Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie w dwa kolory

coachu13

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Ja malowałem wałkiem z odcinaniem ale nie jest to idealne narzędzie. W wielu miejscach poprawiałem potem korzystając z taśmy.

Jeśli chcesz mieć łączenie idealnie w kącie łaczącym sufit ze ścianą czy dwie ściany to nic z tego. Wałek potrzebuje około 1cm marginesu.

Gdybym teraz miał malować drugi raz dom to juz robiłbym tylko taśmą. Wyjdzie z 40zł na cały dom a wałek kosztował 50zł. Swoją droga chora cena, nie różni się niczym od zwykłego oprócz tego kawałka plastiku (ogranicznika) na łamanym pręciku.

Przy malowaniu z pomocą taśmy kluczowe jest właściwe przygotowanie podłoża, by przy odklejaniu taśma nie odeszła razem z farbą lub nawet tynkiem. Ważny jest sposób naklejenia taśmy (krawędź stykowa powinna dokładnie przylegać, by farba nie dostała się pod nią), a także uważne jej usunięcie po pomalowaniu powierzchni (gdy farba już nie brudzi, ale jeszcze nie wyschła). Przy właściwym zachowaniu uwagi we wszystkich wymienionych czynnościach, malowanie narożników za pomocą taśmy jest bardzo proste.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 2 weeks później...
Panie E-rzeczniku bazując na Pańskim doświadczeniu jest jakiś producent, model taśmy, którą Pan poleca jako najlepszą, wszystkie jakie do tej pory używałem odklejały mi się od ściany i farba zaciekała.

Szanowni Państwo,

jeśli chodzi o taśmę, polecam zastosowanie taśm malarskich Tesa lub Blue Dolphin – rodzaj taśmy należy dobrać do „wrażliwości” podłoża.

Farba Śnieżka Satynowa, ze względu na swoje wykończenie, dedykowana jest do malowania gładkich, równych powierzchni. Jeśli sufit ma nierówności, proponuję zastosować białą, lateksową farbę o matowym wykończeniu – Śnieżka Vernissage.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka