Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry. To mój pierwszy post więc witam wszystkich. Od dłuższego czasu czytam forum i w wielu sprawach wasze rady były bardzo pomocne. Mam jednak pytanie w sprawie drenażu który w tym momencie zacząłem robić. Grunt to glina a działka ma naturalny spadek. Murarze wykonali drenaż wokół fundamentów jednak z jednej strony nie został on zasypany gdyż czekałem na podłączenie wody. Teraz zasypuje ten drenaż i będę jeszcze wykonywał drenaż liniowy w granicy działki. Mam do Państwa kilka pytań. Dla rozjaśnienia sytuacji wstawiam w załączniku zdjęcie działki.

- między fundamentem a żółtą linią jest drenaż opaskowy. W kolejności od spodu: kamień płukany - rura drenażowa z geowłókniną - kamień płukany - ułożona geowłóknina - piasek na razie tyle jak na zdjęciu. Czy nasypać piachu aż do samej góry czy od góry zasypać piasek ziemią?

- między niebieską a czerwoną linią będę układał kolejną rurę drenażową gdyż z działki sąsiada po obfitych opadach leci sporo wody. Dno tego wykopu to bardzo miękkie błoto. Co zrobić by kamień którym obłożę rurę drenażową nie wgniótł się w to błoto? Czy jeśli ułożę na dno geowłókninę a na to nasypię kamienia to czy to coś da?

- ostatnie pytanie dotyczy miejsca gdzie przebiega czerwona linia. Czy jest sens by na ścianach tego wykopu, w miejscu czerwonej linii ,ułożyć folię by dodatkowo zabezpieczyć działkę i fundament przed wodą?

drenaż.jpg

https://forum.murator.pl/topic/231401-drena%C5%BC-kilka-pyta%C5%84/