Sergey 28.09.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Tak a propos docieplania spojrzalem dzis na ceny welny do poddaszy i przezylem szok. Współczuje. Kiedy barylka zacznie kosztować 100 USD, zobaczysz ile Ci będzie kosztować ocieplenie twojej marnej ściany styropianem? Cena niemal wzrosla o 100% w stosunku do tego co bylo rok temu. Kłamiesz, łgarzu! Rok temu styropian kosztował twardo ponad 110 zl. Teraz - ponad 150. Tylko 50% wzrostu. 5m2 20cm za 150zl ! Ocieplenie 100m2 stropu warstwa 50cm to koszt 7,5tys. 25cm styropianu przy 300m2 scian daje 75m3 to ponad 10tys. A grzejniki i tak trzeba kupic.. I kto tu mowi o niedrogich inwestycjach w ogrzewanie pradem ? Ale jaki piękny demagog! 300 m2 ścian zamierza ocieplić 25 cm styropianu! Na strop 50 cm! Styropianu! NA STROP! Chociaż 15 cm styro + 30 cm wełny - jest całkiem rozsądnie, bo bije na głowę każdy Ytong i Porotherm. 15 cm na 300 m2 ścian,(co to jest z a dom? Pałac prezydencki?) daje równiutko 7200 zl. Porównamy z 300 m2 ścian Ytong: 50000+ zl. I kto tu mowi o niedrogich inwestycjach w ogrzewanie pradem ? Przecież ty zapłaciłeś 50000 zł za ściany! To dopiero była inwestycja! Nie dziwie się że kupowałeś na szrocie kocioł i kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaco 28.09.2004 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Panie S....Znowu się czepiamy?I znowu teorretyzujemy ? o sorki to Pan S... teoretyzujeLubisz się czepiać innych (z własnymi doświadczeniami a swoich Ci brakuje).Bardzo brzydko się Pan bawisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 28.09.2004 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2004 Panie S.... Znowu się czepiamy? I znowu teorretyzujemy ? o sorki to Pan S... teoretyzuje Lubisz się czepiać innych (z własnymi doświadczeniami a swoich Ci brakuje). Bardzo brzydko się Pan bawisz.... Przepraszam, kim jesteś, panie Jaco? Zaraz zgadnę: YTONG 1W + propan z butli. Co, prawda Ci też nie podoba się? Nie masz odwagi, że by się przyznać do błędów? A może jesteś demagogys vulgaris jak Dave? Który układa 50 cm styropianu na strop a do tego 25 cm na 300 m2 ściany? I nieudolnie spróbuje wydać koszty drewna jako koszty propanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AUTOMIK1 29.09.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Niestety, prognozy są bardzo złe. Analitycy największych banków szacują, że jeśli sytuacja na rynku się nie poprawi, na gwiazdkę baryłka ropy w Nowym Jorku może kosztować nawet 60 dol.Gazeta Wyborcza - Dziś. Obstawiamy ile będzie kosztował propan? Stawiam na 2,10PLNPrąd? - stawiam , że cen nie podniosą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 29.09.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Sergey - ty masz naprawde jakas manie zarzucania klamstwa komus kto dysponuje fakturami podczas gdy ty dysponijesz tylko swoja demagogia. Ja mam faktury sprzed roku na welne po 75zl/5m2/20cm a teraz kosztuje ona 150zl czyli wzrost jest 100%. Na dach/strop nie odwazylbym sie dac styropianu chyba ze ktos jest pewny na 100% ze nie bedzie nigdy pozaru. Grubosci ocieplenia podal KvM. 300m2 scian to ja mam. 1m2 ytonga 36,5 kosztowal mnie ok. 100zl a wiec dalem na to 30tys. Wy na samo ocieplenie dacie polowe tego. A do tego trzeba jeszcze postwic sciany, polozyc klej i siatke... I kto tu mowi o taniej scianie 2W ? 1m2 styropianu 25cm to niemal 40zl, dodajcie klej i siatke, akcesoria i sam mur, watpie zeby sie zmiescilo w 100zl. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 29.09.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Sergey - ty masz naprawde jakas manie zarzucania klamstwa komus kto dysponuje fakturami podczas gdy ty dysponijesz tylko swoja demagogia. Nie mówiłem, że kłamiesz z fakturami. Kłamiesz jednak, non-stop. Nie wstyd Ci? Do tego jeszcze próbujesz się ratować fakturami. Grubosci ocieplenia podal KvM. 300m2 scian to ja mam. 300 m2 ścian I kocioł za 2000 zł. Rzeczywiście jesteś jakiś dziwny. 1m2 ytonga 36,5 kosztowal mnie ok. 100zl a wiec dalem na to 30tys. . Akurat TY sam pisałeś, że m2 kosztował ci, co najmniej 160 zl. Robocizna, transport, tynk, systemowe nadproża. 300 m2 * 160 = 48000+ Ściana Jasiu(samego Jasiu) kosztowała wtedy 140 zl 300 m2*140 = 42000. Jakoś tak. W każdym razie korzyść była nie po twojej stronie. Poczuj różnicę, rzecznik prasowy Ytong! 35 zl - BK-600 25 zł - robocizna ściany 25 zł - systemowe ocieplenie 24 zl - 15 cm styropian 25 zł - robocizna ocieplenie. 134 zl. Możesz dodać 10 zł na różne rzeczy. Mamy 144 i tak taniej niż twoja badziewna ściana z Ytong 36.5 która sama się rozpada i że by powiesić szafkę musisz nieźle się napracować. Do tego jest o polowe cieplejsza, ma lepszą ochronę przed hałasem, nie ma głupich mostków cieplnych, może być układana przez nie bardzo fachową ekipę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 29.09.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Sergey zastanow sie czy interesuje cie teoria czy praktyka ? Nie powiem ze klamiesz, po prostu mijasz sie z prawda Upust na Ytong 20% to normalka tak ze sciana 36,5cm kosztuje 100zl brutto teraz. Do tego 25zl robocizna i tynk. Ja pisalem ze u mnie sciana kosztowala 144zl ale obustronnie tynkowana ! Przy jednostronnym jak ty to liczysz bedzie 130. W twoje wyliczenia nie wierze bo sa po prostu teoretyczne i zyczeniowe. BK-600 za 35zl/m2 oznacza cene bloczka 24x24x59 ponizej 5zl ! Znajdz mi hurtownie ktora za tyle sprzeda to kupie ile maja i odsprzedam z zyskiem D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 29.09.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Upust na Ytong 20% to normalka tak ze sciana 36,5cm kosztuje 100zl brutto teraz. Do tego 25zl robocizna i tynk. Nie będziemy gadać o mitycznych upustach. Cena 300*(96 +22% VAT = 117 zł) = 35000 Transport (550 + 210)*2 = 970 Robocizna(1W ściana wymaga jednak dobrej ekipy) 300*30 = 9000 Tynk 300*15 = 4500 35000+970+4500+9000 = 49470. Upusty i rabaty zostaw na wieczór. Ja pisalem ze u mnie sciana kosztowala 144zl ale obustronnie tynkowana ! Co Ty powiesz? Pisać Ty możesz wszystko, co zachcesz, nawet to że butla z propanem - jest samo piękno w Twoim ogrodzie. W twoje wyliczenia nie wierze bo sa po prostu teoretyczne i zyczeniowe. BK-600 za 35zl/m2 oznacza cene bloczka 24x24x59 ponizej 5zl ! Na 1 m2 trzeba 6.8 bloczków 35 zł /6.8 = 5.15 zł. Cena wejściowa dla okolic Warszawy(skład budowlany Ireco) na cały dom 5.80(Pióro i wpust oczywiście). Nie uwzględniamy rabatów, dla tego cena m2 będzie nie 35, a 40 zł. Niech Ci będzie. Znajdz mi hurtownie ktora za tyle sprzeda to kupie ile maja i odsprzedam z zyskiem Tylko, proszę Ci, nie zbankrutuj. Twoja „znajomość” matematyki mnie wręcz podziwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 29.09.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Smieszny jestes Sergey. Upust 20% to standard to raz. Nikt nie placi za transport bloczkow Ytonga to dwa ! Ja dobrych ekip ktore postawia sciane 1W za 20zl/m2 moge znalezc na peczki to trzy. Tynk zewnetrzny to 3zl (material) + 9zl (robocizna) to cztery. Ja dysponuje danymi z faktur. Ty chyba danymi ze stron http://www...? Powiedz moze jeszcze jak wyliczyles ze trzeba 6,8 bloczka bo 24x59 cm jak byk daje 7,06. To ta twoja zadziwiajaca znajomosc matematyki ? Daj mi telefon do tej hurtowni ktora sprzeda bloczek 24x24x59 za 5,80. I jeszcze da od tego upusty Policzmy - 40zl mur, 25 zł - robocizna ściany, 25 zł - systemowe ocieplenie, 24 zl - 15 cm styropian, 25 zł - robocizna ocieplenie 144zl. A tynkowanie zewnetrzne ? Niech bedzie 15zl. Masz 160zl/m2 co daje przy 300m2 48tys. Ja na sciany wydalem mniej. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 29.09.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 a co powiecie na tosilka 18cm styropian 15 cm silka 12cmkoszty ściany osłonowej i nośnej (materiał) 45zł z rabatemMożna też złupać silkę na pół (osłonową). Z robocizną koszt wynosi 40zł i nie trzeba tynkować ściany zewnętrznej. Cała ściana z robocizną ok 100-110zł. Taką ofertę dostałem od jednej z firm ze Szczecina.Ale przypominam, że wątek jest o propanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 29.09.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Tez mi sie wydawalo ze o propanie ale Sergey zaczal... Co do silki na zewnatrz mi sie nie podoba ale kwestia gustu. No i robocizna przy 3 warstwowej bedzie tez wieksza. Generalnie podoba mi sie koncepcja taniej sciany 3W ktora jest o niebo lepsza od 2W. Ciekawym pomyslem moze byc wykorzystanie Maxow do zrobienia taniej sciany 3W. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 29.09.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Upust 20% to standard to raz. Wtedy proszę uwzględnić upusty na wszystkie materiały: styropian, siatka, klej, etc. Nikt nie placi za transport bloczkow Ytonga to dwa ! Zadzwoń do Ytong. Ja dobrych ekip ktore postawia sciane 1W za 20zl/m2 moge znalezc na peczki to trzy. 15 zł, kto mniej? Ja Ci postawię nawet za 10 zł. Tylko czy będziesz zadowolony? Tynk zewnetrzny to 3zl (material) + 9zl (robocizna) to cztery. Ja dysponuje danymi z faktur. Dysponujesz? A nadproża ile Ci kosztowały?. Ty chyba danymi ze stron http://www...? Te dane, chociaż aktualne. Powiedz moze jeszcze jak wyliczyles ze trzeba 6,8 bloczka bo 24x59 cm jak byk daje 7,06. Spróbuj posługiwać się mózgiem. Daj mi telefon do tej hurtowni ktora sprzeda bloczek 24x24x59 za 5,80. Ireko. Dzwoń. 0..22 678 65 68 0..22 678 75 17 Policzmy - 40zl mur, 25 zł - robocizna ściany, 25 zł - systemowe ocieplenie, 24 zl - 15 cm styropian, 25 zł - robocizna ocieplenie 144zl. A tynkowanie zewnetrzne ? Niech bedzie 15zl. O czym ty mówisz? Będziesz tynk tynkować? Odbiło ci czy co? "KWIAT SYSTEMY OCIEPLEŃ” 79. zł BRUTTO wszystko razem ze styropianem 15cm i tynkiem. Masz 160zl/m2 co daje przy 300m2 48tys. Ja na sciany wydalem mniej. Szkoda gadać z zakłamanym demagogiem. Lecz 40 zł - BK 20 zł - robocizna 80 zł - robocizna, ocieplenie, styropian, tynk, etc.(bez żadnego rabatu! według cennika!) Mamy: 140 zl /m2. Ciepła i cicha. 120 zł - Ytong 25 zł - robocizna 15 zł - tynk Mamy: 160 zł. Daję Ci rabat 10 zł. Bierz go. Masz 150 zł.(Nie będę wrednym i nie będę liczył nadproża i mostki cieplne na oknach).[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 29.09.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Tez mi sie wydawalo ze o propanie ale Sergey zaczal... Akurat. Co do silki na zewnatrz mi sie nie podoba ale kwestia gustu. Oczywiście. Miękki jak smalec BK odmiany 400 to naprawdę gustowny wybór. Do tego smalcu dodajemy najtańszy tynk. Wau-wau, działo sztuki! No i robocizna przy 3 warstwowej bedzie tez wieksza. Przy 120 zł za m2 Ytong żadna robocizna dla ściany 3W nie ma większego znaczenia. Generalnie podoba mi sie koncepcja taniej sciany 3W ktora jest o niebo lepsza od 2W. W tym pojedynku 1W ściana z Ytong w ogóle się nie liczy, jest DROGA. ZIMNA. HAŁAŚLIWA. NIEWYTRZYMAŁA. Porotherm jest o niebo lepszy od Ytong. Nawet te wyroby co „poza klasą” lepsze od Ytong. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 29.09.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Zadzwonilem Sergey. Jestes zrecznym manipulatorem. Do Ytonga stosujesz ceny cennikowe a do siebie ceny po upustach. Cena wyjsciowa bloczka 600 24x59 jest 6,80brutto. 5,80 dadza mi jak wezme na caly dom i sam odbiore. Z transportem bedzie ok. 6zl (zalezy dokad). Przyjme wiec 6zl i twoje 6,8szt (widze ze bierzesz tu grubosc zaprawy) co daje jak byk 40zl/m2 sciany. Ytong przy pelnych transportach (ja mialem pelne) daje transport gratis co warto przeczytac na icj stronach. Dodatkowo daje klej w cenie. Ty zaprawe musisz dodac, dodaj wiec 3zl co da ci 43zl/m2. I to wszystko po upustach ! Policzmy wiec ytong. Bloczek 36,5x20x60 kosztuje wyjsciowo 14,95, po upustach bedzie 11,96. 8,278 bloczka na 1m2 daje 99zl brutto. Plus 12zl tynk i 20zl robocizna daje 131zl za m2 sciany. Ty masz 43zl+20+79=142zl. Roznica przy 300m2 daje 3300zl. Tyle to na nadproza nie ma szans wydac A sciana jednorodna, mocna, nie da sie uszkodzic pilka czy drabina, paroprzepuszczalna i wystarczajaco ciepla. W dodatku postawienie jej nie trwa wieki. Kazdy wybiera co chce. Tylko nie mow juz prosze jaki to ytong drogi bo mi juz niedobrze. Ja za calosc (sciany zewnetrzne, wewnetrzne, dzialowe, nadproza) dalem mniej niz 40tys. I mam na wszystko faktury. Wiec mnie nie czaruj bo ty tez dasz tyle albo i wiecej. Chyba ze nie masz 300m2 scian zewnetrznych jak ja ale duzo mniej. Tylko ze to zupelnie inna sprawa. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 29.09.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Zadzwonilem Sergey. Jaki dobry chłopczyk z naszego Dave-a! Do Ytonga stosujesz ceny cennikowe a do siebie ceny po upustach. Ha-ha-ha. Cena wyjsciowa bloczka 600 24x59 jest 6,80brutto. 5,80 dadza mi jak wezme na caly dom i sam odbiore. Z transportem bedzie ok. 6zl (zalezy dokad). Oczywiście, że do Gdańsku transport z Warszawy coś kosztuję. Do Złotokłosa z Warszawy - ZERO. Policzmy wiec ytong. Bloczek 36,5x20x60 kosztuje wyjsciowo 14,95, po upustach bedzie 11,96. 8,278 bloczka na 1m2 daje 99zl brutto. Plus 12zl tynk i 20zl robocizna daje 131zl za m2 ściany. Ty masz 43zl+20+79=142zl. Akurat! Zadzwoniłem do "A.R. Skład Materiały Budowlane" Cena 117 zł m2 + TRANSPORT. Upust daje tylko mityczny przedstawiciel Ytong którego, ah-ha, akurat nie mamy. Aż do 10%. Zadzwoniłem do "Przedsiębiorstwo MADEX Sp. z o.o." Cena 117 zł m2 + 600 zł każdy załadunek. Upust daje tylko mityczny przedstawiciel Ytong którego, ah-ha, akurat nie mamy. 5-7%. A mamy YTONG: 117 + 5 TRANSPORT. 122 - 10% = 110 + 15 tynk + 25 robocizna. 150 zl. te same 150 zl, które Ja Ci prezentowałem dawno temu. Widzisz, jaki jestem szczodry, daje Ci 10%, a więc mógł by dać 5%! BK: 43zl sciana + 20 zl robocizna + 79 zl - 10% upustu(przecież mamy upust) = 71 zl. = 142 zł. Widzisz, wciąż taniej niż nieszczęsny Ytong. A sciana jednorodna, Jeśli była zrobiona prawidłowo. Dla tego ty płacisz 25 zł za m2. mocna, Jak smalec. Nie da się bez wysiłku zamocować nawet szafke. A dziecko rozwali dom posługując się jedynie gwoździem. paroprzepuszczalna[/uote] 300 m2 ścian akurat wystarczy dla oddychania jednej dobrej rośliny! Ale jaki wysoki poziom komfortu. i wystarczajaco ciepla. Mieszkania z dużej płyty też są wystarczającą ciepłe, nie rozumiem, po co ich ocieplać? W dodatku postawienie jej nie trwa wieki. W dodatku taka ściana ma w sobie wilgoć(prawie zawsze punkt rosy w nośnej warstwie ściany), co przy temperaturach ujemnych powoduje zamrażanie -odmrażanie non-stop BK i w końcu materiał zostanie zniszczony. Nie wierze, że tak stanie, bo i tak ocieplisz swoje ściany w ciągu najbliższych lat(5-10). Kazdy wybiera co chce. Szkoda, że Ty wybrałeś TO co od Ciebie chciał Ytong. Jesteś oszukany. Tylko nie mow juz prosze jaki to ytong drogi bo mi juz niedobrze. Niestety Dave, taka jest prawda. Cholernie drogi, zimny, hałaśliwy i słabiutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 29.09.2004 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Sergey - czy mieszkałeś w domu z Ytonga, że twierdzisz iż jest hałaśliwy. Ja nic takiego nie zauważyłam. O co Ci chodzi z tym, że jest słabiutki i zimny? Tego też nie zauważyłam. Jak kupowaliśmy bloczki Ytonga to był przedstawiciel i za transport nic nie płaciliśmy. Rabat mieliśmy 20% Być może teraz to się zmieniło ale w 2002 roku tak było i tego nie zmienisz. A jak tak bardzo nie lubisz betonu komórkowego to dlaczego z niego budujesz? Czy słyszałeś może o podziemnych zbiornikach na gaz? Chyba nie bo cały czas piszesz jak to zbiorniki szpecą działkę. Tych podziemnych nie widać A tak naprawdę to co chcesz osiągnąć atakując ludzi. Sprawia Ci to chyba straszliwą przyjemność. Czasami aż przykro Cię czytać. Wszystkim zarzucasz kłamstwa. O co Ci tak naprawdę chodzi? I chciałam Ci przypomnieć, że jest to wątek o propanie i o jego zużyciu a nie o Ytongu. O Ytongu wspomniałam przy okazji, żeby pokazać jakie jest zużycie w moim domu. Inne będzie przy ścianie 2W a jeszcze inne przy ścianie 3W. I o to w tym wątku chodzi a nie o bzdurne rozmowy czy Ytong jest dobry czy nie więc jeżeli możesz to skończ już te napaści. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 29.09.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Sergey -A tak naprawdę to co chcesz osiągnąć atakując ludzi. Nikogo nie atakuję. Może czas od czasu Dave-a, lecz tylko w obronie własnej. Sprawia Ci to chyba straszliwą przyjemność. Ależ skąd! To ciężka praca - cierpliwie walczyć z demagogiem. Czasami aż przykro Cię czytać. To skutki uboczne tej wałki, wałka z demagogiem nie jest zbyt miła. Wszystkim zarzucasz kłamstwa. Zarzucam tylko kłamcom. O co Ci tak naprawdę chodzi? O prawdę. Więc co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sergey 30.09.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Proszę przeczytać jakiś poważny artykuł o stratach ciepła przez ściany.Przykładowo, ostatni widziałem w Ładnym D. Murator też pisał na ten temat. Dom z U=0.15(styro 20 cm) i 110 m2 ścian w 3 strefie traci rocznie 1526 kWh przez ściany.Dom z U=0.3(Ytong) z U=0.3 3000 kWhDom z U=0.20 i 110 m2 ścian w 3 strefie traci rocznie 2000 kWh przez ściany.Strata 1000 kWh. Propan kosztuje 0.3 zł/kWh(niech każdy wpisze tu to co chce). Mamy 300 zł strat rocznie na korzyść 2W ściany. 818 zł w domu Dave-a(300 m2) Inwestycja.300/100 = 2.7 zł per m2 Jeśli 6% to nasza minimalna opłacalność inwestycji, to możemy bezkarnie zainwestować w 2W ściane do 45 zł więcej niż w Ytong. ytong kosztuje 150 zl za m2, 2W 140 zł => Ytong na straconej pozycji. Możemy nawet zainwestować w tynk silikonowy albo nawet wełnę i tak wygramy mając 2W. PrzyszłośćPamiętamy że za parę lat ceny na nośniki energii wzrosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 30.09.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Sergey - proszę przestań. To ma być wątek o propanie a Ty znowu swoje o Ytongu. Najlepiej będzie jak założysz nowy wątek i tam proszę wykłócajcie się co lepsze. Ja naprawdę chciałabym się dowiedzieć ile ludzie zużywają propanu do ogrzania swoich domów. Nie chodzi mi ile kto płaci tylko ile zużywa. Wszyscy wiedzą, że propan jest drogi ale czasami tylko takie rozwiązanie zostaje. Ja mam nadzieję, że już w przyszłym roku podłączą nas do gazu ziemnego i wtedy rachunki zmaleją. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 30.09.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 Sergey - proszę przestań. To ma być wątek o propanie a Ty znowu swoje o Ytongu. Najlepiej będzie jak założysz nowy wątek i tam proszę wykłócajcie się co lepsze. Ja naprawdę chciałabym się dowiedzieć ile ludzie zużywają propanu do ogrzania swoich domów. Nie chodzi mi ile kto płaci tylko ile zużywa. Wszyscy wiedzą, że propan jest drogi ale czasami tylko takie rozwiązanie zostaje. Ja mam nadzieję, że już w przyszłym roku podłączą nas do gazu ziemnego i wtedy rachunki zmaleją. pozdrawiam Słusznie "gadasz" ta dyskusja niczego nie wniosła, też liczyłem na jakieś obiektywne informacje dot zużycia gazu ale cóż... a co do ścian to kazdy buduje jak i z czego chce i na co kogo stać ja też myślałem o Ytongu 1w potem o porothermie 1 w a staneło na maxie + 10 cm styropian i mam nadzieje że wystarczy a jesli nie to trzeba będzie więcej dożucac do pieca i tyle................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts