Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szlam elastyczny - łatwo go uszkodzić mechanicznie?

kurtz

Recommended Posts

Chciałbym wymalować od góry ławy szlamem elastycznym (schomburg aquafin 2K).

Ściany fundamentowe będę miał również monolityczne, wiec nie wiem czy to nie nadgorliwość, ale zastanawia mnie inna kwestia. Czy jak na wymalowanej ławie będą stawiać szalunki pod ścianę fund. to nie uszkodzą powierzchni szlamu? Jest to wytrzymała mechanicznie powłoka?

Prawidłowo położona jest bardzo wytrzymała. Teraz miałem taki szlam z tym ze nie robiłem od razu całej ławy, tylko tyle co potrzeba pod ścianę z lekkim zapasem, a dopiero po całości poszedł szlam na posadzkę i częsc ścian.

Warstwa pod ścianą okazała się bardzo twarda i przyczepna, nawet stukanie młotkiem nie odbijało jej.

Nie rób na całej ławie bo ustawiając szalunki będą je kotwić do ławy (najpierw od strony ściany po linii, potem oporówki od zewnatrz szalunku, więc będziesz miał dziurki po wiertle co te kilka metrów maksymalnie.

Prawidłowo położona jest bardzo wytrzymała. Teraz miałem taki szlam z tym ze nie robiłem od razu całej ławy, tylko tyle co potrzeba pod ścianę z lekkim zapasem, a dopiero po całości poszedł szlam na posadzkę i częsc ścian.

Warstwa pod ścianą okazała się bardzo twarda i przyczepna, nawet stukanie młotkiem nie odbijało jej.

Nie rób na całej ławie bo ustawiając szalunki będą je kotwić do ławy (najpierw od strony ściany po linii, potem oporówki od zewnatrz szalunku, więc będziesz miał dziurki po wiertle co te kilka metrów maksymalnie.

Dzięki.

Na lawę uzywałeś szlamu elastycznego czy sztywnego?

Uważasz, że jest sens smarowania ławy w przypadku monolitycznych ścian fundamentowych?

Przy izolacji pionowej ściany wykonywałeś fasetę na styku lawy i ściany?