Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Winter is coming - płyta, reku, xps

Recommended Posts

Kolejne zbiorcze podsumowanie tematów.

OCIEPLENIE

W piątek ocieplenie znajdowało się na poniższym stopniu zaawansownaia, czyli skończone. Rozpoczęte zostało obsadzanie narożników i przygotowanie styropianu do zbrojenia. Tak, wiem nie wszędzie udało się w narożnikach okien zrobić L-ki ze styropianu, ale będzie zbroić na ukos siatką.

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2018/07/IMG_20181110_085505.jpg

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2018/07/IMG_20181110_085549.jpg

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2018/07/IMG_20181110_085734.jpg

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2018/07/IMG_20181110_085652.jpg

Zależało nam na tym, bo w sobotę miała wejść ekipa od natrysku piany, więc koniecznie wszelkie "dziury" musiały być zasłonięte styropianem. I panowie się uwinęli. Nie jest to może najszybsza ekipa, ale na razie zdecydowanie na plus.

Elewacja liczy sobie 237m2. Po ociepleniu zostało nam 17 paczek styropianu, czyli ok 25m2. Dokładnie tyle co powierzchnia okien, której nie odjęłam... Może ktoś chce odkupić? Austotherm 033 Grafit 20cm Fasada Therma :) Do pianowania zużyli 10 puszek pianki niskoprężnej. Kleju do styropianu poszło 61 worków (klejona na ramkę). Zużyli też ok 800 kołków i talerzyków.

Obsadzone zostały też parapety granitowe w jasnoszarym odcieniu. Nazwa kamienia to Strzegom. Parapety mają 25cm głębokości, 3cm wysokości i wchodzą w ścianę 5cm z każdej strony.

Brudne jeszcze takie, ale pokażę ;)

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2018/07/IMG_20181108_152518.jpg

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2018/07/IMG_20181108_152502.jpg

W naroża budynku wklejone są narożniki PCV, a nad cokołem i nad każdym oknem / drzwiami / bramą jest położona listwa okapinowa.

Takie same parapety Strzegomskie jak nasze tylko my mamy 2cm :). No teraz to faktycznie tylko ogarniać środek i dalej przeprowadzka. U nas pianki na ok 200m2 zużyłem 24sztuki :p.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co widać na zdjęciu to zapomniałeś wkleić listwy między ramą okna z styro dylatujące okno od tynku więc przy słonku i kolorowych nagrzewających się ramach będzie strzelać połączenie a szpary to mozliwość przewiewów i potencjalny brak szczelności.

Tomraider.

No właśnie nie zapomniałam, tylko wykonawcy stwierdzili, że nie potrzeba tych listew...

Takie same parapety Strzegomskie jak nasze tylko my mamy 2cm :). No teraz to faktycznie tylko ogarniać środek i dalej przeprowadzka. U nas pianki na ok 200m2 zużyłem 24sztuki :p.

Strzegom rządzi, bo jest tani :p:P U nas cena za parapet to 350zł/m2 przy 3cm grubości. W takiej cenie nie ma innego granitu.

Sylikon/ akryl nie rozwiązuje tego problemu?

Troche i z daleka akryl rozwiąże problem , ale wiesz , z daleka to moja teściowa dobrze wygląda. dedykowane listwy to najlepsze rozwiązania. przed akrylem trzeba rozciąć połączenie ramy ze styro i klejem z siatką na głębokość jakiego 1 cm{tak by nie zniszczyć okleiny ramy} i w taką szparę dopiero elestyczny akryl do zastosowań na zewnątrz.

Tomraider

Hej aż wstyd przyznać że nie zagościliśmy wczesnej w waszym dzienniku :bash: a tu tyle fajnych rzeczy się działo, dzieje i pewnie dziać będzie. Kilka ciekawych pomocnych podpowiedzi podłapaliśmy nawet po tylko pobieżnym przejrzeniu zapisków waszych i gości odwiedzających.

Fajny już macie etap - u nas kabelkologia ale właśnie dziś Ania powiedziała że wsumie za 2tyg wszystko już będzie otynkowane i całkiem inaczej będzie już się czuło w środku.

Przez chwilę myśleliśmy o podobnej dachówce jak u was - taka właśnie paska ale nie do końca, fajnie to wygląda.

Dobrze, że jesteście kilka kroków przed nami będziemy mogli sobie podglądać to i tamto :rolleyes: może dzięki temu o mniejszej ilości rzeczy zapomnimy lub zrobi się coś lepiej niż teraz myśli :yes:

Edytowane przez _arek_

Cześć _arek_ :)

Zawsze dobrze jest podglądać dziennik budowy na nieco dalszym etapie niż własny. My bez @krissa7 i @annytulipanny (nie wspominając o masie innych subskrypcji) też mielibyśmy ciężej :)

Zgadza się. Tynki to drugi, zaraz za oknami, krok do poczucia się "jak w domu". Potem jeszcze robotę robią posadzki.

