Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont stulatka

skot1

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Po burzliwych rozmowach doszliśmy z żoną do decyzji o remoncie domu. Domek jest dość specyficzny ponieważ połowa budynku jest wpisana do gminnego rejestru zabytków. Do jednego domu została dobudowana dalsza część (nie potrafię zrozumieć dlaczego w takiej formie).

Dom ma niezbyt ustawne wymiary ok 6x15 m w dodatku stoi 3 m od działki więc jedna długa ściana nie może mieć okien drzwi, co nie jest mi na rękę.

w dodatku ściana w miejscu łączenia budynków musiała by pozostać, wszystkie inne mam zamiar potraktować jako działowe.

W planach:

1. Wymiana dachu wraz z konstrukcją

2. Wyrównanie wysokości budynków

3. Nowe stropy, rozważam "drewniany"strop. Chciałbym mieć na poddaszu jakis strych i może dodatkową sypialnie

4. Przeprojektowanie pomieszczeń, istne szaleństwo w tym punkcie się szykuje bo nie mam koncepcji totalnie (może architekt coś wymyśli) generalnie na parterze ma być salon z aneksem kuchennym, łazienka, dwie sypialnie jedna mniejsza (nasza) druga większa dla dwójki dzieciaczków.

5. No i C.O. nowa instalacja elektryczna i wodnokanalizacyjna oraz wykończenie pomieszczeń

Brzmi fajnie ale czuje że będzie ciężko.

Miałby ktoś pomysł na rozkład pomieszczeń w takim "wagoniku" ?

IMG_20170710_155242 (Copy).jpgIMG_20170710_155302 (Copy).jpgIMG_20170710_155320 (Copy).jpgIMG_20170710_155634 (Copy).jpg

Od poniedziałku prace porządkowe na działce + pisanie kosztorysu do banku (jeszcze nie wiem jak się do tego zabrać)

Mam nadzieje że koło środy uda się zorganizować spotkanie z architektem.

Co sądzicie o takim układzie pomieszczeń ? w tej opcji wyburzam jedną ścianę tylko i stawiam dwie działowe.

snapshot-Sat, 12 Aug 2017 21_48_48 GMT.jpg

Współczuję przebojów z konserwatorem zabytków - to może wam bardzo wydłużyć okres remontu.

Na wstępnych rozmowach wyszło że mamy zachować ogólną elewacje, na wyrównanie dachów niby pozwolą ale to się okaże.

• 2 weeks później...