marcin225 12.11.2018 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Tez to mamy od wewnątrz i już pęka tynk w tych miejscach. Zwłaszcza na dole okien. Budynek pracuje zwłaszcza na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 12.11.2018 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 ...Zawsze dobrze jest podglądać dziennik budowy na nieco dalszym etapie niż własny. My bez @krissa7 i @annytulipanny (nie wspominając o masie innych subskrypcji) też mielibyśmy ciężej Dzięki Doli. To bardzo miłe, wiedzieć, że komuś przydały się moje wpisy. Zresztą sami coś o tym wiecie Wracając do listwy przyokiennej wewnątrz domu, też przy największym szkleniu u dołu okna, zauważyłam u siebie, delikatne pęknięcie na tynku, wzdłuż listwy. Kolega, który kładł u mnie gładzie, uprzedził, że będzie wycinał zewnętrzne fragmenty listwy i wklei flizelinę, a połączenie ramy okna ze ścianą potraktuje akrylem. Podobno przez te listwy, tynk pęka gdzieś obok tych listewek. Zobaczymy, jak będzie u mnie. Oszaleć można z tymi wszystkimi detalami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dom przy Przyjemnej 12.11.2018 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) . Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Dom przy Przyjemnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.11.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Budynek pracuje zwłaszcza na początku. Raczej z pracą budynku to ma niewiele współnego, po prostu rama kolorowego okna, styro i klej z siatką mają skrajnie różną rozszerzalność po nagrzaniu od słońca i stad te pękanie i potrzeba dylatacji. Jednak mogę potwierdzić, że połączenie styro z ramą okna już popękało Przy małych oknach jest ok. Najgorzej wygląda duże szklenie od strony pd-zach. Tam fragmenty kleju przy samej ramie, wykruszyły się, odsłaniając styropian. Także polecam wkleić listwy i mieć spokój. Tak jak wcześniej pisałem będzie strzelać i wykruszać się klej a potem tynk. Jeszcze nie jest za póżno na listwy , można je wkleić nawet po siatce i kleju pod warunkiem że jest miejsce czyli styro nie zachodzi zbyt bardzo na ramę okna i jakieś 3 cm tej ramy jest widoczne. pozdrawiam Tomraider. Edytowane 12 Listopada 2018 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.11.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Raczej z pracą budynku to ma niewiele współnego, po prostu rama kolorowego okna, styro i klej z siatką mają skrajnie różną rozszerzalność po nagrzaniu od słońca i stad te pękanie i potrzeba dylatacji. W środku styro i klej ? pisaliśmy o wewnętrznej stronie okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.11.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 W środku styro i klej ? pisaliśmy o wewnętrznej stronie okna. A to przepraszam , nie doczytałem dokładnie. pozdrawiam Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 12.11.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Dzięki za kolejny głos za listwami. Teraz to już się skicham, ale je w tym Wrocławiu znajdę A ocieplenie cieszy niezmiernie Chodzę po poddaszu i się natycham tą pianą Robiąc elewację również wklejałem listwy. Po 2 latach żadnych pęknięć a ramy brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.11.2018 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Ja się jeszcze zastanawiam - mamy rolety, więc styro nie dochodzi do ramy okna, a do prowadnic rolet - czy to ma znaczenie? Witam świeżynkę żeby coś pogrubić na forum musisz użyć pogrubienia, tak jak np. w Word. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.11.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 (edytowane) Ja się jeszcze zastanawiam - mamy rolety, więc styro nie dochodzi do ramy okna, a do prowadnic rolet - czy to ma znaczenie? Witam świeżynkę żeby coś pogrubić na forum musisz użyć pogrubienia, tak jak np. w Word. Styro dochodzi do ramy okna jak najbardziej , tylko tego nie widać bo zasłania je prowadnica rolety, listwa będzie między styro a prowadnicą. ps.Ani mnie nikt nie powitał jak innych , ani nie podziękował za uwagę o braku listew dylatacyjnych jak innym , chyba mnie nikt tu nie chce więc znikam. Powodzenia Tomraider. Edytowane 12 Listopada 2018 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.11.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Styro dochodzi do ramy okna jak najbardziej , tylko tego nie widać bo zasłania je prowadnica rolety, listwa będzie między styro a prowadnicą. ps.Ani mnie nikt nie powitał jak innych , ani nie podziękował za uwagę o braku listew dylatacyjnych jak innym , chyba mnie nikt tu nie chce więc znikam. Powodzenia Tomraider. Powitał, powitał, tylko nie napisał Tak się ta dyskusja rozwinęła o listwach, że jakoś się rozeszło, ale cieszymy się, że kolejna osoba się odzywa i do tego jakże merytorycznie Zapraszamy na kolejne odcinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.11.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Zapraszamy na kolejne odcinki Zaproszenie przyjęte. Gotowi na więcej porad ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 12.11.2018 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.11.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Zawsze Jeżeli dobrze rozumiem to jesteście na krótko przed zaciągnięciem zbrojenia z siatki i kleju na styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.11.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Tak. To się dzieje już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.11.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Tylko nie każ nam rozbierać domu i składać na nowo bo tego nerwowo nie wytrzymamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.11.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2018 Tylko nie każ nam rozbierać domu i składać na nowo bo tego nerwowo nie wytrzymamy Praktycznie by było przed zaciągnięciem kleju rozplanowac i zamontować śruby obejm rur spustowych, nie będzie niespodzianek podczas wiercenia i osadzania kołków rozporowych takich jak trafienie w zbrojenie wieńca czy słup ściany kolankowej oraz skrobania pianki którą uszczelnia się otwór ze śrubą. Śrubę przed zapiankowaniem otworu owinąć tak by nie skleiła się z pianką i dała się wykręcić i nie przeszkadzała przy zbrojeniu styro.Oczywiście zwymiarować położenie każdej przykładając miarę i robiąc zdjęcia komórką, ja tak u siebie zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 13.11.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Praktycznie by było przed zaciągnięciem kleju rozplanowac i zamontować śruby obejm rur spustowych, nie będzie niespodzianek podczas wiercenia i osadzania kołków rozporowych takich jak trafienie w zbrojenie wieńca czy słup ściany kolankowej oraz skrobania pianki którą uszczelnia się otwór ze śrubą. Śrubę przed zapiankowaniem otworu owinąć tak by nie skleiła się z pianką i dała się wykręcić i nie przeszkadzała przy zbrojeniu styro.Oczywiście zwymiarować położenie każdej przykładając miarę i robiąc zdjęcia komórką, ja tak u siebie zrobiłem. Po położeniu styropianu i tak już nie widać gdzie są nadproża czy belki. Faktycznie gdyby zamontowali śruby przed zbrojeniem to można by to piankowanie śrub ukryć pod klejem. Ale nie wyciągałabym śrub po pianowaniu, bo o to chodzi, żeby piana szczelnie oblepiła śrubę. Ze zbrojeniem nie powinno być problemu, bo przetną ją na krzyżyk w miejscu śruby i nałożą na nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.11.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Praktycznie by było przed zaciągnięciem kleju rozplanowac i zamontować śruby obejm rur spustowych, nie będzie niespodzianek podczas wiercenia i osadzania kołków rozporowych takich jak trafienie w zbrojenie wieńca czy słup ściany kolankowej oraz skrobania pianki którą uszczelnia się otwór ze śrubą. Śrubę przed zapiankowaniem otworu owinąć tak by nie skleiła się z pianką i dała się wykręcić i nie przeszkadzała przy zbrojeniu styro.Oczywiście zwymiarować położenie każdej przykładając miarę i robiąc zdjęcia komórką, ja tak u siebie zrobiłem. Co szkodzi trafienie kołkiem w zbrojenie wieńca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 13.11.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Co szkodzi trafienie kołkiem w zbrojenie wieńca? Szkodzić nie szkodzi, ale jak się można wkręcić w ytong to po co się wkręcać w żelbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dom przy Przyjemnej 13.11.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 (edytowane) . Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Dom przy Przyjemnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts