Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z powierzchnią uzytkową

Recommended Posts

Pytam bo w niektórych katalogach podają jko uzytkową całkowitą powierzchnię pomieszczeń a w niektórych nie wliczają do teho pomieszczeń gospodarczych, garażu itp..Jak to się w końcu liczy?

Powierzchnia podłogi jako użytkowa podawana chyba tylko przez Murator. Formalnie to jest prawidłowo, a faktycznie to jest głupota - nie masz możliwości ocenić rozmiary pomieszcznia po rzutach.

No rozumiem. Ale np ten domek który ja wybrałem (Słoneczko pr. Horyzont) w jednym katalogu ma pow. użytkową ok 145 a w katalogu Horyzont ok 118. W tym drugim nie są do powierzchni użytkowej wliczane pomieszczenia typu garaż, strych, pom. gospodarcze. Który sposób zatem jest prawidłowy?

No rozumiem. Ale np ten domek który ja wybrałem (Słoneczko pr. Horyzont) w jednym katalogu ma pow. użytkową ok 145 a w katalogu Horyzont ok 118. W tym drugim nie są do powierzchni użytkowej wliczane pomieszczenia typu garaż, strych, pom. gospodarcze. Który sposób zatem jest prawidłowy?

Moim zdaniem ten, drugi.

• 5 months później...
W katalogach (papierowych) jest zamieszczona informacja co wliczone jest w tym konkretnym katalogu do powierzchni użytkowej. Niestety z architekci posługując się tym terminem bardzo różnie go definiują (rzadko w ten sposób jaki określa Polska Norma). Czasem nie jest to ani norma stara ani nowe ISO z 1997 roku. Myślę, że chodzi o zachętę. Lepiej mieć tańszy domek z większą powierzchnią, prawda? :wink: