Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porada - legary - podłoga

LucaO

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie remontu podłogi na piętrze w starym domu , dotychcasowa podłoga była zrobiona z legarów starych desek i ściółki

Pomieszczenie 11,5m2

Plan wygląda następująco tak że chcę dać "nowe" legary i na nie płytę mfp 22mm

Na jaką długość najlepiej rozmieścić legary przy długości pomieszczenia 3.65m

Czy płyta 22mm wytrzyma ciężar (rozmiar płyty standardowo 1250 x 2500 cm)- w tym pomieszczeniu ma być zrobiona mała kuchnia więc czy dla takiej płyty cieżar mebli plus sprzętu AGD nie będzie za duża ? jeśli będzie można to dodatkowo na płytę pójdą kafelki

Legary 10x14 cm

Jak wzmocić oraz uchronić przed próchnem legary ?

Nie są to legary prosto z tartaku lecz pozostałe legary z paru lat - suche lekko spękane

Na koniec któa płyta lepsza OSB czy MFP ? Co opinia znajomych to inna , stawiam na mfp ale chcę poznać Wasze zdanie dlaczego na OSB lepiej wybrać

Z góry dzięki za odpowiedzi

Edytowane przez LucaO

• 3 weeks później...

Plan trochę się zmienił ,i zostały mi 3 legary o wymiarach 14 x 10 czy resztę legarów mogę użyć o wymiarach 10 x 10 cm ? czy one wytrzymają cięzar , nie będą za słabe ?

Oczywiście mówie o podłodze szkieletowej która nie ma wylewki ,pod legarami czyli od strony piwnicy będą płyty Regips które będą tworzyć sufit

ogólnie wyjdzie mi jakieś 8 - 9 legarów , czyli 6 legarów o wymiarach 10 x 10 i 3 o wymiarach 14 x 10 , jak ew je rozmieścić ?

te większe dać na początek i koniecpodłogi i jeden w środek a między nimi te 10 x 10 ?

Tak myślę to rozłożyć Bez tytułu.jpg

Plan trochę się zmienił ,i zostały mi 3 legary o wymiarach 14 x 10 czy resztę legarów mogę użyć o wymiarach 10 x 10 cm ? czy one wytrzymają cięzar , nie będą za słabe ?

Oczywiście mówie o podłodze szkieletowej która nie ma wylewki ,pod legarami czyli od strony piwnicy będą płyty Regips które będą tworzyć sufit

ogólnie wyjdzie mi jakieś 8 - 9 legarów , czyli 6 legarów o wymiarach 10 x 10 i 3 o wymiarach 14 x 10 , jak ew je rozmieścić ?

te większe dać na początek i koniecpodłogi i jeden w środek a między nimi te 10 x 10 ?

Tak myślę to rozłożyć [ATTACH=CONFIG]395597[/ATTACH]