Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciany działowe na poddaszu użytkowym z G-K

Recommended Posts

Witam,

Pojawił się kolejny dylemat na mojej budowie, a mianowicie ściany działowe na poddaszu użytkowym.

Sprawa jest o tyle trudna, że na poddaszu będą słupy - 6 sztuk wspierające więźbę dachową.

Słupy są o wymiarach 16cmx16cm. Słupy są w lini ścian działowych.

Według mojej ekipy budowlanej uwzględniając powyższe najlepiej zbudować ścianki z płyt karton-gipsowych na stelażu wypełniając je w środku pianą PUR lub wełną mineralną (dodam, że oni nie wykonują takich prac, więc nie ma mowy o naciąganiu), jednocześnie obudowując słupy drewniane stelazem zachowując dylatację pomiędzy słupem.

Wcześniej myslałem o ściance z pustaka ceramicznego 11,5 cm, ponieważ z takiego materiału mam postawiony dom, jednak przestrzeżono mnie, że murowana ściana w połączeniu z słupem drewnianym bezpośrednio to kiepski pomysł, a jak już trzeba obudować słupy karton-gipsem to lepiej całe poddasze wykonać w suchej zabudowie.

Poproszę o opinię osób, które mają w swoim nowowybudowanym domu takie ściany (z GK) i są z nich zadowolone.

Czy raz jeszcze zdecydowali byście się na takie rozwiązanie? ;)

PS. W wątku dotyczącym mojego projektu (dom przy alabastrowej 21) jedna z osób zastosowała zamiast słupów drewnianych węższe słupy żelbetowe. Tylko czy to dobre rozwiązanie?

Edytowane przez Wybuduję czy nie? :)

Zrób dach samonośny i wywal słupy (przy tak prostym dachu słupy nie są potrzebne,) A jeżeli już się upierasz przy słupach bo dach się zawali (jakim cudem dach jętkowy ma się zawalić to chyba tylko projektant tego domu wie) to przesuń słupy tuż przy ścianie działowej (zrób z niego ozdobę albo zakryj gk).

Najchętniej słupy bym wywalił i postawił ścianki z pustaka ceramicznego, ale zarówno kierownik budowy, jak i cieśla są zgodni, że słupy są niezbędne.

Chyba w takim wypadku skłaniam się przy ścianie karton gips z wełną. Czy ktoś ma takie rozwiązanie i mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami w sprawie KG?

W inernecie mało opinii na ten temat ;/