hsmnyyy 07.08.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Czesc, pomozcie prosze. Wraz ze znajoma kupilismy gotowego fajnego blizniaka. Dom juz wybudowany czekam na kredyt insie wprowadzamy. Mam tylko teraz dylemat. Znajoma zza sciany postawila na gruntowa pompe ciepla, zaplacila 50 tys ze wszystkim niestety ja takiej gotowki nie mam, i teraz pytanie do Was co byscie na moim miejscu wstawili do ogrzania takiego domu. Mam bardzo mala kotlownie i zalezy mi na komforcie ale chce tez zeby bylo cieplo w domu i w miare bezobslugowo budzet +/- 30tys. Zastanawiam sie nad pompa ciepla typu p-p ale boje sie ze w zimie nie podola. Mam parter i poddasze parter po calosci ogrzewanie podlogowe gora grzejniki. Czy pompa ciepla pp podola w zime? Dodam ze mieszkam na podlasiu wiec czasem potrafi byc tu naprawde zimno. Gazu doprowadzonego nie mam. Z gory dziekuje za wskazowki i pomysly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 07.08.2017 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Nie wiemy nic o izolacji budynku. Zleć OZC (na przykład u kolegi Asolt), wydatek znikomy a będziesz miał jasną odpowiedź. Ewentualnie żeby mieć pogląd rzuć okiem na stronkę cieplowlasciwie.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.08.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Witam, oczywiście zanim coś zaproponujemy i poznasz charakterystykę budynku z zamówionego OZC, powiedz nam jeszcze ile chcesz przeznaczyć na ten cel? Czyli jaki masz orientacyjny budżet? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 25.08.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Witam, Powietrzna pompa ciepła znakomicie sprawdza się w klimacie naszego kraju, zatem nie ma powodu do obaw. Pompa ciepła pobiera ciepło niskotemperaturowe do temperatury zewnętrznej -20⁰C, natomiast jeżeli temperatura spadnie niżej, ogrzewanie będzie realizowane wyłącznie za pomocą dogrzewacza elektrycznego. W zależności od regionu taka sytuacja może mieć miejsce od kilku godzin do kilkunastu dni w ciągu sezonu grzewczego. Oczywiście w V strefie klimatycznej na Suwałkach może występować wyższa liczba godzin o ujemnej temperaturze w ciągu roku, lecz takie rozwiązanie będzie bardziej korzystne od zastosowania kotła na gaz LPG.Powietrzna pompa ciepła Logatherm przy pracy w parametrach A7/W35 osiąga COP=5,1, natomiast w parametrach A-7/W35, COP wynosi 2,55-2,96 (w zależności od wielkości pompy ciepła). Przy okazji polecam pompy ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts