Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie małego domu

AnnNowak

Recommended Posts

Jaki rodzaj ogrzewania małego domu byłby najlepszy?

Planuję dom o konstrukcji szkieletowej drewnianej, o powierzchni użytkowej maksymalnie 70 - 80 m2, parterowy, bez użytkowego poddasza i piwnicy. Całoroczny, mieszkalny.

Nie mam dostępu do gazu. Sąsiedzi ogrzewają swoje domy węglem i drewnem.

mały domek 2.jpg

mały domek 1.jpg

To zależy czy jesteś pracowita czy leniwa. Masz dużo kasy czy mało.

Jestem leniwa i mam mało kasy.

Tzn. chciałabym włączać ogrzewanie jednym przyciskiem i byłabym wtedy szczęśliwa, że nie muszę prosić "jakiegoś chłopa" aby przywiózł mi opał, zrzucił, pociął i jeszcze mu za to płacić ...

Ogrzewanie elektryczne z akumulacją energii w wylewce/płycie fundamentowej. Oczywiście parametry domu trzeba dopasować do tego źródła ciepła (izolacja, okna, szczelność itd.)

Musi być szkielet? Murowane ściany również zakumulowałyby energię bez potrzeby grzania w drogiej taryfie.

Ogrzewanie elektryczne z akumulacją energii w wylewce/płycie fundamentowej. Oczywiście parametry domu trzeba dopasować do tego źródła ciepła (izolacja, okna, szczelność itd.)

Musi być szkielet? Murowane ściany również zakumulowałyby energię bez potrzeby grzania w drogiej taryfie.

Mały szkieletowy - bo chciałabym aby został zbudowany szybko. I wierzę, że będzie tańszy niż wersja murowana. I zlecę wykonanie jednej firmie.

Drewniany może być ciepły. Wybiorę ciepłe okna, i będzie stał na płycie fundamentowej.

Tzn. chciałabym włączać ogrzewanie jednym przyciskiem i byłabym wtedy szczęśliwa, że nie muszę prosić "jakiegoś chłopa" aby przywiózł mi opał, zrzucił, pociął i jeszcze mu za to płacić ...

no to jeszcze jedno: będziesz mieszkać w nim na stałe czy jest to wakacyjny domek?

Czy dużo przebywasz w domu, czy może wcześnie rano wychodzicie i wracacie dopiero wieczorem?

W takim razie lepiej zbuduj murowany. Można z lekkim stropem. O akumulacji ciepła już koledzy pisali.

A jaki podobny Twój projekt do mojego:p

[ATTACH=CONFIG]394561[/ATTACH]

Pozdrawiam

Cezary

Nie chcę murowanego domu.

Przecież ludzie mieszkają w drewnianych i je ogrzewają.

Ile może kosztować ogrzanie prądem chatki 60-70 metrowej?

Będę w nim mieszkać na stałe i pracować w domu.

To w takim razie ogrzewanie akumulacyjne kabelkami.

Nie chcę murowanego domu.

Przecież ludzie mieszkają w drewnianych i je ogrzewają.

Ile może kosztować ogrzanie prądem chatki 60-70 metrowej?

zapytaj uzytkownia enedue- ona ma kanadyjczyka grzanego konwektorami. w watku o ogrzewaniu pradem tez znajdziesz co najmniej jednego posiadacza kanadyjczyka grzanego pradem.

Gość Konto usunięte_1*
A dlaczego nie klimatyzacją kanałową ? przecież to jest nie do przebicia jako inwestycja i też eksploatacja same urządzenie ok 5 tys reszta to tylko rury rozprowadzające , pstryk guzik i leci ciepełko , domek drewniany potrzebuje mało energi do ogrzewania ale musi być stale grzane czyli to nadaje się jak ulał , połowa Kanady tak grzeje

Jaki rodzaj ogrzewania małego domu byłby najlepszy?

Witaj, ja ze swojej strony polecałbym rozwiązanie ekologiczne i tanie w eksploatacji - jeśli działka nie ma dostępu do gazu, to by dodatkowo nie generować kosztów na wykonanie przyłącza polecałbym pompę ciepła - nie dośc, że tania w eksploatacji (jest na tym forum wiele wątków na ten temat), to dodatkowo idealna "dla leniwych" jak to sama stwierdziłaś.

Aby koszty inwestycji nie były zbyt duże, polecam pompę powietrze woda. Warto już na etapie projektu ustalić jak zamierzasz ogrzewać dom, to dodatkowo można nieco zaoszczędzić na zbędnych elementach jeśli zdecydujesz się na pompę ciepła.

Polecam zapoznać się z ofertą na powietrzne pompy ciepła Viessmann, a jeśli masz jakiekolwiek pytania, zachęcam do dyskusji!

Pozdrawiam!

Jaaasne! do 60-70m2 dawać pompę ciepła! Czy was już na mózg padło? Rozumiem ze tzw. konsultant żyje ze sprzedaży i im więcej drogich systemów sprzeda tym fajniejsze będzie miał wakacje, a może nawet nowszy egzemplarz partnerki (czy partnera), ale reszta? Zamiast w pełni sterowalnej instalacji za 2-3 tysiące zł proponujecie za 20-30 tysięcy bo dzięki temu uzyska oszczędność od 500zł do 1000zł rocznie?

Jaaasne! do 60-70m2 dawać pompę ciepła! Czy was już na mózg padło? Rozumiem ze tzw. konsultant żyje ze sprzedaży i im więcej drogich systemów sprzeda tym fajniejsze będzie miał wakacje, a może nawet nowszy egzemplarz partnerki (czy partnera), ale reszta? Zamiast w

pełni sterowalnej instalacji za 2-3 tysiące zł proponujecie za 20-30 tysięcy bo dzięki temu uzyska oszczędność od 500zł do 1000zł rocznie?

Wcześniej oceniałaś -

Zależy jak ocieplisz, zależy jaką chcesz mieć temperaturę. Ale przy dobrym ociepleniu i ciepełku, przy II taryfie jakieś 1500-2000zł/rok

+ do tego CWU

przy pc taki domek to CO rocznie jakieś ~300 pln a CWU ~500 pln , mała pc nie kosztuje 20K-30K pln , stopa zwrotu pc l takigo domku to ok 8 lat