Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Winter is coming - płyta, reku, xps

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja miałem krążek tylko w jednym miejscu. Całe pietro z tego miejsca ogarnąłem. Co do wagi to na szybko znalazlem w zaleznosci od rodzaju rury wagi rzędu 0,09 -0,125kg /mb czyli zblizone. Wychodzi na to, ze krążek 600kg moze ważyć blisko 60 lub nawet 75kg. No mowiłem, że lekko samemu nie jest a słabeuszem nie jestem :p

Pozdrawiam

Karol

turlałem własnie

My mamy mieć rozwijak (sąsiad hydraulik pożyczy). Także nie będzie tak źle. Byle go na ten rozwijak wtachać, bo 70-80kg na dwie osoby, z czego jedna to chuderlak-słabeusz, to sporo. Sąsiad mówi, ze wrzucają taki krążek na rozwijak we trzech. Ale najwyżej podejdziemy po drugiego kogoś do pomocy :) Nie mieszkamy na pustyni :)

PODŁOGÓWKA - czas, start!

W piątek miały przyjechać materiały. Niestety w wyniku jakiegoś korka na A4 kierowca nie zdążył nawrócić do hurtowni po nasze zamówienie. Piątek zatem okazał się niespodziewanym urlopem od budowy. Ponieważ nam bardzo zależało, żeby w ten weekend podziałać, to w ramach rekompensaty przyjechali z towarem dzisiaj rano koło 9:00, mimo że w soboty nie wożą towaru - miło :)

Całe przedpołudnie i część popołudnia rozkładaliśmy folię. Jakie to jest dziadostwo. Cały czas na kolanach albo w kucki. Plecy i kolana dostały w kość. Co ciekawe parter szedł nam dość mozolnie, za to góra całkiem szybko.

http://static.pokazywarka.pl/f/o/z/e7a88fce7f7a5dd2d12192c5ae0a6f14_orig.jpg

Koło 16:00 przyszedł sąsiad, wrzucili z Wojtkiem krążek na rozwijak i ułożył z nami dwie pętle - dla zapoznania. Szybko poszło, a we trójkę to naprawdę błyskawicznie idzie. Jedna osoba układa, druga podaje rurkę i ją rozwija z rozwijaka, a trzecia takeruje. Ale we dwójkę też daje radę. Mniej więcej w połowie "własnej" pętli Wojtek wymyślił, żeby sobie rozwinąć sporo rurki, wstępnie ją ułożyć i dogiąć (nogą), a potem na takiej luźnej pętli pracować i układać i doginać precyzyjnie. Ja byłam operatorem takera - czasem się zacina i wymaga dość dynamicznego ruchu.

Pętle układane z sąsiadem:

http://static.pokazywarka.pl/l/i/h/8136c5f1e88c3a27f815db2125bc3b54_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/s/4/w/6404b05d7cf6072835509bd6528bff1d_orig.jpg

Nasza pętla w salonie:

http://static.pokazywarka.pl/x/x/a/45212e3badb6ba20bac58a1cba83a81a_orig.jpg

Edytowane przez Doli.

No ładnie :) Sporo zaoszczędzicie na robociźnie dzięki własnej pracy. Podziwiam :)

A z innej beczki. Dlaczego nie zastosowaliście puszek elektroinstalacyjnych zespolonych? Na drugim zdjęciu od dołu macie 4 puszki pojedyncze niedaleko siebie w jednej płaszczyźnie, rozmieszczenie conajmniej dziwne, w dodatku jakby nierówno osadzone (nie w jednej linii).

No ładnie :) Sporo zaoszczędzicie na robociźnie dzięki własnej pracy. Podziwiam :)

A z innej beczki. Dlaczego nie zastosowaliście puszek elektroinstalacyjnych zespolonych? Na drugim zdjęciu od dołu macie 4 puszki pojedyncze niedaleko siebie w jednej płaszczyźnie, rozmieszczenie conajmniej dziwne, w dodatku jakby nierówno osadzone (nie w jednej linii).

Te puszki to są: pojedyncza (internet), podwójna (zespolona, prąd), pojedyncza (internet). Nie wiem czy Dałoby rade znaleźć taką poczwórną ramkę jednocześnie do prądu i do internetu, wiec powstało coś takiego. Inna sprawa, że to miejsce będzie zasłonięte biurkami, więc na wyglądzie nam nie zależało.

A co do oszczędności to taki jest plan. Zapomniałam sąsiada zapytać ile kasuje za rozłożenie styropianu i podłogówki, ale jeszcze spytam ;)

Te puszki to są: pojedyncza (internet), podwójna (zespolona, prąd), pojedyncza (internet). Nie wiem czy Dałoby rade znaleźć taką poczwórną ramkę jednocześnie do prądu i do internetu, wiec powstało coś takiego.

Spokojnie w poczwórną zmieścisz wszystko (pod warunkiem , że jednego producenta) , to jest ustandaryzowane. Jak już tak robiliście to prościej było dać podwójna na prąd i podwójna na internet :) A jeszcze lepiej zamiast dwóch puszek niedaleko siebie na internet dać w jednej pojedynczej gniazdo z dwoma wejściami RJ45.

Brawo!!!

Dzięki! Satysfakcja jest ogromna, ze takie ciekawe rzeczy się robi we własnym domku :)

Folie też można łapać na te naboje od takera i nie trzeba dawać folii. Idzie szybciej wtedy.

I to był patent zastosowany na poddaszu - łapaliśmy folię na brzegach spinkami i nie kleiliśmy jej do taśmy dylatacyjnej. Ale brzegi folii kleiliśmy na całej długości, żeby jej nie podwiewało powietrze.

W ogóle dzisiaj wszystko mam do wymiany. Ostatnio tak mnie całe ciało bolało jak murowaliśmy ściankę w salonie :yes:

WoW, Doli, ale wam zgrabnie poszło. No miło patrzeć ;) Gratuluję i podziwiam samodzielną pracę. To na kiedy umówione wylewki?? Podłogi, to już poważny krok w stronę wykończeniówki :D A wtedy się zacznie...:p

Dzięki! Ja już się tych wylewek nie mogę doczekać. Wreszcie będzie podłoga na docelowej wysokości. Już teraz o wiele lepiej się patrzy przez okno w kuchni, a po wylewkach będzie petarda :) Właśnie tak sobie uświadomiłam, że będzie kłaść płytki we wrześniu, więc przydałoby się już powybierać materiał. Jak tylko rozłożymy ogrzewanie, to wybieramy się pojeździć po sklepach z płytkami i pooglądać na żywo.