Łysomice 15.08.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2017 Witam, wkrótce rozpoczynamy budowę. Mam już pozwolenie i na koniec sierpnia wchodzi ekipa. Niestety za podłączenie do sieci wodno-kanalizacyjnej spółka wodna chce obciążyć mnie, twierdząc że nie ma pieniędzy na rozbudowę sieci... I tu rodzi się pytanie - czy jest jakiś określony ustawowo termin w którym gmina zobowiązana jest podłączyć mnie do sieci? Czy też spółka twierdząc że nie ma funduszy w tym i w kolejnym roku zmusi mnie do pokrycia tych kosztów? Proszę o podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.08.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Witam, wkrótce rozpoczynamy budowę. Mam już pozwolenie i na koniec sierpnia wchodzi ekipa. Niestety za podłączenie do sieci wodno-kanalizacyjnej spółka wodna chce obciążyć mnie, twierdząc że nie ma pieniędzy na rozbudowę sieci... I tu rodzi się pytanie - czy jest jakiś określony ustawowo termin w którym gmina zobowiązana jest podłączyć mnie do sieci? Czy też spółka twierdząc że nie ma funduszy w tym i w kolejnym roku zmusi mnie do pokrycia tych kosztów? Proszę o podpowiedź! NIe ma terminu ustawowego w którym gmina MUSI Cię podłączyć. Wogóle Cie nie musi podłączyć. NIe może Cię też zmusić do pokrycia kosztów. Jeśli zaś nie pozwala Ci zbudować szamba i wywiercić studni (poprzez plan zagospodarowania lub warunki zabudowy) to sprawa banalna dla sądu administracyjnego. NIe może Ci powiedzieć żę nie możesz mieć studni/szamba i jednocześnie powiedzieć że Cie nie podłączy do sieci. Przerzucanie kosztów na odbiorcę jest zaś niezgodne z prawem. Jeśli Ci dają takie rządania na piśmie że Cię podłączą do sieci jeśli Ty tą sieć sfinansujesz także sprawa prosta dla sądu administracyjnego. Możesz wygoglować pare wyroków w takich przypadkach i złożyć im propozycje nie do odrzucenia, że do sądu i UOKiK nie pójdziesz, a oni Cie podłączą. UOKiK bardzo chętnie karze za takie praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts