arahja99 08.08.2017 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2017 Cześć! Borykamy się z problemem typowego dla starego mieszkalnictwa - mamy metalowe ościeżnice zabetonowane w ścianie, która ma tylko 4,5 cm. Ościeżnica regulowana nie wchodzi w grę, dopóki nie pogrubimy ścian. Warto to zrobić? Może udałoby się jakoś estetycznie zamaskować te metalowe ościeżnice? Dodam, że nie bardzo chcemy wycinać stare ościeżnice, bo nie chcielibyśmy naruszyć płytek w jednym z pomieszczeń, a zarazem zaoszczędzić trochę czasu. Może polecacie kogoś z Wrocławia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 09.08.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Albo masz ościeżnice nakładkowe, albo rwiesz ościeżnice stare. Co do jednych i drugich wymagają one około 90mm muru, więc braknie Ci jeszcze 45mm.Możesz dać drzwi przesuwne z przedścianką ale to już są zupełnie inne koszty. Rozsądnie byłoby dać profil ościeżnicowy po wcześniejszym wyrwaniu starych futryn. Później zrównać wszystko płytą GK. Ja w drzwiach wewnętrznych nie siedzę za bardzo. Nawet nie wiem czy ktoś miałby jakieś ościeżnice narożne (połówkowe) do tego typu drzwi.Tak patrzę, to chyba tak bardzo bez remontu większego tego nie przeskoczysz. Mam na myśli pogrubianie ścian działowych, bo dziwacznie będzie wyglądała ościeżnica 9-co cm w murze 4,5cm z jakąś obróbką od tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts