pawelurb 14.09.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 rodzaj dachu napisali mi że dach kopertowy lub wielospadowy ze spadkiem w granicach 50 do 100% jak wygląda dach o spadku 100% ? czy dach kopertowy to taki z kalenicą na górze czy też taki bez kalenicy czterospadowy ( ostrosłup ) czy też ten w kształcie odtrosłupa to wielospadkowy czy kopertowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.09.2004 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 jak przeliczyć spadki dachów z procentów na stopnie ? w danych do projektów podają w stopniach we WZ mam napisane 50-100 % spadku, ile to będzie w stopniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 14.09.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Spadek dachu 100% to 100 cm wzniesienia na długosci 100 cm.Czyli 45 stopniDach kopertowy to dach taki jak koperta czyli z kalenicą i czterema połaciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 14.09.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Może to nie % tylko stopnie. a wtedy to chyba taki rozkładany jak w roadsterach. Co do kalenicy to zależy jaka koperta, ale może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBQ 14.09.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 co do przeliczania to wpisz do kalkulatora procentowy spadek dachu w zapisie dziesietnym czyli spadek dachu 10% to 0,1, potem zrob funkcje arc tg i otrzymujesz spadek dachu w stopniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.09.2004 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 no i teraz mam nielada problem:) jak dobrać projekt do tych wszystkich postawionych w WZ warunków? do wymiarów, odległości, wysokości? siedze i przeglądam projekty gotowe i jak jedno pasuje to inne nie... jak sobie z tym najlepiej poradzić? nie chciałbym projektu indywidualnego, a w katalogach gotowców nie zawsze podają wszystkie potrzebne dane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 14.09.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Wybierz taki jak ci się najbardziej podoba o parametrach zbliżonych i potem zostaje adaptacja projektu do WZiZT.Możesz zrobić inaczej, ale to może być trudne. U mnie było o tyle prościej, że nie ma aktualnych planów i warunki poczęści negocjowałem (spadki dachu, pewne odległości i wysokości, dom na 2 działkach, itp). Tobie pozostaje odwołanie od wydanej decyzji. Ale czy ci się to uda? No i ile czasu może to zająć... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.09.2004 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 adaptacja podobnego pewnie tak , ale to też może być trudne, np. zmiana wysokości, rodzaju dachu, szerokości elewacji itp... odwoływać też się raczej nie chcę, wygląda na to że chyba trzeba będzie rozglądnąć się za projektem indywidualnym, jak sądzicie dużo drożej to wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 14.09.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 rodzaj dachu napisali mi że dach kopertowy lub wielospadowy to znaczy, że nie pozwalają zrobić stodółki (2 spadowego) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.09.2004 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 rodzaj dachu napisali mi że dach kopertowy lub wielospadowy to znaczy, że nie pozwalają zrobić stodółki (2 spadowego) ? właśnie nie, mimo ze we wniosku wpisałem taki dach , to nakazują zrobić kopertowy lub wielospadkowy, jest to uzasadnione tym ze wokoło istniejaća zabudowa ma właśnie takie dachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 14.09.2004 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 pawelurb - masz podobną sytuację do mojej - tzn trudne i szczegółowe (u mnie nawet wzajemnie sprzeczne) zapisy decyzji o WZiZT. Nie mogąc znaleźć projektu gotowego, który by mi się podobał, pasował wymiarami do działki oraz do postanowień decyzji zdecydowałem się na indywidualny wzorowany na projekcie gotowym, który mi najbardziej odpowiadał. Rozejrzyj się dobrze za niedrogim architektem, który formalnie zrobi to co Ty narysujesz. Ja liczyłem tak: projekt gotowy to ok 1300, adaptacja 1200 i to jak nie ma za wielu zmian, jak jest więcej - potrafi być drożej. Natomiast kogoś, kto narysował to co sam wcześniej narysowałem znalazłem i zapłaciłem nieco ponad 3000. Myślę, że to niedrogo jak za dom zgodny z oczekiwaniami (przynajmniej w teorii)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.09.2004 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 wygląda na to że chyba trzeba będzie rozglądnąć się za projektem indywidualnym, jak sądzicie dużo drożej to wyjdzie? poszukaj tu watku (byl w dziale lista plac wykonawcow) o cenach projektu indywidualnego, czasem ludzie znajdują w cenie ok 3tys. - jest to juz porownywalne z gotowcem. Pamietaj tez, ze czasem (to nie regula niestety) warto wydac wiecej na architekta, który zaprojektuje Ci dom w sposób taki, ze z nawiązką (dużą) zwróci Ci sie podczas budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.09.2004 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 napisali mi w WZ tak:-wskaźnik powierzchni zabudowanej 0,13 do 0,22 powierzchni działki-szerokość elewacji frontowej 12 do 15 m-max wysokość elewacji frontowej 3,3 m - dach kopertowy lub wielospadkowy ze spadkiem od 50 do 100 % z kalenicą na wysokości od 5 do 7,3 m.-kalenica równoległa do drogi Wszystkie projekty które miałem do tej pory na uwadze odpadły bo nie spałniają tych warunków, albo za wysokie, albo nie tak szerokie, albo powierzchnia zabudowy nie taka... poszukam jeszcze trochę i jak nie znajdę to chyba będę zmuszony do indywidualnego, tyle że boję się kosztów ( słyszałem ze od 5 do 6 tyś za taki projekt ) , słyszałem też ze projekty gotowe są lepsze i kompletniejsze ( np. o instalacje wew. ) nie wiem ile w tym wszystkim prawdy , bo do tej pory nie interesowałem się projektami indywidualnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.09.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 poszukam jeszcze trochę i jak nie znajdę to chyba będę zmuszony do indywidualnego, tyle że boję się kosztów ( słyszałem ze od 5 do 6 tyś za taki projekt ) , słyszałem też ze projekty gotowe są lepsze i kompletniejsze ( np. o instalacje wew. ) nie wiem ile w tym wszystkim prawdy , bo do tej pory nie interesowałem się projektami indywidualnymi. z komletnoscia to jest tak: w cenie 3tys. na pewno nie znajdziesz architekta, ktory Ci da takze projekty branzowe instalacji wewn., z pelnymi branzami projekt bedzie na pewno drozszy... indywidualnych projektow nie sprzedaje sie w setkach egzemplarzy... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.09.2004 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 a co nalezy traktować jako projekt indywidualny? wg. mnie to jest wtedy gdy siadamy z architektem przed czystą kartką papieru i zaczynamy od zera , wtedy rozumiem ze to musi być droższe, a jak projekt który już jest "gotowiec" podoba mi się i wymaga tylko zmian np. wysokości, szerkości a reszta tzn. układ pomieszczeń , instalacje pozostają bez zmian to chyba wtedy nie jest to już tak całkiem indywidualny... kwestia ceny za te zmiany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.09.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 nie, wtedy jest to adaptacja gotowca, ale zmiany mozna wprowadzac tylko ograniczone (prawa autorskie), przeliczanie konstrukcji, jesli zwiekszasz rozpietosci tez bedzie kosztowac niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 15.09.2004 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Podejrzewam, że w twoim starostwie jest pewnie jakiś urzednik z uprawnieniami architekta. Może on ma parę "gotowców" spełniających warunki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 15.09.2004 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Podejrzewam, że w twoim starostwie jest pewnie jakiś urzednik z uprawnieniami architekta. Może on ma parę "gotowców" spełniających warunki... dobra myśl...chyba pierwsze co to udeżę do architekta który robił decyzję o WZ, może zrobił a nuż "pod siebie":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
statek 15.09.2004 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=239104&highlight=#239104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.09.2004 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 A co zrobić, jeżeli linia kalenicy ma być równoległa do drogi, a projekt jest na planie "L"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts