Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pergola 5x5m - czy mój projekt jest ok?

Recommended Posts

Witajcie,

Przymierzam się do budowy wolnostojącej pergoli nad tarasem. Zabetonowałem już kotwy pod słupy przystosowane do kantówki o przekroju 12x12 i teraz zastanawiam się nad resztą materiału.

Sama pergola jest dość duża (wymiar po słupach to 500x500 a po zadaszeniu 600x600) i docelowo ma być obsadzona winoroślą czy innym bluszczem.

Będę wdzięczny za ocenę czy to się nie posypie oraz czy materiały jakie biorę pod uwagę są OK. Miejsce dość wietrzne - obawiam się aby się nie złożyła na bok :)

Pozdrawiam,Maciek

ps. z góry przepraszam za błędy w nazewnictwie i amatorskość projektu

[ATTACH=CONFIG]394446[/ATTACH]

Pergola.jpg

Edytowane przez kotdachowiec

Dodatkowo na bocznym 5m również słupek podpierający jeśli się nie da złap mocowaniem do ściany budynku. Warto zastosować również metalowe wzmocnienia narożne które usztywnią konstrukcję. Krokiew 6x12x600 będzie równie wytrzymała, a nie stwarza dodatkowego obciążenia.

Dzięki za info z tym 6x12. Właśnie o to chodziło.

To jest budowla wolnostojąca - nie będę miał do czego jej przykręcić ;) I tutaj mam problem. Na tym boku chciałbym zostawić bez słupa - teretycznie obciążenie tutaj znacznie niższe bo krokwie poprzeczne (te brązowe) przenoszą obciążenie... Chyba ;-)

Aby wzmocnić konstrukcję - usztywnić proponuję wykonanie już kratownicy na przyszłe rośliny, solidna kratka wzmocni ścianę i usztywni słupy co zapobiegnie rozchwianiu się konstrukcji przy tej głębokości bez podpory.

Dobre wykonanie mieczy (połączenie ich z słupami) również w znaczący sposób poprawi stabilność konstrukcji.

Niestety najbardziej obawiałbym się tych 5m bez podparcia :(

Aha...to jest raczej wiata...nie pergola :)

Można jeszcze......dać zamiast krokwi i łat deski 2" w pionie z naciętymi końcami osadzonymi w kantówkach 12x12. Szerokość takich desek musiałaby mieć co najmniej 25-30 cm w odległości ok 30 -35 cm od siebie co na 5 m tworzyłoby gęsty strop z 17 desek.

Coś takiego jak na fotografiach

Jednak te deski miałyby 5 mb długości .....można byłoby to nieco zwęzić chociaż o mb poprawiłoby to trochę proporcje, i zatraciłby się wygląd takiego kwadratowego garażu :)

pergola_1_w250.jpg

006pergola.jpg

pergole-ogrodowe.jpg

dz01MzAmaD00MDU=_src_194727-zadaszenie_tarasu_materialy_zd4_budujemydompl.jpg

Edytowane przez CityMatic

Nad podobnym rozwiązaniem myślałem - nie chodzi mi o deski a o podwójną krokiew w obu płaszczyznach - jak w załączeniu. Ciężar główny idzie na te krokwie z trzema słupami więc tutaj ugiąć się nie powinno. Druga płaszczyzna - ta z dwoma słupami powinna zabezpieczyć przed złożeniem się konstrukcji. Niestety nie mogę zwęzić - wszystko już wybetonowane, taras położony....

Zobacz - w detalu takie rozwiązanie powinno być stabilniejsze?

Pergola_detal.jpg

• 11 months później...

Witam, jeżeli mogę podłączę się do wątku z pytaniem, który z moich projektów jest lepszy pod względem trwałości i montażu-rozkładu ciężaru, pracy konstrukcji?. Projekty naszkicowałem i załączam:

20180715_210249(1).jpg

słupy ( kolumny) 6x (140x140x3000)

bale 2x (140x140x7000)

oraz 7-8 legarów (krokwi) 60x120x3000

lub 20180715_210301(2).jpg

słupy ( kolumny) 6x (140x140x3000)

poprzeczki 3x (140x140x3000) łączące słupy na szerokości

poprzeczki 2x (60x140x4000) i 2x (60x140x3000)

oraz 7-8 legarów (krokwi) 45x75x3000 lub 60x120x3000

nie wiem czy nie wprowadzić lekkiego spadku ponieważ część 3mx3m tej pergoli będę chciał w przyszłości zadaszyć poliwęglanem 2 komorowym 16 mmm. Łączenie będę robił wkrętami talerzowymi 8x300, a na stopy pod słupy-kolumny będę dawał kotwy na beton U do której bym dospawał wąsy do pręta lub kotwy na beton H. Możecie doradzić jakie wybrać stopy czy U czy H i jaką robić podstawę betonową ( chodzi o głębokość, szerokość,długość) tejże podstawy?

Edytowane przez dirwood

• 3 weeks później...
Witajcie,

Przymierzam się do budowy wolnostojącej pergoli nad tarasem. Zabetonowałem już kotwy pod słupy przystosowane do kantówki o przekroju 12x12 i teraz zastanawiam się nad resztą materiału.

Sama pergola jest dość duża (wymiar po słupach to 500x500 a po zadaszeniu 600x600) i docelowo ma być obsadzona winoroślą czy innym bluszczem.

Będę wdzięczny za ocenę czy to się nie posypie oraz czy materiały jakie biorę pod uwagę są OK. Miejsce dość wietrzne - obawiam się aby się nie złożyła na bok :)

Pozdrawiam,Maciek

ps. z góry przepraszam za błędy w nazewnictwie i amatorskość projektu

[ATTACH=CONFIG]394446[/ATTACH]

Szanowny Panie,

Zastosowanie podwójnej krokwi to dobre rozwiązanie. Warto również pomyśleć o wykorzystaniu wspomnianej kratownicy do dalszego wzmocnienia konstrukcji. Trzeba także zadbać o odpowiednie zabezpieczenie drewna – sprawdzi się tu np. Impregnat ochronno-dekoracyjny Śnieżka DREWKORN® Expert Kolor. Inna możliwość to użycie Supermal® Emalii Akrylowej w wybranym kolorze.

• 1 year później...