jojoro 09.08.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Mieszkam w przedwojennej kamienicy, pow ogrzewana 180m2 ale cała kamienica to ze 300m2 lekko licząc. Ocieplona "kawałkami" bo to ścisła zabudowa bliźniacza, mostków cieplnych w cholerę (balkony, tarasy na gruncie itp.), kształt budynku nieregularny.W tej chwili ogrzewam kotłem na eko 24kW, ale przez 80% roku działa na 20% mocy. Spalam w sezonie ok 7t eko ruskiego za 650zł/t. Teraz w mieście zakładają gaz wysokomentanowy w cenie 2.12 brutto. Czy opłaca mi się przejść na gaz?Zakładając że cena będzie porównywalna to jaki kocioł gazowy polecacie? Jakiej mocy? Czy potrzebuję jedno- czy dwufunkcyjny?Obecnie mam same grzejniki (z termostatami), pompę obiegową alpha2 z autoadaptem, zbiornik solarny 300l z cyrkulacją CWU, zawór 4d sterowany elektronicznie ze sterownika od kotła CO IRYD. Chciałem żeby kocioł ogrzewał zbiornik solarny zimią/latem gdy nie ma słońca i dało się tym jakoś sensownie sterować.Najlepiej żeby była w kotle pogodówka, jakieś sterowanie panelem pokojowym albo smartfonem, dobra modulacja mocy, żeby dało się grzać jak jest jesienią +14C itp.Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts