AnnNowak 09.08.2017 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Jaki rodzaj ogrzewania małego domu byłby najlepszy? Planuję dom o konstrukcji szkieletowej drewnianej, o powierzchni użytkowej maksymalnie 70 - 80 m2, parterowy, bez użytkowego poddasza i piwnicy. Całoroczny, mieszkalny. Nie mam dostępu do gazu. Sąsiedzi ogrzewają swoje domy węglem i drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.08.2017 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 To zależy czy jesteś pracowita czy leniwa. Masz dużo kasy czy mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnNowak 09.08.2017 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 To zależy czy jesteś pracowita czy leniwa. Masz dużo kasy czy mało. Jestem leniwa i mam mało kasy. Tzn. chciałabym włączać ogrzewanie jednym przyciskiem i byłabym wtedy szczęśliwa, że nie muszę prosić "jakiegoś chłopa" aby przywiózł mi opał, zrzucił, pociął i jeszcze mu za to płacić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 09.08.2017 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Ogrzewanie elektryczne z akumulacją energii w wylewce/płycie fundamentowej. Oczywiście parametry domu trzeba dopasować do tego źródła ciepła (izolacja, okna, szczelność itd.) Musi być szkielet? Murowane ściany również zakumulowałyby energię bez potrzeby grzania w drogiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnNowak 09.08.2017 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Ogrzewanie elektryczne z akumulacją energii w wylewce/płycie fundamentowej. Oczywiście parametry domu trzeba dopasować do tego źródła ciepła (izolacja, okna, szczelność itd.) Musi być szkielet? Murowane ściany również zakumulowałyby energię bez potrzeby grzania w drogiej taryfie. Mały szkieletowy - bo chciałabym aby został zbudowany szybko. I wierzę, że będzie tańszy niż wersja murowana. I zlecę wykonanie jednej firmie. Drewniany może być ciepły. Wybiorę ciepłe okna, i będzie stał na płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.08.2017 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Jestem leniwa i mam mało kasy. Tzn. chciałabym włączać ogrzewanie jednym przyciskiem i byłabym wtedy szczęśliwa, że nie muszę prosić "jakiegoś chłopa" aby przywiózł mi opał, zrzucił, pociął i jeszcze mu za to płacić ... no to jeszcze jedno: będziesz mieszkać w nim na stałe czy jest to wakacyjny domek? Czy dużo przebywasz w domu, czy może wcześnie rano wychodzicie i wracacie dopiero wieczorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnNowak 09.08.2017 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 no to jeszcze jedno: będziesz mieszkać w nim na stałe czy jest to wakacyjny domek? Czy dużo przebywasz w domu, czy może wcześnie rano wychodzicie i wracacie dopiero wieczorem? Będę w nim mieszkać na stałe i pracować w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.08.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Będę w nim mieszkać na stałe i pracować w domu. W takim razie lepiej zbuduj murowany. Można z lekkim stropem. O akumulacji ciepła już koledzy pisali. A jaki podobny Twój projekt do mojego:p Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnNowak 09.08.2017 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 W takim razie lepiej zbuduj murowany. Można z lekkim stropem. O akumulacji ciepła już koledzy pisali. A jaki podobny Twój projekt do mojego:p [ATTACH=CONFIG]394561[/ATTACH] Pozdrawiam Cezary Nie chcę murowanego domu. Przecież ludzie mieszkają w drewnianych i je ogrzewają. Ile może kosztować ogrzanie prądem chatki 60-70 metrowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.08.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Jestem leniwa i mam mało kasy. Tzn. chciałabym włączać ogrzewanie jednym przyciskiem i byłabym wtedy szczęśliwa, że nie muszę prosić "jakiegoś chłopa" aby przywiózł mi opał, zrzucił, pociął i jeszcze mu za to płacić ... Będę w nim mieszkać na stałe i pracować w domu. To w takim razie ogrzewanie akumulacyjne kabelkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 09.08.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Nie chcę murowanego domu. Przecież ludzie mieszkają w drewnianych i je ogrzewają. Ile może kosztować ogrzanie prądem chatki 60-70 metrowej? Zależy jak ocieplisz, zależy jaką chcesz mieć temperaturę. Ale przy dobrym ociepleniu i ciepełku, przy II taryfie jakieś 1500-2000zł/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 09.08.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Nie chcę murowanego domu. Przecież ludzie mieszkają w drewnianych i je ogrzewają. Ile może kosztować ogrzanie prądem chatki 60-70 metrowej? zapytaj uzytkownia enedue- ona ma kanadyjczyka grzanego konwektorami. w watku o ogrzewaniu pradem tez znajdziesz co najmniej jednego posiadacza kanadyjczyka grzanego pradem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnNowak 09.08.2017 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 zapytaj uzytkownia enedue- ona ma kanadyjczyka grzanego konwektorami. w watku o ogrzewaniu pradem tez znajdziesz co najmniej jednego posiadacza kanadyjczyka grzanego pradem. Dziękuję. A jakieś odnawialne źródło energii może ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnNowak 09.08.2017 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Zależy jak ocieplisz, zależy jaką chcesz mieć temperaturę. Ale przy dobrym ociepleniu i ciepełku, przy II taryfie jakieś 1500-2000zł/rok właśnie przeglądam różne systemy szkieletowe. Wybiorę ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaziX99 10.08.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Ja tak czy siak postawilabym na ogrzewanie gazowe. Jak dobrze ocieplisz i zaizolujesz dom to na pewno nie zjedza Cie koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.08.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 A dlaczego nie klimatyzacją kanałową ? przecież to jest nie do przebicia jako inwestycja i też eksploatacja same urządzenie ok 5 tys reszta to tylko rury rozprowadzające , pstryk guzik i leci ciepełko , domek drewniany potrzebuje mało energi do ogrzewania ale musi być stale grzane czyli to nadaje się jak ulał , połowa Kanady tak grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.08.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Jaki rodzaj ogrzewania małego domu byłby najlepszy? Witaj, ja ze swojej strony polecałbym rozwiązanie ekologiczne i tanie w eksploatacji - jeśli działka nie ma dostępu do gazu, to by dodatkowo nie generować kosztów na wykonanie przyłącza polecałbym pompę ciepła - nie dośc, że tania w eksploatacji (jest na tym forum wiele wątków na ten temat), to dodatkowo idealna "dla leniwych" jak to sama stwierdziłaś. Aby koszty inwestycji nie były zbyt duże, polecam pompę powietrze woda. Warto już na etapie projektu ustalić jak zamierzasz ogrzewać dom, to dodatkowo można nieco zaoszczędzić na zbędnych elementach jeśli zdecydujesz się na pompę ciepła. Polecam zapoznać się z ofertą na powietrzne pompy ciepła Viessmann, a jeśli masz jakiekolwiek pytania, zachęcam do dyskusji! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 10.08.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Jaaasne! do 60-70m2 dawać pompę ciepła! Czy was już na mózg padło? Rozumiem ze tzw. konsultant żyje ze sprzedaży i im więcej drogich systemów sprzeda tym fajniejsze będzie miał wakacje, a może nawet nowszy egzemplarz partnerki (czy partnera), ale reszta? Zamiast w pełni sterowalnej instalacji za 2-3 tysiące zł proponujecie za 20-30 tysięcy bo dzięki temu uzyska oszczędność od 500zł do 1000zł rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnNowak 11.08.2017 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Myślę, że samo elektryczne ogrzewanie a do wody jakiś ogrzewacz będzie właściwym rozwiązaniem. Czy wybór jest pomiędzy ogrzewaniem podłogowym za pomocą mat i grzejnikami elektrycznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 11.08.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2017 Jaaasne! do 60-70m2 dawać pompę ciepła! Czy was już na mózg padło? Rozumiem ze tzw. konsultant żyje ze sprzedaży i im więcej drogich systemów sprzeda tym fajniejsze będzie miał wakacje, a może nawet nowszy egzemplarz partnerki (czy partnera), ale reszta? Zamiast w pełni sterowalnej instalacji za 2-3 tysiące zł proponujecie za 20-30 tysięcy bo dzięki temu uzyska oszczędność od 500zł do 1000zł rocznie? Wcześniej oceniałaś - Zależy jak ocieplisz, zależy jaką chcesz mieć temperaturę. Ale przy dobrym ociepleniu i ciepełku, przy II taryfie jakieś 1500-2000zł/rok + do tego CWU przy pc taki domek to CO rocznie jakieś ~300 pln a CWU ~500 pln , mała pc nie kosztuje 20K-30K pln , stopa zwrotu pc l takigo domku to ok 8 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts