Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wzmocnienie ścian z gips-kartonu płytą OSB3

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Muszę zrobić ściankę działową pomiędzy pokojami.

Wybór padł na suchą zabudowę (profile stalowe 75mm oraz płyty GK).

Na tej ściance będę wieszał jakieś szafki ale nie wiem gdzie dokładnie.

Także nie wiem w którym miejscu zrobić wzmocnienia.

I zastanawiam się, czy tą ścianę obustronnie obłożyć dwiema warstwami płyt.

Pierwsza warstwa (spodnia) byłaby to płyta OSB3 (np.12mm) a druga warstwa to płyta GK.

Dzięki temu mógłbym wieszać szafki lub półki w każdym miejscu.

Kwestię ekonomiczną wykluczam- ścianka ma rozmiar 4mx2,5m także zakup OSB mnie nie zrujnuje :)

Tylko czy w ogóle tak się robi?- Tzn. pierwsze poszycie ścianki z OSB a na to GK?

Szukałem w necie jakiegoś info i nie jest tego dużo.

Ktoś gdzieś napisał, że przy zastosowaniu OSB+GK będą pojawiać się rysy na GK bo te płyty różnie pracują (kiedy pojawia się różna temperatura, wilgoć itp.)

Co o tym sądzicie?

Z góry dziękuję za rady :)

• Like 1

możesz tak zrobić tylko łączenie płyt zrób z przesunięciem 60 cm , tak by łączenia z OSB nie pokrywały się z GK- a tak w ogóle to lepiej zrób stelaż drewniany będzie stabilniej !

A jak dom nowy to pracuje i pęknąć zawsze może.

W dawnym mieszkaniu na poddaszu ściana szczytowa z pustaków rysuje się jeszcze kilka lat po wybudowaniu budynku, choć to pewnie wynik jakiegoś błędu przy budowie.

A jak dom nowy to pracuje i pęknąć zawsze może.

W dawnym mieszkaniu na poddaszu ściana szczytowa z pustaków rysuje się jeszcze kilka lat po wybudowaniu budynku, choć to pewnie wynik jakiegoś błędu przy budowie.

czyli co ? gipsy powinny być montowane 5 lat po wybudowaniu domu lub całkowicie z nich zrezygnować ? popadacie w paranoje .

czyli co ? gipsy powinny być montowane 5 lat po wybudowaniu domu lub całkowicie z nich zrezygnować ? popadacie w paranoje .

Nie, budować ale mieć świadomość że pęknąć może i trzeba będzie gdzieś zaszpachlować. Budowy trwały by w nieskończoność gdyby zawsze czekać aż ustaną wszelkie zmiany...

• 6 years później...