Fanatyk19 09.08.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Witam, mam do Was pytanie jakąwybrać blachę na dach kopertowy o niewielkim spadzie ? Katu nachylenia ani %pochylenia teraz nie jestem w stanie powiedzieć teraz, sprawdzę to i zmierzę zaraz po powrocie dziś do domu , mogę co jedynie teraz wysłać zdjęcie zmierzonego dachu, na którym widać że spadek nie jest zbyt duży. Powiem tyle , że po dachu można spokojnie chodzić . Zdjęcie całego dachu oraz wymierzony kąt postaram się wrzucić po 15stej. Oczywiście są dwie opcje, albo modułowa albo trapez T-18. Bardziej wiadomo podoba mi się modułowa, ale obawiam się , że spadek może być zbyt mały. Tym bardziej że oprócz dachu głównego , są jeszcze trzy daszki nad gankami ( drugie zdjęcie), które obecnie są płaskie, ale będą lekko przerobione , tak , żeby był lekki spad. Dachu głównego praktycznie nie będzie widać, chodzi głownie o te daszki bo je będzie "widać" dlatego bardziej byłbym za modułową.Cenowo dowiadywałem się , to modułowa wyjdzie nie wiele więcej, ale za to wygląd. Czy jest szansa na modułową przy takich spadkach ? Z wykonawcą będę rozmawiać dziś wieczorem, ale wolę się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 09.08.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 (edytowane) Wiem coś o tym , bo sam jestem przed przeróbką dachu i też po modernizacji mam na jednej części niewielki spadek. Nie wiem jaki ty faktycznie masz spadek na tym dachu, bo z rysunku nie można wywnioskować jak jest wysokość w pionie od orynnowania do kalenicy. Oogólnie wygląda to mniej więcej tak.Blacha trapez 18 , czy panele z rąbkiem zatrzaskowym minimalny spadek musi być 8*, poniżej tej granicy nie dostaniesz od producenta gwarancji na blachę. Jeżeli chodzi o blacho dachówkę to pochył dachu wzrasta automatycznie i musi mieć minimum 16*. Co do trapezu to jest niby opcja położenia już od 4* , ale musi to być trapez 35mm a więc na 18mm nie ma szans poniżej 8*. Ja zdecydowałem się u siebie na krycie blachą na podwójny rąbek stojący , bo tylko on daje gwarancję szczelności przy spadku 5* , a taki mam u mnie. Edytowane 9 Sierpnia 2017 przez jammo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanatyk19 09.08.2017 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 zmierzyłem spadek, i na głownym ma mniej więcej z 15stopni, Więc by dało radę , co jedynie problem byłby w tych małych daszkach ale myślę że dało by się na nich osiągnąć taki spadek ,co myslicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jammo 10.08.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Przy tym spadku co podajesz ,trapez 18 taki jak planowałeś może być bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts