waterek 12.08.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2017 Czy możecie polecić jakieś bezpieczne i ekologiczne preparaty do oczek wodnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pane 13.08.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Dużego wyboru nie masz, większość środków do oczek wodnych to zwykła i szkodliwa chemia. Producenci piszą o tym że są niby bezpieczne dla rybek a to zwykłe kłamstwo, w składzie siarczany miedzi i inne świństwa. Naturalne i bezpieczne środki to ecogermy firmy Hydroidea, niektóre środki mineralne firmy Soll i ekologiczne ekstrakty z różnych roślin i zbóż dostępne w sklepach internetowych. Generalnie uważaj z takimi produktami, inwestuj w rośliny i dobre filtry. Ciekawym pomysłem jest instalacja dozownika Co2 do oczka wodnego, pomysł zaczerpnięty z akwarystyki. Testuje teraz taki dispenser co2 i jak na razie jestem zadowolony z efektu, wydatkiem jest tylko stałe dokupowanie butli z co2 co i tak jest tańsze niż inne metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waterek 15.08.2017 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 bezpieczne środki to ecogermy firmy Hydroidea. Ten preparat znam i stosuję, klaruje wodę i zmniejsza osady, nie działa jednak na nitkę, jaką mam zarośniętą całą kaskadę. Czy możesz coś polecić np na glon nitkowaty i coś co nie potruje mi rybek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waterek 16.08.2017 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Może więc zaprowadź sobie więcej roślin wodnych które wykorzystają azot i ten glon nitkowaty nie będzie miał pożywienia. Roślin mam już nasadzone bardzo dużo, są to jednak dosyć nowe nasadzenia i rośliny pewnie zaczną w pełni działać za jakiś czas dopiero, do tego czasu nie chcę zarosnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts