blachaxxx 07.08.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2017 Wszedlem w posiadanie domu kilkudziesiecioletniego, chcialbym zabezpieczyc fundamenty odkopalem je na 1,5m na glebokosc i metr na szerokoscJednak czytajac rozne posty sam juz nie wiem jak to zrobic i czy to wogole robic, teren dosc wilgotny , izolacji pionowej wogole brak natomiast pozioma chyba kiedys byla z papy ale ciezko okreslic w jakim stanie jest teraz, w bidynku nie bylo okien teraz po zamontowaniu sciany zrobily sie mokre do polowy. Na fundament mialem plan dac piane twarda ale czy to nie pogorszy jeszce bardziej sutuacji, sciana wewnetrzna tez jest mokra. I czy w takim starym domu wogole jest sens dawac styropian na elewacje czy nie zrobi sie termos? W chcwili obecnej chce zamontowac wentylatory wyciagowe na komin aby usprawnic wentylacje w do u sa 4 kominy wiec jest duzo kanalow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Astronom 10.08.2017 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Styropian sobie odpuść. Na pion folia preformowana i wzdłuż domu zrób kanały (a najlepiej całą obwódkę wokół fundamentu) wysypane grubszym żwirem tak aby odprowadzać wodę z gruntu przy domu głębiej albo w stronę spadku. Przy jakimś kościele w Bieszczadach to widziałem. Do ocieplenia coś co oddycha. Jeśli chodzi o spód to tym się faktycznie nie przejmowano kiedyś zbytnio. Jak masz wysoko strop w piwnicy to sobie zrób z perlitu warstwę i na to wylewkę. To zatrzyma wilgoć trochę i ociepli dom. Sprawdź jak sąsiedzi mają bo ciężko tak poradzić jak się nie widzi tego na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 10.08.2017 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Niestety nie mam sasiadow i w domu nie mam piwnic jakie sa formy ocieplenia zewnetrznego paroprsephszczalnego jesli wogole takie cos istnieje woem ze da sie od srodka ale zalezy mi na elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts