podlogówka inaczej jest odbierana przez organizm niz kaloryfer ale nie mam takiego porównania a mieszkając w bloku przy żeliwnych kaloryferach zimą mam ok 24 stopnie w pokojach a to jest sporo więcej niż forumowicze piszący jak to grzejąc gazem maja po 19 stopni (przy ogrzewaniu podlogowym). Wracając do tematu postu pytam na razie teoretycznie analizując koszty takiego zastosowania. Co do kotlów śmieciuchów znalazłem taką ofertę i pisze Kocioł typu KSWM jest niskotemperaturowym kotłem opalanym paliwem stałym tj. miał, węgiel, drewno. Pracą kotłów steruje sterownik oraz dmuchawa których to zastosowanie wydłuża proces spalania Czyli są niskotemperaturowe albo nie rozumiem. Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 To, ze przez pierwsze lata rachunki sa wieksze, to mit.Moze w pierwszym sezonie, ale to trz niezauwazalnie.Ja mam w domu 22C, rodzice prawie 24 w domu z grzejnikami i nie czują u mnie dyskomfortu. Zaden kociol na paliwo stale nie da ci 30C na wyjsciu, trzeba stosowac mieszacz.Ten pomysl jest bez sensu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 06.08.2017 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Ten pomysl jest bez sensu.... szkoda bo będę miał troche drewna trzeba będzie w takim razie ten komin przeanalizować ponownie A jeśli chodzi o CWU to jak to sie ma podczas ogrzewania podłogowego? Czy mając jakiś bufor to może on być ogrzewany przy okazji CO czy to jest odrębne zasilanie z kotła? Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 07.08.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Kocioł ma osobne wyjście na wężownicę do zasobnika CWU. Jak wystąpi zapotrzebowanie na grzanie CWU (temperatura spada poniżej zadanej) to przestaje grzać CO i grzeje CWU. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 07.08.2017 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) dziekuję za info znalazłem taki opis, ile wykonanie tego może kosztować? a tu dwa kotły dwa obiegi: Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez tinjap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 07.08.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) dziekuję za info znalazłem taki opis, ile wykonanie tego może kosztować? [ATTACH=CONFIG]394437[/ATTACH] a tu dwa kotły dwa obiegi: [ATTACH=CONFIG]394436[/ATTACH] Schematy nie uwzględniają ogrzewania podłogowego niskotemperaturowego więc nie ma co wyliczać kosztów. Nie można włączać bezpośrednio kotła na paliwo stałe do podłogówki. Kocioł taki zwykle daje temperaturę powyżej 60*C do instalacji. Powyższe rozwiązania nadają się do tradycyjnych grzejników. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 07.08.2017 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 to w takim razie ile moze wyniesc prawidłowo zrobiona instalacja tego typu do podłogówki? chciałbym ocenic czy lepiej kominek czy taki dodatkowy kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 To już lepiej zwykły, konwekcyjny kominek (bez płaszcza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinjap 08.08.2017 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 To już lepiej zwykły, konwekcyjny kominek (bez płaszcza) a czy rura doprowadzająca powietrze do kominka ma znaczenie czy jest w chudziaku czy na chudziaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts