Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Winter is coming - płyta, reku, xps

Recommended Posts

Doli, nie bądź taka skromna. Ten update wcale nie taki mały jak zapowiadałaś :) Obszerny i szczegółowy. Standardowo zazdroszczę postępów :yes: I ta ziemia! :jawdrop:U nas w ogóle nie ma szans, żeby ziemię tak pięknie obrobić. Jak jest sucha to twarda jak skała i rozbija się tylko na mniejsze grudki, a jak mokra, to lepi się do łopaty i nic nie można zrobić. Do tego masa łupków. Na razie wyzbierałam trzy pełne taczki. A dochodzą nawet do 35 cm średnicy. Mieliśmy też siać trawę, drzewa sadzić już dwa miesiące temu. I sąsiad rolnik umówiony, że ma wszystko zaorać, zbronować i zwalcować, ale przez dwa miesiące w naszej miejscowości nie spadła kropla wody i sąsiad stwierdził, że nie da rady w tak twardej ziemi, i że mam przyjść jak popada. Dopiero w ostatni piątek zaczęło padać i to solidnie, więc teraz będę do niego uderzać. Tak czy siak, ziemię macie ekstra :) Liczę, że kolejne update'y pojawią się szybciej :)

A bo miał być mały, tylko jak się przykleiłam do klawiatury to jeszcze to opisać i jeszcze to, i tamto, i tak wyszło ;)

Tak jak pisałam, nasza ziemia nie jest jakaś super. Na docelowy ogród raczej słaba. Mnóstwo kamieni, nie wspominając o tym, że zazwyczaj pociągnięcie za jakiś korzonek wystający na powierzchni, kończy się wyrwaniem całej kępy trawska i dołkiem do zasypania... Wiem, że nie jest najgorsza, bo sami wywoziliśmy z 5 ciężarówek ziemio gliny z wykopu pod fundament i to była tragedia. Takie coś jak piszesz u Ciebie. Nie myślałaś żeby przeorać tę gliniastą ziemię z piaskiem? Będzie luźniejsza.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Argument za trawą był jeszcze jeden - darń zwiąże ziemię i nie będzie błota w okół domu.

Po rozplantowaniu górki działka znów się optycznie zmniejszyła - tak jak z płytą fundamentową, dopiero ściany pokazały przyszły rozmiar pomieszczeń - liczę, że z płotem będzie podobnie. ;)

A bo miał być mały, tylko jak się przykleiłam do klawiatury to jeszcze to opisać i jeszcze to, i tamto, i tak wyszło ;)

Tak jak pisałam, nasza ziemia nie jest jakaś super. Na docelowy ogród raczej słaba. Mnóstwo kamieni, nie wspominając o tym, że zazwyczaj pociągnięcie za jakiś korzonek wystający na powierzchni, kończy się wyrwaniem całej kępy trawska i dołkiem do zasypania... Wiem, że nie jest najgorsza, bo sami wywoziliśmy z 5 ciężarówek ziemio gliny z wykopu pod fundament i to była tragedia. Takie coś jak piszesz u Ciebie. Nie myślałaś żeby przeorać tę gliniastą ziemię z piaskiem? Będzie luźniejsza.

Myślałam, ale zrezygnowałam. Ja mam trochę inne założenia co do naszego ogrodu. Nie wywoziliśmy ziemi z wykopu, bo chciałam, żeby została "u siebie". :p Została rozplantowana, a na nią przyszła warstwa naszego humusu. Nigdy nie planowałam pięknego trawnika, bo nie do końca to są moje klimaty. Mam taką wizję, żeby zasiać trawnik łąkowy, ale nie wiem jeszcze co z tego wyjdzie. Na wymuskanym trawniku nie ma bioróżnorodności, a mnie zależy na tym, żeby zwabiać do ogrodu jak najwięcej motyli, pszczół i innych żyjątek. Co do reszty roślin w założeniu chcę sadzić głównie rośliny rodzime, choć oczywiście nie będę się tego sztywno trzymać. Mam już pęcherznicę Diabolo i tawułę, i jeżeli przeżyją, i się im u nas spodoba to fajnie, ale jeśli nie to nie będę się na siłę biła z ziemią, którą mam. Chcę sadzić to co lubi tę konkretną ziemię. Czyli np. klony pospolite. Jest ich w okolicznych rowach masa. Na razie wykopałam takiego jednego z naszego rowu i przesadziłam do ogrodu początkiem wiosny. Rośnie i jest zadowolony :) Wiem, że to takie niepopularne myślenie.

Tak są wąskie i szerokie ( taka wizja żony :) ).

Fajnie. Wygląda ekstra :D Też miałam kiedyś taką wizję, ale przedstawiłam ją pracownikom miejscowego RuckZuck'a. Popatrzyli jeden na drugiego, powiedzieli że pierwszy raz słyszą o takim burżuazyjnym pomyśle i że tak się nie da zrobić. Stwierdziłam, że chyba jestem faktycznie dziwna i zarzuciłam ten pomysł.

Dzisiaj pierwsze zdziebełka trawy wzbiły się ponad ziemię! :) Cieszy jak nie wiem co :)

Podlewamy zraszaczem wahadłowym, dzięki czemu nie trzeba stać z wężem 2h dziennie ;)

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190720_185559.jpg

A dzisiaj zrobiliśmy swój pierwszy i prowizoryczny taras :) Wykorzystaliśmy płyty OSB, które zostały po budowie, ładnie je ustawiliśmy na wyrównanym wcześniej piasku i rozłożyliśmy sztuczną trawę o szumnej nazwie WIMBLEDON :p Radość z picia kawki na powietrzu, w cywilizowanych warunkach - nie do opisania :)

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190720_110657.jpg

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190720_110637.jpg

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190720_110816.jpg

A tu ułożyliśmy tez taki chodnik z jednego okna tarasowego (HST) do tarasu.

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190720_110803.jpg

Bardzo ładnie :)

Do siebie też muszę kupić ten zraszacz wahadłowy, trochę rzeczywiście schodzi przy podlewaniu. Jak połączyć kilka zraszaczy ? Macie już coś sprawdzonego ?

Dzięki :)

Szeregowo się nie da. Tzn. teoretycznie się da, ale więcej niż dwa to też bez sensu, bo ciśnienie spadnie i podlejesz jednym zraszaczem 2m2 ;) Jak już to trójnik na szybkozłączki i rozdzielić strumień na dwa węże. Ale przestawiać i tak trzeba. Chyba, że masz jakieś szalone ciśnienie :)

Zraszacz kupiliśmy firmy Bradas (na allegro). Niedrogi a całkiem spory zasięg. Przy naszym ciśnieniu ma promień zraszania 6m.

Tak wygląda trawnik po tygodniu od siania. Cieszą te małe ździebełka niezmiernie :) Chociaż chwasty już się mnożą na potęgę.

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/IMG_20190722_065536.jpg

A tutaj dwie paczki paneli Hickory: Natural (jasniejsze) i Apalachian (ciemniejsze). Decydujemy się na Natural.

http://dziennik.3triangles.pl/wp-content/uploads/2019/07/collage.png

• 2 weeks później...

Dzień dobry,

chciałam zapytać czy w oknach i drzwiach są zamontowane poszerzenia? My również je mamy, ale powiedziano nam, że powinniśmy je zabezpieczyć i tak też mamy zamiar zrobić, natomiast u Was widzę, że nie są zabezpieczone. Czy macie na to jakiś pomysł, no chyba, że źle interpretuję i to nie są poszerzenia.

Dzień dobry,

chciałam zapytać czy w oknach i drzwiach są zamontowane poszerzenia? My również je mamy, ale powiedziano nam, że powinniśmy je zabezpieczyć i tak też mamy zamiar zrobić, natomiast u Was widzę, że nie są zabezpieczone. Czy macie na to jakiś pomysł, no chyba, że źle interpretuję i to nie są poszerzenia.

Tak, są poszerzenia. W jaki sposób macie je zabezpieczyć? Przed czym?

Przed promieniami słonecznymi. Nawet na tych poszerzeniach jest dokładnie taki napis: "chronić przed UV". Mamy dookoła budynku wykonany cokół z YETICO z przerwami na otwory, podobnie jak u Was. Różni wykonawcy podpowiadają nam, żebyśmy te wnęki z poszerzeniami posmarowali jakąś hydroizolacją i uzupełnili YETICO. Tak naprawdę nie wiemy czy jest to dobrym rozwiązaniem. Patrząc na Wasze zdjęcia, macie już ocieplenie i tych wnęk z poszerzeniami jakoś niczym nie uzupełnialiście i nie zabezpieczaliście, stąd nasze wątpliwości.