Edytowane przez Doli.

Jak Bóg da, to listwy będą w drugim domu (kiedyś). :p

Ja się i tak cieszę, że znaleźliśmy inna ekipę, która nie licząc drobnych mankamentów, robi to naprawdę dobrze i w przyzwoitej cenie. Dużym plusem, że można z nimi normalnie pogadać i właściwie realizują każdą naszą prośbę. Z kolei zaskoczeniem jest, że po skończonej pracy z przyklejaniem styropianu - te paczki, które zostały zebrali w jedno miejsce i poukładali; ścinki styropianowe zebrali w jedno miejsce, przykryli folią i paletami; pozostałe śmieci popakowali w worki i też przykryli paletami, żeby nam nie latały po całej okolicy.

Poza tym, na 99% weźmiemy ich w przyszłym roku na dokończenie elewacji, więc jeśli faktycznie coś popęka, to będą naprawiać.

Dokładnie agb, nie jest za późno. Przecież dopiero na etapie kleju i siatki montuje się listwy przyokienne. I namawiam Was Doli i jak_to_możliwe, na montaż tych listw. Ja zakupiłam owe listwy a i tak nie wkleili. W sumie, to już po fakcie, się nie upierałam, bo stwierdziłam, że jak będziemy kładli tynk na elewację, to wkleimy te listwy (najwyżej jeszcze raz zaciągniemy glify klejem, żeby wtopić siatkę listw przyokiennych). Jednak mogę potwierdzić, że połączenie styro z ramą okna już popękało :( Przy małych oknach jest ok. Najgorzej wygląda duże szklenie od strony pd-zach. Tam fragmenty kleju przy samej ramie, wykruszyły się, odsłaniając styropian. Także polecam wkleić listwy i mieć spokój.

Ps. Gratuluję poważnych etapów ;) Cieszą niesamowicie, co? :)

Dokładnie agb, nie jest za późno. Przecież dopiero na etapie kleju i siatki montuje się listwy przyokienne. I namawiam Was Doli i jak_to_możliwe, na montaż tych listw. Ja zakupiłam owe listwy a i tak nie wkleili. W sumie, to już po fakcie, się nie upierałam, bo stwierdziłam, że jak będziemy kładli tynk na elewację, to wkleimy te listwy (najwyżej jeszcze raz zaciągniemy glify klejem, żeby wtopić siatkę listw przyokiennych). Jednak mogę potwierdzić, że połączenie styro z ramą okna już popękało :( Przy małych oknach jest ok. Najgorzej wygląda duże szklenie od strony pd-zach. Tam fragmenty kleju przy samej ramie, wykruszyły się, odsłaniając styropian. Także polecam wkleić listwy i mieć spokój.

Ps. Gratuluję poważnych etapów ;) Cieszą niesamowicie, co? :)

Dzięki za kolejny głos za listwami. Teraz to już się skicham, ale je w tym Wrocławiu znajdę ;) A ocieplenie cieszy niezmiernie :) Chodzę po poddaszu i się natycham tą pianą :)

Z kolei zaskoczeniem jest, że po skończonej pracy z przyklejaniem styropianu - te paczki, które zostały zebrali w jedno miejsce i poukładali; ścinki styropianowe zebrali w jedno miejsce, przykryli folią i paletami; pozostałe śmieci popakowali w worki i też przykryli paletami, żeby nam nie latały po całej okolicy.

.

Nie możliwe. Każdy wykonawca to syfiarz który myśli , że jest na wysypisku śmieci ;/ Przykład: jakiś czas temu dekarz kończył mi odgromówkę, przyjechali zaczęli rozkładać rusztowanie, wzięli se pustaki do podłożenia które były poukładane na palecie ładnie. Przyjeżdżam za 2 dni i co? Oczywiście nikomu nie przyszło do głowy żeby te pustaki po robocie odłożyć na miejsce! Standardowo oczywiście kilka puszek po napojach energetycznych porozrzucanych, rękawiczki to samo. Sił już nie mam do tych śmieciarzy. Potem to wszystko trzeba chodzić i sprzątać bo jak za rękę nie złapiesz to nikt się nie przyzna a i obrazi się.

Gratuluję elewacji :) Ja robię na wiosnę dopiero.

P.S. A propos tych listw to patrze na filmik i mi tynkarze takie coś dali na styku okna z tynkiem od wewnątrz, dziwiłem się po co to ostatnio.

Edytowane przez marcin225

U nas to jest czwarta ekipa, która faktycznie po sobie sprząta. Cała reszta to porażka, z panami od dachu na przedzie.

A co do piany, zrobiło się od razu przytulniej, ale też jaśniej. No i jesteśmy zamknięci, więc i mniej słychać wiejskich odgłosów (quadów, crossów i dronów) + nie wieje "wiater" nam w twarz, więc z automatu +10 do ciepła odczuwalnego. :p