Doli. 15.07.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Doli, nie bądź taka skromna. Ten update wcale nie taki mały jak zapowiadałaś Obszerny i szczegółowy. Standardowo zazdroszczę postępów I ta ziemia! :jawdrop:U nas w ogóle nie ma szans, żeby ziemię tak pięknie obrobić. Jak jest sucha to twarda jak skała i rozbija się tylko na mniejsze grudki, a jak mokra, to lepi się do łopaty i nic nie można zrobić. Do tego masa łupków. Na razie wyzbierałam trzy pełne taczki. A dochodzą nawet do 35 cm średnicy. Mieliśmy też siać trawę, drzewa sadzić już dwa miesiące temu. I sąsiad rolnik umówiony, że ma wszystko zaorać, zbronować i zwalcować, ale przez dwa miesiące w naszej miejscowości nie spadła kropla wody i sąsiad stwierdził, że nie da rady w tak twardej ziemi, i że mam przyjść jak popada. Dopiero w ostatni piątek zaczęło padać i to solidnie, więc teraz będę do niego uderzać. Tak czy siak, ziemię macie ekstra Liczę, że kolejne update'y pojawią się szybciej A bo miał być mały, tylko jak się przykleiłam do klawiatury to jeszcze to opisać i jeszcze to, i tamto, i tak wyszło Tak jak pisałam, nasza ziemia nie jest jakaś super. Na docelowy ogród raczej słaba. Mnóstwo kamieni, nie wspominając o tym, że zazwyczaj pociągnięcie za jakiś korzonek wystający na powierzchni, kończy się wyrwaniem całej kępy trawska i dołkiem do zasypania... Wiem, że nie jest najgorsza, bo sami wywoziliśmy z 5 ciężarówek ziemio gliny z wykopu pod fundament i to była tragedia. Takie coś jak piszesz u Ciebie. Nie myślałaś żeby przeorać tę gliniastą ziemię z piaskiem? Będzie luźniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 15.07.2019 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Argument za trawą był jeszcze jeden - darń zwiąże ziemię i nie będzie błota w okół domu. Po rozplantowaniu górki działka znów się optycznie zmniejszyła - tak jak z płytą fundamentową, dopiero ściany pokazały przyszły rozmiar pomieszczeń - liczę, że z płotem będzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 15.07.2019 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Tak są wąskie i szerokie ( taka wizja żony ). Wyglądają super i czuć fakturę drewna. kupując przez net było dużo taniej niż w komforcie czy voxie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 15.07.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Tak są wąskie i szerokie ( taka wizja żony ). Wyglądają super i czuć fakturę drewna. kupując przez net było dużo taniej niż w komforcie czy voxie. My też przez internet będziemy kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 15.07.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 A bo miał być mały, tylko jak się przykleiłam do klawiatury to jeszcze to opisać i jeszcze to, i tamto, i tak wyszło Tak jak pisałam, nasza ziemia nie jest jakaś super. Na docelowy ogród raczej słaba. Mnóstwo kamieni, nie wspominając o tym, że zazwyczaj pociągnięcie za jakiś korzonek wystający na powierzchni, kończy się wyrwaniem całej kępy trawska i dołkiem do zasypania... Wiem, że nie jest najgorsza, bo sami wywoziliśmy z 5 ciężarówek ziemio gliny z wykopu pod fundament i to była tragedia. Takie coś jak piszesz u Ciebie. Nie myślałaś żeby przeorać tę gliniastą ziemię z piaskiem? Będzie luźniejsza. Myślałam, ale zrezygnowałam. Ja mam trochę inne założenia co do naszego ogrodu. Nie wywoziliśmy ziemi z wykopu, bo chciałam, żeby została "u siebie". Została rozplantowana, a na nią przyszła warstwa naszego humusu. Nigdy nie planowałam pięknego trawnika, bo nie do końca to są moje klimaty. Mam taką wizję, żeby zasiać trawnik łąkowy, ale nie wiem jeszcze co z tego wyjdzie. Na wymuskanym trawniku nie ma bioróżnorodności, a mnie zależy na tym, żeby zwabiać do ogrodu jak najwięcej motyli, pszczół i innych żyjątek. Co do reszty roślin w założeniu chcę sadzić głównie rośliny rodzime, choć oczywiście nie będę się tego sztywno trzymać. Mam już pęcherznicę Diabolo i tawułę, i jeżeli przeżyją, i się im u nas spodoba to fajnie, ale jeśli nie to nie będę się na siłę biła z ziemią, którą mam. Chcę sadzić to co lubi tę konkretną ziemię. Czyli np. klony pospolite. Jest ich w okolicznych rowach masa. Na razie wykopałam takiego jednego z naszego rowu i przesadziłam do ogrodu początkiem wiosny. Rośnie i jest zadowolony Wiem, że to takie niepopularne myślenie. Tak są wąskie i szerokie ( taka wizja żony ). Fajnie. Wygląda ekstra Też miałam kiedyś taką wizję, ale przedstawiłam ją pracownikom miejscowego RuckZuck'a. Popatrzyli jeden na drugiego, powiedzieli że pierwszy raz słyszą o takim burżuazyjnym pomyśle i że tak się nie da zrobić. Stwierdziłam, że chyba jestem faktycznie dziwna i zarzuciłam ten pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 15.07.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2019 Wiem, że to takie niepopularne myślenie. Fajny pomysł Takie dzikie klimaty to z kolei nie mój klimat, ale ważne żeby każdej z nas się własny ogród podobał i służył odpoczynkowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 20.07.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Dzisiaj pierwsze zdziebełka trawy wzbiły się ponad ziemię! Cieszy jak nie wiem co Podlewamy zraszaczem wahadłowym, dzięki czemu nie trzeba stać z wężem 2h dziennie http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190720_185559.jpg A dzisiaj zrobiliśmy swój pierwszy i prowizoryczny taras Wykorzystaliśmy płyty OSB, które zostały po budowie, ładnie je ustawiliśmy na wyrównanym wcześniej piasku i rozłożyliśmy sztuczną trawę o szumnej nazwie WIMBLEDON Radość z picia kawki na powietrzu, w cywilizowanych warunkach - nie do opisania http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190720_110657.jpg http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190720_110637.jpg http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190720_110816.jpg A tu ułożyliśmy tez taki chodnik z jednego okna tarasowego (HST) do tarasu. http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190720_110803.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mku7i 22.07.2019 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Bardzo ładnie Do siebie też muszę kupić ten zraszacz wahadłowy, trochę rzeczywiście schodzi przy podlewaniu. Jak połączyć kilka zraszaczy ? Macie już coś sprawdzonego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.07.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Bardzo ładnie Do siebie też muszę kupić ten zraszacz wahadłowy, trochę rzeczywiście schodzi przy podlewaniu. Jak połączyć kilka zraszaczy ? Macie już coś sprawdzonego ? Dzięki Szeregowo się nie da. Tzn. teoretycznie się da, ale więcej niż dwa to też bez sensu, bo ciśnienie spadnie i podlejesz jednym zraszaczem 2m2 Jak już to trójnik na szybkozłączki i rozdzielić strumień na dwa węże. Ale przestawiać i tak trzeba. Chyba, że masz jakieś szalone ciśnienie Zraszacz kupiliśmy firmy Bradas (na allegro). Niedrogi a całkiem spory zasięg. Przy naszym ciśnieniu ma promień zraszania 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.07.2019 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Tak wygląda trawnik po tygodniu od siania. Cieszą te małe ździebełka niezmiernie Chociaż chwasty już się mnożą na potęgę. http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190722_065536.jpg A tutaj dwie paczki paneli Hickory: Natural (jasniejsze) i Apalachian (ciemniejsze). Decydujemy się na Natural. http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/collage.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 31.07.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Dzień dobry,chciałam zapytać czy w oknach i drzwiach są zamontowane poszerzenia? My również je mamy, ale powiedziano nam, że powinniśmy je zabezpieczyć i tak też mamy zamiar zrobić, natomiast u Was widzę, że nie są zabezpieczone. Czy macie na to jakiś pomysł, no chyba, że źle interpretuję i to nie są poszerzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 31.07.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Dzień dobry, chciałam zapytać czy w oknach i drzwiach są zamontowane poszerzenia? My również je mamy, ale powiedziano nam, że powinniśmy je zabezpieczyć i tak też mamy zamiar zrobić, natomiast u Was widzę, że nie są zabezpieczone. Czy macie na to jakiś pomysł, no chyba, że źle interpretuję i to nie są poszerzenia. Tak, są poszerzenia. W jaki sposób macie je zabezpieczyć? Przed czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 31.07.2019 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 To jest to samo tworzywo, jakie stosuje się w oknach, więc też się zastanawiam co miał na myśli ten, który poleca je zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiolciaO 31.07.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Przed promieniami słonecznymi. Nawet na tych poszerzeniach jest dokładnie taki napis: "chronić przed UV". Mamy dookoła budynku wykonany cokół z YETICO z przerwami na otwory, podobnie jak u Was. Różni wykonawcy podpowiadają nam, żebyśmy te wnęki z poszerzeniami posmarowali jakąś hydroizolacją i uzupełnili YETICO. Tak naprawdę nie wiemy czy jest to dobrym rozwiązaniem. Patrząc na Wasze zdjęcia, macie już ocieplenie i tych wnęk z poszerzeniami jakoś niczym nie uzupełnialiście i nie zabezpieczaliście, stąd nasze wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 31.07.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Dopiero teraz zauważyłem. One powinny być jakoś zasłonięte.Styropianem najpewniej. Bo jaki jest cel zostawienia ich na wierzchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 01.08.2019 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Dopiero teraz zauważyłem. One powinny być jakoś zasłonięte.Styropianem najpewniej. Bo jaki jest cel zostawienia ich na wierzchu? Będą obsypane piaskiem, kamyczkami, tarasem. Na pewno nie będą świeciły bielą po oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.08.2019 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Ja daję tam styropian, jak na cokole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 01.08.2019 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 I dajesz też styropian bezpośrednio pod płyty tarasowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.08.2019 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Płyt tarasowych miał nie będę, tylko deskę. I w sumie to XPS u mnie idzie na cokół, a nie EPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 01.08.2019 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 My też mamy XPS na cokole, ale mimo wszystko nie uważam, żeby osadzenie płyt tarasowych (będziemy mieć taras na gruncie) było dobre - ten styropian jest twardy, ale nie wierzę, że po czasie nie zacznie pracować. Więc w tym miejscu będzie pewnie wylewka lub kliniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts