Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za ogrzewanie gazem p?ynnym???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KvM - ok przy takich zalozeniach jak zrobiles tak wychodzi. Ale po pierwsze nikt nie zuzywa rocznie 5MWh bo do CO dochodzi CW i ewentualnie gotowanie a przy tym minimum jakie mozna zatankowac po promocyjnych cenach to 1000l a wiec 6MWh. Jesli usilujesz udowodnic ze przy zuzywaniu w calosci 5MWh propan jest nieoplacalny to masz racje. Jesli ktos planuje takie zuzycie na CO+CW+gotowanie to niech wybierze prad. Jednak jak mowie minimum zuzycia z reguly to 6MWh a praktyka z reguly jest wieksza. Wiekszosc zastanawia sie czy im wystarczy 1 tankowanie w roku a to oznacza zuzycie na poziomie min. 9MWh. Dlatego wszelkie wyliczenia powinny byc robione w warunkach przynajmniej 6MWh a to daje 33gr za kWh uwzgledniajac przeglad kotla i dzierzawe. Takie drobiazgi jak zuzycie energii przez kociol mozna spokojnie pominac, bo jak sie zaczniemy dokladnie wgryzac to wiekszosc kotlow ma 91% sprawnosci a sa takie co maja 92-93% nie mowiac o kondensatach. Przegladu komina nie robie i nie zamierzam - co sie moze dziac w pustej i suchej rurze ?? Instalacje gazowa moze sprawdze raz na pare lat - znajomy instalator zrobi to w cenie flaszki. Amortyzacji nie zamierzam uwzgledniac bo jesli tak to prosze uwzglednic amortyzacje grzejnikow elektrycznych ktore kosztuja wiecej niz 2tys... Wszystkie dane jakie podaja pochodza z faktur wiec nie widze powodu zebym przyjmowal inne. Cena propanu zalezy w znacznym stoponiu od ceny ropy a przypominam ze teraz mamy wieloletni szczyt cenowy. Ropa a wiec takze propan, drozsza nie bedzie. A kto zagwarantuje ze za 5 lat prad drozszy nie bedzie ?? Aha - instalacja akumulacyjna na prad cenowo jest porownywalna z instalacja gazowa. A na pradzie nie da sie grzac CW i gotowac wylacznie w II taryfie...

D.

Dlatego wszelkie wyliczenia powinny byc robione w warunkach przynajmniej 6MWh a to daje 33gr za kWh uwzgledniajac przeglad kotla i dzierzawe.

Ojejeku. 0.34. Cały Dave. Choć na grosz, ale oszuka.

Takie drobiazgi jak zuzycie energii przez kociol mozna spokojnie pominac, bo jak sie zaczniemy dokladnie wgryzac to wiekszosc kotlow ma 91% sprawnosci a sa takie co maja 92-93% nie mowiac o kondensatach.

1. Twój kocioł nie ma nawet 90%. Tak?

2. To tylko liczby deklarowane przez producenta. Rzeczywistość niestety jest inna.

3. Kocioł ma limitowany zasięg mocy 10kW-20kW i przynajmniej to nie może poprawić wydajności.

Przegladu komina nie robie i nie zamierzam - co sie moze dziac w pustej i suchej rurze ?? Instalacje gazowa moze sprawdze raz na pare lat - znajomy instalator zrobi to w cenie flaszki.

Amortyzacji nie zamierzam uwzgledniac bo jesli tak to prosze uwzglednic amortyzacje grzejnikow elektrycznych ktore kosztuja wiecej niz 2tys...

Dave! Amortyzacja i konserwacja CAŁEJ TWOJEJ instalacji! A nie twojego nieszczęsnego kotła.

A pokój zajęty przez kocioł też nie uwzględniasz? Dla czego?

Aha - instalacja akumulacyjna na prad cenowo jest porownywalna z instalacja gazowa.

Tańsza. Do tego tańsza w konserwacji i wygodniejsza.

Dave pół roku temu też pisałeś, że cena ropy spadnie, a jednak wzrosła, Fachowcy oceniają jednak, że jeszcze wzrośnie - polecam artykuł http://gielda.onet.pl/0,984235,wiadomosci.html .

Zwracam uwagę, że nawet gdyby założyć (co nie jest prawdą), że ogrzewania akumulacyjne kosztuje tyle samo co gazowe to jego eksploatacja jest nawet dwa razy tańsza. Poza tym podkreślam po raz wtóry do ogrzewania wspomagającego kominek wystarczą zwykłe konwektory, które mogą pracować prawei wyłącznie w taniej taryfie )po 18-26gr) w taryfie drogiej pracuje kominek

Co do sprawności przyjąłem 90% nie chcąc się wdawać w kolejne kłótnie. W przypadku instalacji Dave'a sam kocioł ma deklarowaną przez producenta sprawność na poziomie 90% (które wraz z wiekiem kotła się obniża). Literatura fachowa podaje dodatkowo wartość strat na przesyle i sterowaniu do 5% (razem 10%). Jak ktoś chce to uwzględnić (i być w zgodzie z tym co podają fachowcy, a nie żyć marzeniami) to niech podstwi do wzoru 80% a nie 90% Wtedy koszt 1kWh wyniesie nawet ponad 50gr (przy cenie z Bałtyk Gazu). I jak wynika z artykułu i zwykłej zimowej podwyżki cena gazu może wzrosnąć jeszcze o 10-20% w przeciągu kilku miesięcy.

Co do kosztów amortyzacji. W konwektorach trwałość elementu grzejnego szavuje się na 10-20 lat. Weźmy 10 załóżmy, że mamy 10 grzejników. Amortyzacja kosztuje nas roczne 30 zł (tyle kosztuje element grzejny w konwektorze). Grzejniki w wodnym CO też się starzeją i ich amortzacja pokrywa koszty amortyzacji grzejników elektrycznych. Dlatego ująłem w obliczeniach amortyzację samego (super taniego ) kotła.

Sergey - paroprzepuszczalnosc to klimat. To brak koniecznosci stosowania wentylacji mechanicznej. Ty bedziesz mial sciane styropianowa i musisz miec wentylacje+reku a to dodatkowe 10tys. Ja nie musze.

D.

Dave,

Nie wiem na ile przesadzasz w sprawach ogrzewania - ale jesli Twoje podejscie do kwestii prad/olej/gaz jest takie samo jak w "kwestii oddychania scian" ...to nie dziwie sie ludziom, ze zarzucaja Ci ...hm .... pewna stronniczosc ;-).

To co wypisujesz o oddychajacych scianach ....hyhyhyhy ...to jakies kompletne dyrdymaly.

Tzn co ?? Twoja oddychajaca sciana jest polprzepuszczalna i przez nia ucieka powietrze z pomieszczenia na zewnatrz ? a moze z zewnatrz wplywa do srodka ? jak to jest z ta dyfuzja gazow? masz podcisnienie czy nadcisnienie w domu ?

Moze dlatego sciany 1W sa takie "zimne" - bo sa azurowe, perforowane.

Naprawde Twoj post poprawil mi i tak dobry humor przed weekendem ;-)

A co z wilgocia ?? wnika w Twoje sciany i co dalej ?? infiltruje na zewnatrz ? wykrapla sie w srodku sciany ?

a moze sciana wchlania wilgoc jak gabka ? po czym oddaje ja z powrotem do srodka ? a jezeli wilgoc utrzymuje sie caly czas ..to co ? sciana caly czas jest wilgotna ??

uwazasz, ze masz tyle wilgoci w domu, zeby przemokly tynki. tapety, plyty GK czy co tam masz i dopiero oddychajaca sciana przyjela na siebie uderzenie wilgoci ?

Nie zdecydowalbym sie na "oddychajaca sciane" z jednego powodu - przy glebszym wdechu moga popekac tynki.

Milego weekendu,

Yoric

KvM - co do ceny ropy, cena na poziomie 45$ sie nie utrzyma, nie ma szans - bedzie taniej zainwestowac w samochody elektryczne i producenci ropy to wiedza. Ze miesza sie polityka do ropy (irak, jukos) to spekulanci zarabiaja windujac cene. Ale dlugo tak sie nie da. Zreszta obliczenia robione sa przy dzisiejszych wysokich cenach ropy. W wyzsza nie wierze wiec czekaja mnie ewentualnie tylko spadki, w przypadku pradu czekaja mnie raczej pewne wzrosty...

Nie zgodze sie ze do ogrzewania wspomagajacego wystarcza tylko konwektory pracujace w II taryfie - w mrozy kominek jest za slaby i grzanie musi byc na okraglo. Proponuje poczytac posty Jeziera ktory ma konwektory i nie udaje mu sie grzac tylko w II taryfie. A przy taryfie mieszanej koszt kWh jest juz znacznie wyzszy. Oczywiscie nalezy doliczyc koszt CW i gotowania w OBU taryfach, nawet w przypadku ogrzewania akumulacyjnego. Dlatego ja nie chce teoretyzowac tylko zobaczyc rachunki za prad ! Jezier je pokazal i jemu wierze - u niego srednia cena kWh wychodzi jednak wieksza niz w przypadku propanu. Nikt wiecej rachunkow za prad nie pokazal... Co do mojego kotla to deklarowana sprawnosc mojego kotla to 92% ale sie nie kloce o 2%. Podobnie jak nie bede uwzglednial "strat" na sieci bo dla CO de facto te "straty" podgrzewaja podlogi czy sciany a wiec nie sa zadnymi stratami. Fajna teza o zrownaniu amortyzacji konwektorow i grzejnikow CO ale watpie czy po 20 latach jakis konwektor bedzie jeszcze dzialal bo grzejnik wodny raczej bez problemu. Wtedy trzeba bedzie zkupic nowa partie konwektorow a w przypadku grzejnikow wodnych nic nie trzeba bedzie robic. A mnie nie interesuje sztuczny koszt pod nazwa "amortyzacja". Mnie interesuje jak dlugo beda dzialac grzejniki a w przypadku konwektorow nie bedzie to raczej dlugo...

Aha - ktos mowil ze moze uwzglednie cene propanu sprzed 2 lat...? Gdybym uwzglednil to 2 lata temu zatankowalem za 1,02/l co dawalo 20gr za kWh za caly zbiornik zuzyty w ciagu 1,5 roku. Przy tej cenie prad nie byl zadna konkurencja bo juz na starcie zaoszczedzilem sporo.

D.

Nie wiem na ile przesadzasz w sprawach ogrzewania - ale jesli Twoje podejscie do kwestii prad/olej/gaz jest takie samo jak w "kwestii oddychania scian" ...to nie dziwie sie ludziom, ze zarzucaja Ci ...hm .... pewna stronniczosc ;-).

To co wypisujesz o oddychajacych scianach ....hyhyhyhy ...to jakies kompletne dyrdymaly.

Tzn co ?? Twoja oddychajaca sciana jest polprzepuszczalna i przez nia ucieka powietrze z pomieszczenia na zewnatrz ? a moze z zewnatrz wplywa do srodka ? jak to jest z ta dyfuzja gazow? masz podcisnienie czy nadcisnienie w domu ?

Moze dlatego sciany 1W sa takie "zimne" - bo sa azurowe, perforowane.

Naprawde Twoj post poprawil mi i tak dobry humor przed weekendem ;-)

A co z wilgocia ?? wnika w Twoje sciany i co dalej ?? infiltruje na zewnatrz ? wykrapla sie w srodku sciany ?

a moze sciana wchlania wilgoc jak gabka ? po czym oddaje ja z powrotem do srodka ? a jezeli wilgoc utrzymuje sie caly czas ..to co ? sciana caly czas jest wilgotna ??

uwazasz, ze masz tyle wilgoci w domu, zeby przemokly tynki. tapety, plyty GK czy co tam masz i dopiero oddychajaca sciana przyjela na siebie uderzenie wilgoci ?

Nie zdecydowalbym sie na "oddychajaca sciane" z jednego powodu - przy glebszym wdechu moga popekac tynki.

Dziwie sie wyciaganiu tego tematu w tym watku bo to zupelnie inna sprawa... Ale jesli juz musisz to powiem jeszcze raz moze w koncu dotrze: tzw. "oddychanie scian" nie polega na tym ze przez sciane przechodzi jak duch powietrze ale na tym ze na skutek roznic klimatycznych para wodna przenika w kierunku z wewnatrz na zewnatrz. To zadne cuda tylko naturalne zjawisko dyfuzji. Jesli para trafi na opor w postaci styropianu moze sie pod nim wykroplic. Jesli sciana nie ma oporu na drodze pary to po prostu przechodzi na zewnatrz i nic sie nie skrapla. Na tym polega paroprzepuszczalnosc sciany i jej "oddychanie". Powinno sie to gdzies powiesic w jakims watku typu FAQ bo robi sie nudne powtarzac to co chwila. Ale skoro ktos potrzebuje wyjasnien to prosze...

D.

KvM - co do ceny ropy, cena na poziomie 45$ sie nie utrzyma, nie ma szans

Zobaczymy.

A przy taryfie mieszanej koszt kWh jest juz znacznie wyzszy.

Znow naciągasz? Dokładnie o JEDEN grosz.(http://www.stoen.pl) Czyli mniej niż 3%. "To według Ciebie jest koszt znacznie wyższy?"

Co do mojego kotla to deklarowana sprawnosc mojego kotla to 92% ale sie nie kloce o 2%.

No, tak. A w jakim zakresie sterowana moc w twoim kotle?

Przy tej cenie prad nie byl zadna konkurencja bo juz na starcie zaoszczedzilem sporo.

Ha.

Dave widze ze ty wiesz wszystko najlepiej. Przypominam, ze pol roku temu tez pisales na tym forum, ze wysoka cena ropy nie moze sie utrzymac, ze musi spadac. Jak sie okazalo twoje proroctwa psu na bude sie zdaly - cena ropy poszla w gore i wedlug analitykow bedzie wzrastac. Ale Ty na pewno wiesz, ze nie pojdzie, a co wiecej spadnie. No moje gratulacje dla wybitnej pewnosci siebie.

Jak zwykle klamiesz. Przy cenie 1,02 Obliczenia wygladaja nastepujaco

niech Ci bedzie 6MWh 1kWh kosztuje 26gr (z uwzglednieniem tylko kosztow dzierzawy360zl i 100 za przeglad pieca oraz sprawnosci 90%) Dave dlaczego KLAMIESZ w zywe oczy?

Dlaczego znowu uprawiasz demagogie? Jezier nie ma kominka. Wiec wiadomo, ze nie moze korzystac wylocznie z drugiej taryfy. W przypadku korzystania z kominka dogrzewanie jest potrzebne wylacznie wczesnym rankiem i przed powrotem z pracy (wtedy kominek dogasa i nie . Doskonale mozna wiec wykorzystac druga taryfe.

Oczywiscie, ze jak sie ma slabo docieplony dom to w duze mrozy sam kominek nie wystarcza. Dlatego lepiej wybrac zamiast zimnej sciany 1w rownie droga, ale cieplejsza i solidniejsza sciane 3w. Mozna tez zaoszczedzone na instalcji CO kilkanascie tysiecy zl przeznaczyc na lepsze docieplenie domu np na grubsza izolacje w scianie, stropie, podlodze. moze starczy nawet na rekuperator. Tym samym mozemy nawet o 50% obnizyc zapotrzebowanie na cieplo i nie dosc, ze spadnie nam zapotrzebowanie na moc grzewcza to jeszcze zaoszczedzimy 50% na energii.

Co do amortyzacji. Tak samo moglbym zapytac a co sie moze zepsuc w konwektorze. Zepsuc sie tam moze jedynie spirala grzejna ktora kosztuje 30 zl. Wedlug informacji uzyskanych w sklepie z grzejnikami CO ich trwalosc jest szacowana na 10-20 lat zaleznie od ceny i producenta. Nagrzana woda powoduje korozje i po takim okresie grzejniki trzeba wymienic. Moje zalozenie, ze koszt amortyzacji konwektorow pokrywa sie z kosztem amortyzacji grzejnikow CO jest wiec i tak przejawem dobrej woli (po to by nie rozwlekac problemu).

tzw. "oddychanie scian" nie polega na tym ze przez sciane przechodzi jak duch powietrze ale na tym ze na skutek roznic klimatycznych para wodna przenika w kierunku z wewnatrz na zewnatrz.

Ignorancie! Nie wiesz - nie gadaj bzdur.

No, to nie różnicy klimatyczne, lecz różnica parcjalnego ciśnienia wywieranego przez parę wodną w powietrzu powoduje dyfuzję.

Do tego Para wodna nie zna różnicy między wewnątrz i zewnątrz.

To zadne cuda tylko naturalne zjawisko dyfuzji.

Zjawisko dyfuzji przez ściany z BK grubości 36 cm nie ma żadnego wpływu na balans wilgotności czy komfort oddychania.

Jesli para trafi na opor w postaci styropianu moze sie pod nim wykroplic.

Ignorancie! Nie wiesz - nie gadaj bzdur.

Wykroplenie możliwe tylko, kiedy wilgotność względna powietrza sięgnie 100%. Ten przypadek dla ścian 2W raczej wielka rzadkość. A dla ścian 1W - to norma.

http://www.atlas.pl zawsze pokaże rozkład temperatur w każdej ścianie.

Jesli sciana nie ma oporu na drodze pary to po prostu przechodzi na zewnatrz i nic sie nie skrapla. Na tym polega paroprzepuszczalnosc sciany i jej "oddychanie".

1W ściana ma taki sam fajny opór w postaci 100% wilgotności względnej wewnątrz ją.

Jeśli masz w domu 20 stopni i 50% wilgotności względnej, to przy temperaturze na podwórku w 10 stopni masz prawie 100% termos we własnej JEDNOWARSTWOWEJ ścianie. Zauważyłeś ten efekt?

Prawie taki sam jak styropian.

Powinno sie to gdzies powiesic w jakims watku typu FAQ bo robi sie nudne powtarzac to co chwila. Ale skoro ktos potrzebuje wyjasnien to prosze...

Nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Ale jazda. Musze stanąc w obronie kominka. Ogrzewam mieszkanie (piętro domu) 3 sezon. Konwektory mam ale nie uzuwam. Rozpalam ok 15, a jak jestem w domu to troche wcześniej ,ok.23 w kozie już dogasa albo jest ciemno. Dom stary z lat 60-tych oceplony tylko dach. temp rano jest w granicach 20C. Lubie ciepelko wiec jak pale tojest ok.23, 24C. Przy poprawnie zaizolowanym budynku i dobrze dobranym kominku poradzi on sobie w największe mrozy.

po co swary po co kłótnie

wnet i tak skończymy w zupie

Co za różnica jakie macie ogrzewanie?

ważny jest rachunek końcowy - na ile lat dany system ogrzewania bo już nie ekonomiczny bo sa tańsze i wydajniejsze

I tak wiadomo że paliwa kopalne będą leciec do góry i zdrożeja i gaz i prąd i nawet drewno(to z resztą już drożeje)

Ja osobiście będę miał kominek bo chcę go mieć i po to aby mieć dodatkowe alternatywne żródło ciepła. Jak braknie prądu to nie działa żadne ogrzewanie poza palnikami gazowymi w kuchni.

Nie mam zamiaru inwestować dużych pieniedzy w kotł grzejniki itd , mam nadzieję że za parę lat alternatywne - ekologiczne systemy pozyskiwania ciepła będą na tyle tanie że będzie mnie na nie stać .

Moze sprobuje ustosunkowac sie do najwazniejszych spraw bo widze ze emocje biora gore...

KvM - naprawde masz bardzo zla maniere zarzucania komus klamstwa nie szukajac zrozumienia... Wyjasniam. Zakupilem 2400l propanu czyli 16MWh. Zuzylem to w 1,5 roku a w tym czasie zaplacilem 360zl za dzierzawe (pol roku mialem gratis) i 0zl za przeglad kotla (przeglad zerowy gratis). Czyli kupilem 16MWh po 0,195zl za 1kWh. Cos sie jeszcze nie zgadza ??

Sprawa taryfy mieszanej i kominka - nie uprawiam demagogii ale jedyne wyniki jakie znam pochodza od Jeziera. Jak masz faktury dla domu z kominkiem chetnie zobacze.

Amortyzacja - nie sadze ze przy dzisiejszej technologii bede mial problemy z grzejnikami za 20 lat. A konwektor wytrzyma 10 ?

Co do kominka - to ze w mrozna noc nie wystarcza wynika nie tylko z ocieplenia. Bo jesli potrzebna jest moc rzedu 10kW to kominek owszem moze dac tyle ale przez 1,2h a nie przez 8h az do rana. I to wina kominka ze dlugie spalanie to nizsza moc. Ocieplenie pomoze ale niewiele.

Czy mozesz KvM powiedziec cos o Twoich rachunkach - jakie zuzycie miesieczne pradu latem a jakie zima (z podzialem na obie taryfy ?) I jak ogrzewasz - tylko prad, konwektory czy cos innego?

Z wypowiedziami Sergeya nie bede polemizowal. Kazdy moze poczytac o przyczynach wystepowania grzyba i dyfuzji pary.

D.