Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy taśmę wokół komina należy wymieniać?

darek2009

Recommended Posts

• 2 weeks później...
A ja stosuję gładką taśmę ołowianą. Gruntuję komin i przyklejam taśmę do komina. Krycie wstępne wykonuję papą termozgrzewalną i też ją przyklejam do zagruntowanego komina (podobnie rzecz się ma z attykami czy z bokami lukarenek). Wcinkę zawsze robię na kryciu wstępnym a jak komin oklejony styropianem czy wełną skalną to dwie wcinki. Taśmy i papy są materiałami elastycznymi i pracujący dach nie robi tu żadnej szkody. Natomiast co innego ze sztywną obróbką z blachy. Tutaj jak najbardziej konieczne dwie niezależne obróbki: jedna związana z poszyciem dachu lub z łatami a druga z kominem ( podobnie ściana lukarny czy bok attyki). Pozdrawiam.:bye:

Przy takim wykonaniu będzie szczelnie nawet kilka metrów pod wodą. Koncepcja nieklejenia do komina wydaje mi się słuszna. Widziałem obróbki obniżone o 3 cm po kilku latach względem pierwotnego stanu. Kojarzę że producenci taśm nie zalecają klejenia do komina... Oczywiście każdy ma swoje patenty i tajniki wiedzy

• 10 months później...

Panie Andrzeju bardzo proszę o podpowiedź:

Jaką obróbkę Pan poleca? Interesuje mnie trwałość komina, chciałbym aby służył jak najdłużej. Pokrycie dachu: deskowanie, papa podkładowa (SBS), dachówka ceramiczna.

1. Komin obudowany pełną cegłą klinkierową.

2. Komin obudowany blachą dobrej jakości.

3. Komin obudowany struktonitem (ewentualnie łupkiem).

Serdecznie dziękuję za wsparcie.

Edytowane przez msk85

Dziękuję za odpowiedź. Niestety wkradł się błąd do mojej wypowiedzi. Nie chodziło mi o obróbkę komina lecz o jego obudowanie. Czyli jaki materiał do obudowania kominów Pan poleca: klinkier? blacha? struktonit? Który z nich jest najtrwalszy?

Przepraszam za nieścisłość.