Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Front do zmywarki ma 80cm wysokości. Jaki zawias zastosować?

yaro137

Recommended Posts

Szafki w kuchni mam zaprojektowane tak, że fronty mają po 80cm wysokości plus cokoły cofnięte mają wysokość ok 10cm. Zmywarka dotarła do zakładu, który zrobił już większość mebli, wszystkie fronty czekają a tu okazuje się, że nie wiadomo jak teraz zamontować front do zmywarki bo wymiarówka ponoć nietypowa. Widziałem na necie jakieś zawiasy Elektroluxa i AEG o nazwie Perfect Fit, ale nie wiem, czy to by pasowało do zmywarki Boscha, już nie mówiąc, że ciężko to dostać osobno. Czy zna ktoś może lub zastosował jakiś inny patent w takiej sytuacji? Ikea ponoć coś miała swego czasu ale już na polskim rynku niedostępne i do tego niezbyt solidne.

• 2 weeks później...
Widzę, że IKEA ma monopol na zmywarki pasujące pod fronty 80 i z tego co czytam wiele osób ma ten sam problem. Wykorzystała to firma Adapt-R, która stworzyła prowadnicę specjalnie adresująca ten problem za jedyne... 5 stówek. Nie za fajnie.

Jest szeroki wybór zmywarek z zawiasami ślizgowymi do kuchni IKEA. Są to modele Electroluxa, Boscha/Siemensa, Gorenje, częściowo w wielkości XXL. 500 złotych za same zawiasy to bardzo dużo patrząc np. na cenę zmywarki Ikea Lagan za 1199 zł (produkowanej zresztą w Polsce).

Jeśli chcemy więcej programów, IkEA ma ciekawe modele po ca. 1400 - 1700 zł.

Zgadza się, ale podobno straszny badziew i rozwala się szybko, bo wszystko z plastiku i nie jest w stanie utrzymać frontu szafki i drzwi zmywarki. U mnie meblarze zrobili tak, że drzwi zmywarki nie dochodzą do samej góry frontu i dali ładną maskownicę. W praktyce tego jeszcze nie testowałem, ale nie powinno być problemu.