Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odnawianie drzwi drewnianych, zmiana koloru

marzena925

Recommended Posts

Jeśli było już o tym, a pewnie było tylko nie znalazłam tego co bym chciała, to przepraszam.

Mam w mieszkaniu wszystkie drzwi wewnętrzne i zewnętrzne drewniane (ościeżnice również). Ościeżnice proste, szerokie, opaskowe. Drzwi bez szyb. Ogólnie bardzo ładne, zdrowe. Chyba nie są stare bo mają "kształt" raczej w nowszym stylu, mogą mieć kilkanaście lat, nie jest to model z kamienic przedwojennych ;) Nie wiem jakie to drewno.

Ogólnie są super tylko mają rudy kolor. A ja styl mieszkania i kolorystykę zmieniam na beżowo-białą. Podłogi już w bieli. Wiem że z drewnem cuda można robić. Ja bym bardzo chciała, żeby zrobić je na biało i żeby było widać usłojenie, niekoniecznie zależy mi żeby później były błyszczące, raczej półmat. Aktualnie są pomalowane chyba jakimś lakierem. Na pewno nie olejną bo widać słoje. I raczej nie mają na sobie 100 warstw.

Jak się za nie zabrać? Zedrzeć starą powłokę? mechanicznie czy chemicznie? biała bejca czy jakiś inny produkt? W internecie porad milion a najlepiej pogadać z kimś kto coś podobnego robił. I nie chodzi mi też o postarzanie, po prostu białe "drewniane" drzwi.

Przydało by się drzwi oczyścić do gołego drewna. Jeśli są płaskie- można użyć jakiejś mechaniki typu szlifierka. Jeżeli z bajerami- lepiej wykorzystać jakąś chemię. Jeżeli chcesz nadać kolor i zachować rysunek drewna- fajny jest lakier akrylowy Vidaron- u siebie malowałem nim ścianę z boazerii i wygląda b. fajnie.

Właśnie zależy mi na tym, żeby nadal było widać słoje.

Oglądałam filmik na YT o malowaniu lakierobejcą. Wczoraj w casto miałam puszkę w ręce ale jak czytam, że należy nałożyć minimum 3 warstwy i każdą szlifować (plus jakiś grunt) to mi się odechciewa. Ja mam 4 pary drzwi więc do wiosny tego nie zrobię :/

A ten lakier tez trzeba w kilku warstwach nakładać?

Lakier też przydałoby się w 2-3 warstwach dać. A to szlifowanie papierem ściernym pomiędzy warstwami, to kupujesz papier gradacji około 500 i przekiziasz kilka razy całe drzwi. Chodzi o to aby wygładzić powierzchnię lakieru pod kolejną warstwę. Dzięki temu ta kolejna będzie jeszcze bardziej szklista i jeszcze gładsza. Dużo roboty z tym nie ma.

A co do lakierobejcy, to im więcej warstw tym ciemniejszy (intensywniejszy) kolor uzyskasz.

Jedno pytanie: czy słoje widać tj czy lakier jest przezroczysty, czy czuć pod palcem? Może i jedno i drugie? Jak jest przezroczysty to skąd kolor? Lakier jest zabarwiony? Drewno było bejcowane? No i jeszcze jak to ma byc wykończone? Lakier bezbarwny tylko kolor drzwi inny i widoczny rysunek drewna?

540x405_drzwi-drewniane-x-1582140.jpg

Farba lekko kryjąca ale widoczna struktura tj słoje?

kolorbialy.jpg

Farba kryjąca, struktura tj słoje niewidoczne ale widoczna faktura drewna? Na zdjęciu poniżej tego nie widać ale to są drzwi z wytłoczonymi w folii słojami.

Drzwi_pelne_Pol-Skone_Classic_80_lewe_biale-965310-151873.jpg

Najlepiej pokaż jakieś zdjęcie.

Edytowane przez perm