Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy dokładać instalację odgromową

Recommended Posts

Instalacja odgromowa nie jest potrzebna do momentu wyładowania doziemnego w dom. Piorun nie uderza tam, gdzie my chcemy. Z kilku tysięcy złotych za robienie instalacji odgromowej zrobi się 50 tys. złotych za naprawy po sodomie od pioruna. To pół biedy, bo przy większym "szczęściu" spłonie cały dom. Jak kto woli. Domy jednorodzinne nie mają obowiązku instalowania instalacji odgromowych. Tak samo nie ma obowiązku robienia przeglądów okresowych co 5 lat. Nawet jak są dla domów jednorodzinnych to ja nie znam nikogo kto je wykonuje. Oczywiście warto zawsze taki przegląd okresowy zrobić. Majątku to nie kosztuje.

Więc moim zdaniem, instalację odgromową lepiej mieć niż nie mieć, nawet jak nigdy w życiu nie uświadczymy wyładowania w tę instalację.

ps. Chyba 2 dni temu pokazywali w TVN Fakty jak piorun strzelił w domek. Trochę narozrabiał w środku, póki znalazł ujście do ziemi...

Niech ktoś mnie poprawi jakby co, ale przed wojną czy po wojnie był obowiązek montowania instalacji odgromowych. Zwłaszcza to było widać na wsiach i starych budynkach. Stodoły, obory, domy, itd. miały instalacje odgromowe. Dziś to już pognite druty o ile takie budynki jeszcze stoją.

Edytowane przez emigrus

.......................

Więc moim zdaniem, instalację odgromową lepiej mieć niż nie mieć, nawet jak nigdy w życiu nie uświadczymy wyładowania w tę instalację.

proponuje załozyc pełna instalacje p-poż, czyli sygnalizacje alarmową, zestaw tryskaczy, pompownię pożarowa, zbiornik na wodę-myślę , że taki 200-300m2 wystarczy, system oddymiania i napowietrzania klatki schodowej. to, ze koszt tego pewnie wyniesie tyle co dom, ale lepiej mieć niż nie mieć, nawet jak nigdy nie uświadczymy pożaru.

proponuje założyć pełna instalacje p-poż, czyli sygnalizacje alarmową, zestaw tryskaczy, pompownię pożarowa, zbiornik na wodę-myślę , że taki 200-300m2 wystarczy, system oddymiania i napowietrzania klatki schodowej.

Można zabezpieczyć się przed zaprószeniem ognia w domu na wiele zdroworozsądkowych sposobów, natomiast uderzenie pioruna jest zdarzeniem losowym, na które nie mamy wpływu. Ale nic to, sąsiad 30 metrów od mojego domu uważa, że jak ja mam instalacje odgromową na swoim budynku to jemu nic nie grozi gdyż mój piorunochron ściągnie piorun niczym magnes ... serio serio...

Jeszcze dopiszę ...jeszcze mieszkając w bloku widziałem jak piorun uderzył w dożo niższe drzewo stojące pomiędzy wyższymi budynkami na których były maszty odgromowe.

Edytowane przez piotrek0m

proponuje załozyc pełna instalacje p-poż, czyli sygnalizacje alarmową, zestaw tryskaczy, pompownię pożarowa, zbiornik na wodę-myślę , że taki 200-300m2 wystarczy, system oddymiania i napowietrzania klatki schodowej. to, ze koszt tego pewnie wyniesie tyle co dom, ale lepiej mieć niż nie mieć, nawet jak nigdy nie uświadczymy pożaru.

Slawko123 -trzeba podchodzić ze zdrowym rozsądkiem - porównaj koszty odgromówki i tego co Ty proponujesz. Też jestem zdania, że piorunochron lepiej mieć - nie jest taki drogi, nawet jak by miał się nie przydać.

Po co te głupkowate złośliwości. Dwa powyższe posty podsumowały to co napisałeś. Chyba nie mam nic do dodania.

@marcin225

Niby słusznie piszesz, ale gdybyś gdzieś widział w projekcie uziom fundamentowy naturalny, to podeślij skan . Albo wrzuć na forum samą opisówkę do tego rozwiązania.

Ja w zamian obiecuję, że jak tylko uda mi się zrobić zdjęcie Yeti, to też wrzucę na to forum.

Nie wertuję tak zawzięcie cudzych projektów więc nie spotkałem się . Co nie zmienia faktu, że da radę wykonać :D Oczywiście nie spotkałem się jeszcze z sytuacją żeby było to poprawnie wykonane co doskonale obrazuje jeden z filmików Pana od "domu za 150 tys" .

Da radę, tylko po co? W dużych projektach nie stosuje się a w domkach jednorodzinnych koszt uziomu fundamentowego to rolka bednarki czyli 200 zł.

Bardzo słuszna uwaga.

Wystarczy po obrysie ułożyć bednarkę na zbrojeniu (plus pośrodku, jeżeli wymiary zmuszają), umocować ją, połączyć ze sobą, wypuścić końce w odpowiednie miejsca i po robocie.

Doktor Musiał pisze o tym, ale murarze dalej tępi i niekumaci.