bumar1 13.08.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Witam,w domku moich znajomych zrobiona jest instalacja przez profesjonalną firmę ( chyba niezbyt dobrą bo już splajtowała). Bardzo często mieli problem z wyłączającym się zasilaniem. Wyrzucało różnicówkę w szafie elektr. w domu a czasami nawet na słupie. Wczoraj znowu to samo. Zadzwonili do mnie czy mogę coś pomóc. Nie jestem elektrykiem ale zajmuję się amatorsko naprawami drobnego sprzętu AGD. pojechałem i sprawdziłem. Różnicówka na słupie była OK. Chciałem zajrzeć do szafki w domu. Kiedy zdejmowałem osłonę zauważyłem, że za osłoną coś iskrzy. Po zdjęciu okazało się, że iskrzy przewód 4 mm2 doprowadzający zasilanie do różnicówki (jednej z trzech faz) śruba była niedokręcona. W tym samym wejściu znajdują się dwa przewody: 4 i 2,5 mm2. w jednej śrubie. Ten 2,5 mm2 jest zgięty podwójnie ale to nic nie daje. Zawsze po dokręceniu śrubki któryś z przewodów jest luźny i iskrzy. To samo zauważyłem przy pozostałych wejściach do różnicówki.Czy są jakieś miedziane rureczki, które można nasunąć na przewód 2,5 tak, żeby odpowiadał grubością temu 4 mm2 i żeby w końcu śruba równo złąpała te dwa przewody. Jeżeli nie to jak temu zaradzić.Prosze o informacje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 13.08.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Witam. Różnicówki na słupie jeszcze nie widziałem Co do sytuacji z dwoma różnymi przekrojami przewodów pod zaciskami osprzętu - partactwo zrobione. Doraźnym ratunkiem jest, o ile długości żyły przewodu o przekroju 2,5 mm2 wystarcza - owinąć koniec 2,5 wokół końcówki tej "czwórki", i zacisnąć na śrubie. Dobrze, że nie stało się to na zacisku N RCD - dopiero by się działo ! "Firma" nie wyrobiła by się ze zwrotem za zniszczony sprzęt 1-fazowy podłączony do tej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJD84 30.08.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Generalnie łączenie przewodów na aparatach elektrycznych, to nie jest dobry pomysł, ale jak się to prawidłowo zrobi, to oko można przymknąć. Łączenie różnych średnic, tak jak w tym przypadku, to już w zasadzie niedopuszczalna praktyka i taką instalację należy przerobić. Jeśli jest miejsce w skrzynce, to sugeruję używać zasisków zug, lub jak kto woli wago topjobs (polecam). Można je połączyć szyną i wyprowadzić po jednym przewodzie z każdego zacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 30.08.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Sklep albo zgnieć nieco tą czwórkę. Miedź jest bardzo miękka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts