Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trapez czy modułowa ? Na dach kopertowy z niewielkim spadem

Fanatyk19

Recommended Posts

Witam, mam do Was pytanie jakąwybrać blachę na dach kopertowy o niewielkim spadzie ? Katu nachylenia ani %pochylenia teraz nie jestem w stanie powiedzieć teraz, sprawdzę to i zmierzę zaraz po powrocie dziś do domu , mogę co jedynie teraz wysłać zdjęcie zmierzonego dachu, na którym widać że spadek nie jest zbyt duży. Powiem tyle , że po dachu można spokojnie chodzić . Zdjęcie całego dachu oraz wymierzony kąt postaram się wrzucić po 15stej.

20170802_161710.jpg

20170802_161726.jpg

Oczywiście są dwie opcje, albo modułowa albo trapez T-18. Bardziej wiadomo podoba mi się modułowa, ale obawiam się , że spadek może być zbyt mały. Tym bardziej że oprócz dachu głównego , są jeszcze trzy daszki nad gankami ( drugie zdjęcie), które obecnie są płaskie, ale będą lekko przerobione , tak , żeby był lekki spad. Dachu głównego praktycznie nie będzie widać, chodzi głownie o te daszki bo je będzie "widać" dlatego bardziej byłbym za modułową.Cenowo dowiadywałem się , to modułowa wyjdzie nie wiele więcej, ale za to wygląd. Czy jest szansa na modułową przy takich spadkach ? Z wykonawcą będę rozmawiać dziś wieczorem, ale wolę się upewnić.

Wiem coś o tym , bo sam jestem przed przeróbką dachu i też po modernizacji mam na jednej części niewielki spadek. Nie wiem jaki ty faktycznie masz spadek na tym dachu, bo z rysunku nie można wywnioskować jak jest wysokość w pionie od orynnowania do kalenicy. Oogólnie wygląda to mniej więcej tak.

Blacha trapez 18 , czy panele z rąbkiem zatrzaskowym minimalny spadek musi być 8*, poniżej tej granicy nie dostaniesz od producenta gwarancji na blachę. Jeżeli chodzi o blacho dachówkę to pochył dachu wzrasta automatycznie i musi mieć minimum 16*. Co do trapezu to jest niby opcja położenia już od 4* , ale musi to być trapez 35mm a więc na 18mm nie ma szans poniżej 8*. Ja zdecydowałem się u siebie na krycie blachą na podwójny rąbek stojący , bo tylko on daje gwarancję szczelności przy spadku 5* , a taki mam u mnie.

Edytowane przez jammo