sSiwy12 16.08.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Tak dla rozjaśnienie w czym problem. Aktualnie obowiązujące przepisy: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROZWOJU REGIONALNEGO I BUDOWNICTWA w sprawie ewidencji gruntów i budynków (tekst jednolity 2017r) ZAŁĄCZNIK Nr 6 ZALICZANIE GRUNTÓW DO POSZCZEGÓLNYCH UŻYTKÓW GRUNTOWYCH 12.Tereny mieszkaniowe - B Do terenów mieszkaniowych zalicza się grunty, niewchodzące w skład działek siedliskowych, o których mowa w lp. 5: 1) zajęte pod budynki zaliczone w PKOB do działu 11 –budynki mieszkalne; 2) zajęte pod budynki gospodarcze i techniczne, związane funkcjonalnie z budynkami mieszkalnymi, o których mowa w pkt 1, oraz urządzenia, w szczególności: podwórza, dojazdy, przejścia, przydomowe place gier, zabaw i odpoczynku, studnie, zbiorniki, przewody naziemne, urządzenia do gromadzenia i oczyszczenia ścieków, śmietniki, składowiska odpadów, obiekty małej architektury, ogrodzenia, oczka wodne, ogródki skalne; 3) położone między budynkami i urządzeniami, o których mowa w pkt 1 i 2, lub w bezpośrednim sąsiedztwie tych budynków i urządzeń i niewykorzystywane do innego celu, który uzasadniałby zaliczenie ich do innej grupy użytków gruntowych, w tym zajęte pod trawniki, rabaty, kwietniki, warzywniki. To MPZP określa przeznaczenie gruntów - zgodnie z tym rozporządzeniem. Praktyka ogólnie stosowana jest taka, że rygorystycznie przestrzega się tego zapisu w przypadku gruntów pod szczególną ochroną, czyli klasy I - III (+ mały wyjątek). Dlatego jedni mają pod górkę (z klasą I - III) a inni luzik, bo grunty nie są pod "szczególną ochroną". Dodatkowo, w ostatnich 2 latach zmieniły się (zaostrzyły) przepisy o szczególnej ochronie gruntów rolnych - czyli urzędnik nie będzie ryzykował. Dodać do tego należy aspekt ekonomiczny - za klasy gruntów IV i poniżej, często wychodzą "ułamkowe" należności i gra nie jest warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.08.2017 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Tak dla rozjaśnienie w czym problem. Aktualnie obowiązujące przepisy: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROZWOJU REGIONALNEGO I BUDOWNICTWA w sprawie ewidencji gruntów i budynków (tekst jednolity 2017r) ZAŁĄCZNIK Nr 6 ZALICZANIE GRUNTÓW DO POSZCZEGÓLNYCH UŻYTKÓW GRUNTOWYCH To MPZP określa przeznaczenie gruntów - zgodnie z tym rozporządzeniem. Praktyka ogólnie stosowana jest taka, że rygorystycznie przestrzega się tego zapisu w przypadku gruntów pod szczególną ochroną, czyli klasy I - III (+ mały wyjątek). Dlatego jedni mają pod górkę (z klasą I - III) a inni luzik, bo grunty nie są pod "szczególną ochroną". Dodatkowo, w ostatnich 2 latach zmieniły się (zaostrzyły) przepisy o szczególnej ochronie gruntów rolnych - czyli urzędnik nie będzie ryzykował. Dodać do tego należy aspekt ekonomiczny - za klasy gruntów IV i poniżej, często wychodzą "ułamkowe" należności i gra nie jest warta świeczki. Ok, to już wszystko wiadomo. My mamy klasę III właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.08.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 My mamy klasę III właśnie. Wiem - dlatego napisałem. Mam pytanie - cała działka jest w MPZP pod mieszkaniówkę (na mapie ewidencyjnej oznaczona jako B ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 16.08.2017 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Wiem - dlatego napisałem. Mam pytanie - cała działka jest w MPZP pod mieszkaniówkę (na mapie ewidencyjnej oznaczona jako B ) ? Nie, jest ŁIII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter.Ego 16.08.2017 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Tak dla rozjaśnienie w czym problem. Aktualnie obowiązujące przepisy: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROZWOJU REGIONALNEGO I BUDOWNICTWA w sprawie ewidencji gruntów i budynków (tekst jednolity 2017r) ZAŁĄCZNIK Nr 6 ZALICZANIE GRUNTÓW DO POSZCZEGÓLNYCH UŻYTKÓW GRUNTOWYCH To MPZP określa przeznaczenie gruntów - zgodnie z tym rozporządzeniem. Praktyka ogólnie stosowana jest taka, że rygorystycznie przestrzega się tego zapisu w przypadku gruntów pod szczególną ochroną, czyli klasy I - III (+ mały wyjątek). Dlatego jedni mają pod górkę (z klasą I - III) a inni luzik, bo grunty nie są pod "szczególną ochroną". Dodatkowo, w ostatnich 2 latach zmieniły się (zaostrzyły) przepisy o szczególnej ochronie gruntów rolnych - czyli urzędnik nie będzie ryzykował. Dodać do tego należy aspekt ekonomiczny - za klasy gruntów IV i poniżej, często wychodzą "ułamkowe" należności i gra nie jest warta świeczki. Dzięki, właśnie o tym mowa. Mam grunt RIIIb i dlatego urzędnicy nie akceptują opcje tylko teren utwardzony, a cały obszar czyli prawie prostokąt. A z uwagi na bliskość ruchliwej drogi i wodociągu magistralego po jednej stronie działki musiałem umiejscowić budynek dalej od drogi i prawie centralnie na działce. I obszar który został 'zaakceptowany' przez urzędnika przekroczył 1000m2 (dom zajmuje powierzchnie 165m2 dojazd około 140 m2). Rozumiem, że ostatecznie ilość wyłączonej ziemi z produkcji rolnej będzie zależała od geodety który będzie tworzył operat po zakończeniu budowy i nie wszystko jest stracone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 16.08.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Dzięki, właśnie o tym mowa. Mam grunt RIIIb i dlatego urzędnicy nie akceptują opcje tylko teren utwardzony, a cały obszar czyli prawie prostokąt. A z uwagi na bliskość ruchliwej drogi i wodociągu magistralego po jednej stronie działki musiałem umiejscowić budynek dalej od drogi i prawie centralnie na działce. I obszar który został 'zaakceptowany' przez urzędnika przekroczył 1000m2 (dom zajmuje powierzchnie 165m2 dojazd około 140 m2). Rozumiem, że ostatecznie ilość wyłączonej ziemi z produkcji rolnej będzie zależała od geodety który będzie tworzył operat po zakończeniu budowy i nie wszystko jest stracone? A ja mam PS III i jest tak jak napisałem, wyłączyłem tylko teren utwardzony i powierzchnie zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.08.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 A ja mam PS III i jest tak jak napisałem, wyłączyłem tylko teren utwardzony i powierzchnie zabudowy A było to w roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.08.2017 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 A było to w roku ?2011 i 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.08.2017 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 To wszystko wyjaśnia - od tego czasu było kilka noweli zaostrzających prawo w omawianym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madab2 03.12.2018 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Dla mnie jest dziwne naliczenie samych opłat, wg ustawy - najpierw obniżają należność o wartość rynkową gruntu, a później naliczają opłatę roczną z należności która nie jest obniżona Dz.U. 1995 Nr 16 poz. 78 USTAWA z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych: Art. 4. 12) należności – rozumie się przez to jednorazową opłatę z tytułu trwałego wyłączenia gruntów z produkcji; 13) opłacie rocznej – rozumie się przez to opłatę roczną z tytułu użytkowania na cele nierolnicze lub nieleśne gruntów wyłączonych z produkcji, w wysokości 10% należności, uiszczaną: w razie trwałego wyłączenia – przez lat 10, a w przypadku nietrwałego wyłączenia – przez okres tego wyłączenia, nie dłużej jednak niż przez 20 lat od chwili wyłączenia tych gruntów z produkcji; Zatem należność to opłata jednorazowa. Art. 11 ust. 6: Należność pomniejsza się o wartość gruntu, ustaloną według cen rynkowych stosowanych w danej miejscowości w obrocie gruntami, w dniu faktycznego wyłączenia tego gruntu z produkcji. W Twoim starostwie wyszli z założenia, że skoro "należność pomniejsza się", czyli A-B, to A jest należnością i 10% walnęli ci rocznej z tego A. Jest to nieprawidłowe z dwóch powodów: 1) A-B = C C zaś jest należnością - Twoją opłatą jednorazową. 2) Art. 14 pkt 12) wyraźnie mówi, że należność to opłata jednorazowa - która w Twoim przypadku wynosi 0 zł Sprawę tę musiałby ostatecznie rozstrzygnąć Sąd Najwyższy. Pozostałe sądy pewnie by wyrokowały wg swojego punktu widzenia. Tak jak Starostwo. Tu trzeba też logiki i znajomości celu takiej ustawy z opłatami. Jak i celu obniżenia ich wartością gruntu. Skoro ten cel stosuje się do jednorazowej opłaty, to on tak samo funkcjonuje do opłaty rocznej. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Madab2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts