Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia na suficie z płyt g-k - prośba o radę.

Recommended Posts

Witam, proszę o radę...tydzień temu fachowcy skończyli malowanie mojej zabudowy z płyt gk, konkretnie podwieszanych sufitów, pojechałem na urlop i dzisiaj patrzę i prawie zasłabłem. Zabudowa jest w 4 pomieszczeniach, z czego w każdym jest od kilku do kilkunastu pęknięć! Przyjechał dziś fachowiec i stwierdził, że niemożliwe jest to, że byłaby źle zrobiona zabudowa, najprawdopodobniej płyty były wilgotne i pod wpływem ciepła zaczęły się kurczyć. Tak, czy inaczej, trzeba coś z tym zrobić, tylko no właśnie jak?

Fachowiec radzi, by teraz poczekać, aż to wyschnie i potem na tych spoinach zerwać gładź do płyty i zatopić taśmę w gipsie i przeszpachlować raz jeszcze i powinno pomóc. Powiedzcie proszę, czy ma rację i czy to powinno pomóc, bo naprawdę sporo kasy to kosztowało i po prostu chce się rzucić to wszystko w cholerę...

Pozdrawiam

Witam, proszę o radę...tydzień temu fachowcy skończyli malowanie mojej zabudowy z płyt gk, konkretnie podwieszanych sufitów, pojechałem na urlop i dzisiaj patrzę i prawie zasłabłem. Zabudowa jest w 4 pomieszczeniach, z czego w każdym jest od kilku do kilkunastu pęknięć! Przyjechał dziś fachowiec i stwierdził, że niemożliwe jest to, że byłaby źle zrobiona zabudowa, najprawdopodobniej płyty były wilgotne i pod wpływem ciepła zaczęły się kurczyć. Tak, czy inaczej, trzeba coś z tym zrobić, tylko no właśnie jak?

Fachowiec radzi, by teraz poczekać, aż to wyschnie i potem na tych spoinach zerwać gładź do płyty i zatopić taśmę w gipsie i przeszpachlować raz jeszcze i powinno pomóc. Powiedzcie proszę, czy ma rację i czy to powinno pomóc, bo naprawdę sporo kasy to kosztowało i po prostu chce się rzucić to wszystko w cholerę...

Pozdrawiam

Nie wiem czy takie zrywanie i ponowne spoinowanie , szlifowanie , gruntowanie i malowanie ma jakiś wielki sens i czy nie lepiej po prostu kupić akryl i te pęknięcia uzupełnić akrylem i te miejsca pomalować.

PS. U mnie to samo. 2 tygodnie temu skończyli robić sufity powieszane i później gruntowali. Jak teraz malowałem i widzę że są lekkie pękniecia.

Ja uzupełnię je akrylem i tyle , bo nie wyobrażam sobie tego syfu jaki byłby jakby mieli zrywać spoiny i później je ponownie robić , szpachlować , szlifować , gruntować i itd ...

Edytowane przez kaszpir007

• 3 weeks później...
Witam, trochę poczytałem w necie i znalazłem taśmę do spoinowania STRAIT-FLEX MEDIUM (zielona) - ponoć czyni cuda i zakrywa partactwo. Napiszcie proszę, czy ona faktycznie jest taka dobra i czy warto ją zastosować, bo do tanich nie należy, ale jak ma być dobrze zrobione, to zainwestuję. Pozdrawiam