Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Energooszczędne okna dachowe - jakie wybrać

Recommended Posts

Buduję "dom energooszczędny" jestem na etapie wyboru okien dachowych Czym się kierować w wyborze..

Zakładam U na poziomie 0,8-0,9 jak w oknach fasadowych.Część okien ma być w pomieszczeniach mokrych

wytypowałem na ten moment

VELUX GGU 0062 PK08 140x78 + kołnierz termo

VELUX GGL 3062 140x78 + kołnierz termo

lub

ROTO 7/14 R69 P K +blok WD PCV

ROTO 7/14 R69 P H +blok WD DREWNO

Fakro raczej odpada. U6 ma fajne parametry ale nie mają ciepłego okna pcv a pomalowane za dopłatą tą farbą (poliuretanową??) nie przekonują mnie...

I te kołnierze z wełny?:)

co wybrać??

...Fakro raczej odpada. U6 ma fajne parametry ale nie mają ciepłego okna pcv a pomalowane za dopłatą tą farbą (poliuretanową??) nie przekonują mnie...

I te kołnierze z wełny?:)

co wybrać??

Witam serdecznie,

nie mogę zgodzić się z powyższym - w ofercie handlowej posiadamy okna PVC również w wersjach energooszczędnych.

Parametry co prawda na troszkę słabszym poziomie w porównaniu do wersji FTT U6 czy U8 ale mieścimy się w wymaganych parametrach.

Proponuję zastosowanie okien PTP-V U5 wraz z kołnierzem Thermo - zestaw ten uzyskuje współczynnik Uw na poziomie 0,88W/m2K

Alternatywne rozwiązanie to rzeczywiście wersja FTT U6 malowana lakierem poliuretanowym (w kolorze białym) który bardzo skutecznie chroni drewno przed wilgocią.

Co to samej izolacji za pomocą wełny owczej to właśnie jej właściwości i struktura pozwalają na wykonanie optymalnej izolacji okna.

Materiał termoizolacyjny z wełny owczej posiada optymalna gęstość i dużą sprężystość. Bloki z wełny owczej, dają możliwość lepszego

docieplenia wokół okna niż np.: gotowe elementy, które posiadają określoną grubość. Docieplenie z wełny owczej dzięki swojej sprężystości i elastyczności dostosowuje się do szczelin w których jest montowane. Dodatkowo wełna posiada sama w sobie zdolność do wysychania w

przypadku zawilgocenia.

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

Buduję "dom energooszczędny" jestem na etapie wyboru okien dachowych Czym się kierować w wyborze..

Majac okna dachowe zapomnij o energooszczednosci. Myslisz ze po co kaza montowac grzejniki pod oknami ?

Jesli moge cos doradzic to szukaj szczelnych okien -czyli na to zwroc uwage najbardziej, gdzie i jak sa umiejscowione uszczelki, parametr Uw sobie daruj, tylko ladnie wyglada na papierze.

Szyby oczywiscie potrojne i ciepla ramka.

W ogole poszukaj sobie informacji o oknach dachowych i jakie to problemy sa z nimi.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 months później...
FTT R3 ma tez dobre parametry

Zastanawiam się jakie okno bedzie dobre do pralnio/suszarni ( bede mial wentylacje mechaniczą z rekuperacją )

Brać PTP-V U5 bez wywiewników czy może FTT R3 ?

Ja mam PTP-V bez wywiewników i powiem CI że najważniejsze to dobry montaż... Mi robił fachowiec polecany przez stronkę fakro i niestety nie jestem zadowolony na chwilę obecną montażem.