matiziolek21 16.08.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Witajcie, hydraulik przerabiał mi instalację grzewczą w bloku, mianowicie rozgałęział grzejnik takim trójnikiem. Wydaje mi się, że zrobił OK, jednak zastanowiło mnie czy lekko zagięty pex nie traci na trwałości, fachowiec powiedział, że absolutnie.ZDJĘCIE: https://www.fotosik.pl/zdjecie/efc4ebfff79e8f95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.08.2017 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Dwa błędy w sztuce moim zdaniem : - ze zdjęcia wnioskuję że ta przeróbka będzie zalana w posadzce. W tego typu łączeniach nie jest zalecane łączenie na złączki skręcane tylko zaprasowywane.- ten pex nie jest zagięty tylko przełamany i w tych miejscach na pewno jest zmniejszony przekrój rury. Jak bardzo - nie wiem ale przepływ jakoś tam będzie zaburzony. Hydraulikowi nie chciało się włożyć do środka sprężyny która temu zapobiega w trakcie gięcia, amatorszczyzna z jego strony. Jeżeli jest pewien swego, niech da pisemną gwarancję na 10 lat na ten fragment jego pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 17.08.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Kształtki które zalewamy betonem powinny to być połączenia zaciskowe typu "Press" lub "Push". Rura także nie może tak wyglądać, została po prostu przełamana. Póki całość jest jeszcze odkryta proponuje wyciąć trójnik, zastąpić go kształtką typu Press i wymienić zagniecione odcinki rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobroslaw0 17.08.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 To walnie jak nie za rok to za 5 czy 10 lat ,zalejesz sąsiadów i będziesz musiał skuwać z metr posadzki , to ma być na na trójniku zaprasowanym a nie skręcanym, dodatkowo po zaprasowaniu , okręć taśmą izolacyjną aby zabezpieczyć metal kształtki przed korozją jak ma być zalane betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.08.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Rurka jest złamana, od razu do wymiany nawet jesli na razie nie cieknie. No i jak kolega pisze, następnym razem zrób to na zaciskanych pexach ktore mają 10 razy większą niezawodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts