Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty gk w nieocieplonym budynku

xadix25

Recommended Posts

Witam, z góry zaznaczę że jestem tutaj nowy.

Mam pytanie. Otóż posiadam pomieszczenie tzw spiżarkę i chciałem ja wyremontować. Planowałem użyć do tego płyt gk(zielonych, bo zwykle tam się gotuje).

Moje pytanie brzmi czy jest to dobre rozwiązanie ze względu na to, że budynek jest nieocieplony(mówią, że podobno na płyty wyciągnie z powrotem i lepiej jest zrobić tam normalny tynk). Wcześniej w pomieszczeniu była pleśń, jednak wg mnie było to przez kilka warstw farb i słabą wentylację. (Problem z pleśnią miałem w swoim pokoju, jednak po zdrapaniu kilku warstw farb, zaszpachlowaniu nierówności i pomolawaniu pleśni nie ma już rok, gdzie zawsze wychodziła. Tłumaczę sobie to tak że teraz ściana oddycha)

• 3 weeks później...

Szanowny Panie,

Rozumiem, że spiżarka jest osobnym budynkiem? Przede wszystkim należy sprawdzić czy nie dochodzi tam do zawilgocenia i czy nie występuje zagrzybienie. Jeśli tak, to konieczne będzie zlokalizowanie źródła wilgoci, jego usunięcie i zabezpieczenie zagrzybionych przestrzeni z pomocą odpowiedniego preparatu.

Oczywiście, zarówno w przypadku stosowania tynków, jak i wspomnianych płyt, najlepiej, żeby budynek było ocieplony. Po sprawdzeniu stanu podłoża może Pan położyć płyty. Do ich montażu można zastosować klej gipsowy ACRYL-PUTZ® KG31, masę ACRYL-PUTZ® MS 30 do beztaśmowego spoinowania. Do malowania polecam farbę Śnieżka Kuchnia Łazienka, która przeznaczona jest do użycia w tzw. „pomieszczeniach wilgotnych”.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka