Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki gresowe a słaba stara wylewka

Marcin Dobek

Recommended Posts

Witam,

forum przeglądam już dość długo aż w końcu przyszedł czas na pierwszy post.

Tego lata zabrałem się za remont kuchni w domu z lat 80-tych. Po zerwaniu paneli pod którymi był parkiet pod którym była płyta pilśniowa :D napotkałem na lepik, subit czy inne dziadostwo. Na szczęście dawni fachowcy okazali się łaskawi, warstwa cieniutka wyglądała dosłownie jak by ktoś z 3 wiadra wylał w losowych miejscach. Zresztą i tak się to nie trzymało praktycznie. Większość zdjąłem szpachelką i tu kolejna niespodzianka.

Płyta jest słaba gdybym chciał śrubokrętem z lekkim naciskiem mógłbym przewiercić się na parter - próbowałem z 4 cm wgłąb.

Kuchnia powierzchni 12 m3 3x4.

Młotkiem bez najmniejszego problemu skuwam beton, śrubokrętem rysuje itp :/.

Do tego z kuchni prowadzą drzwi do pokoju oraz korytarza przy obydwu wyjściach jest lekkie pęknięcie - nie wygląda aby pracowało.

Bokiem młotka z troszkę większą siłą ścieram wierzchnią warstwę.

Oczywiście wylewka jest nierówna jakiś 1,5 cm spadu.

Do podłogi w kuchni oraz pokoju mam jakieś 4 cm od najniższego miejsca.

Co myślicie alby to solidnie zagruntować - Cekolem DL-80 głębokopenetrującym kilka razy.

Solidnie nasączyć wodą później połozyć 2-3 mm warstwy szczepnej Cekol T-60-A.

I później zaprawa wyrównująca ZW-04 w najcieńszym miejscu powiedzmy około 1 cm.

Na to gres.

Jest i foto starej wylewki

https://ibb.co/gPi5xF

https://ibb.co/gaiG4v

Chętnie posłucham waszych opinii co w takiej sytuacji można zrobić.

WITAM.Mam prośbę o szybką odpowiedź. Czy na popękaną delikatnie ,jednak w wielu miejscach wylewkę samopoziomującą można położyć gres polerowany rektyfikowany bez fug. Powierzchnia 16m2, wylewka CN72,.Czy zaryzykować i zainstalować w warstwie kleju elektryczne ogrzewanie podłogowe?Nie stwierdziłem głuchego odgłosu przy opukiwaniu wylewki.DSC_0111[1].jpgDSC_0104[1].jpgDSC_0103[1].jpgDSC_0109[1].jpgDSC_0105[1].jpg Edytowane przez adamus180