Kademifaria 06.08.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Witam w środę była lana płyta fundamentowa, 2h po wylaniu płyta została już według zaleceń ekipy delikatnie zroszona. Od tamtej pory jest cały czas pielęgnowana tzn. przez upały ponad 30 stopnie została następnego dnia przykryta włókniną i systematycznie jest polewana. Niestety i tak pojawiły się typu rysy : Oprócz tego w jednym miejscy przy krawędzi ,gdzie płyta łączy się z szalunkiem płyta popękała, wygląda to tak jakby kawałek miał odpaść ( postaram się jutro zrobić tego zdjęcie ) Mówiąc szczerze spędza mi to sen z powiek Czy słusznie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.08.2017 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Jeśli to spędza Tobie sen z powiek, to dalsza część budowy może Cię zabić Powierzchniowe pękniecia mleczka cementowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kademifaria 06.08.2017 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2017 Przede wszystkim dziękuje za odpowiedź , która trochę mnie uspokoiła Jak to mówią " ten typ tak ma " Czyli muszę się dobrze ubezpieczyć A tak na poważnie może nawet nie te rysy jak ta krawędź przy szalunku mnie martwi , jutro cyknę fotę to pokaże o co dokładnie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kademifaria 07.08.2017 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Zrobiłam dzisiaj zdjęcia, tak wygląda to co mi się tak nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.08.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 #2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 07.08.2017 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 To nawet pęknięcia nie są , to tylko mleczko cementowe wypłynęło i wyschło tworząc takie ślady, a ten naderwany kawałek to nic szczególnego przy krawędziach się takie coś zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kademifaria 08.08.2017 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Czyli czepiam się pierdół. Specjalista budowlany ze mnie żaden, ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie Dziękuję za fachową pomoc Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez Kademifaria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 08.08.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Ciekawi mnie, jak można im zapobiec, o ile w ogóle to możliwe? I z czego wynikają te pęknięcia akurat na brzegu (inne/ większe naprężenia, czy mniej zroszona powierzchnia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.08.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Ciekawi mnie, jak można im zapobiec, o ile w ogóle to możliwe? I z czego wynikają te pęknięcia akurat na brzegu (inne/ większe naprężenia, czy mniej zroszona powierzchnia)? Może wylewajac beton w lepszych warunkach atmosferycznych ? Bo upały to chyba najgorsze warunki do wylewania betonu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.08.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Ciekawi mnie, jak można im zapobiec, o ile w ogóle to możliwe? I z czego wynikają te pęknięcia akurat na brzegu (inne/ większe naprężenia, czy mniej zroszona powierzchnia)? To pękniecie na brzegu to albo ktoś ukruszył, przy odbijaniu szalunku albo brudny szalunek spowodował ze beton sie lepiej jego trzymał , brudny lub czasem beton po prostu tak łapie desek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 08.08.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Ciekawi mnie, jak można im zapobiec, o ile w ogóle to możliwe? I z czego wynikają te pęknięcia akurat na brzegu (inne/ większe naprężenia, czy mniej zroszona powierzchnia)? U mnie takie pęknięcie brzegowe/krawędziowe trochę mniejsze spowodowane było gwoździem w desce szalunkowej wbitym od wewnętrznej strony tak że beton go po prostu zalał a później w tym miejscu zrobił się taki podpowierzchniowy korytarzyk którym w głąb spływała woda wymywając cement i osłabiając połączenie, pęknięcie nastąpiło wzdłuż korytarzyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 08.08.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.08.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Deska bez gwoździ, drzazg, najlepiej pokryta jeszcze olejem załatwia sprawę przywierania betonu do szalunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts