Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[Krzywy sufit - wielka płyta] prośba o konsultację i porady

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,

jest to mój pierwszy post tutaj więc proszę o wybaczenie jeśli rzucam temat, który nie pasuje do tego działu. Szanując jednak czas czytających przejdę do rzeczy i postaram się zilustrować temat zdjęciem. Planuję wyremontować pokój w bloku z tzw. wielkiej płyty (budowa lata 80-te). Niestety jest dość wyraźny krzywy sufit.

Aby zobaczyć zdjęcie [kliknij tu]

Jak widać na załączonym zdjęciu płaszczyzna sufitu od strony lewej idzie w górę i w prawym rogu różnica wychodzi 5 cm. Ogólnie wysokość sufitu to ok. 2,45 m. Generalnie w pokoju chce położyć gładzie, ale chce właśnie ten sufit mieć "w poziomie" i tutaj moja prośba - słyszałem następujące rozwiązania:

1.

Sufit podwieszany z płyt g-k, tzw. okładzina sufitowa, ale to mi trochę obniży sufit (profil stalowy ma ok 3 cm, płyta gk 1 cm), a właśnie nie chce tracić wysokości.

2.

Skucie stropu, aby wyrównać tą różnicę 5 cm, ale coś nie mogę sobie tego skucia wyobrazić

3.

Zastosowanie zaprawy wyrównującej (tynku) - ale jak to dokładnie wykonać czy użyć jakiś listw prowadzących.

Serce i zapał do roboty mam, ale głowę tylko jedną więc będę wdzięczny za każdy komentarz i poradę jak sobie z tym poradzić i jaką drogę wybrać.

Pozdrawiam,

Paweł