darek2009 17.08.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Usłyszałem od znajomego (który to usłyszał to od dekarza), że taśmę wokół komina należy wymienić co 5-7 lat, bo traci ona swoje właściwości. Chodzi o taśmę, która uszczelnia wokół komina (między kominem a dachówką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.08.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 A niby jakie właściwości traci ta taśma? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 01.09.2017 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 Podobno między taśmę a komin dostaję się drobiny kurzu i pyłu i powodują odklejanie się taśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.09.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Jak taśma jest poprawnie przyklejona to jak mają się tam dostać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 02.09.2017 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2017 a od kiedy to taśmę przykleja się do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.09.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2017 A niby jak inaczej połączyć ją z kominem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 02.09.2017 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Panie AndrzejuNie stosuję taśm tylko blachę. Ale gdyby przyszło mi obrobić komin taśmą to przykleiłbym ją tylko do pokrycia a na kominie nie odrywał taśmy. Na to opaska z blachy z wcinką.Proszę to przemyśleć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.09.2017 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2017 A ja stosuję gładką taśmę ołowianą. Gruntuję komin i przyklejam taśmę do komina. Krycie wstępne wykonuję papą termozgrzewalną i też ją przyklejam do zagruntowanego komina (podobnie rzecz się ma z attykami czy z bokami lukarenek). Wcinkę zawsze robię na kryciu wstępnym a jak komin oklejony styropianem czy wełną skalną to dwie wcinki. Taśmy i papy są materiałami elastycznymi i pracujący dach nie robi tu żadnej szkody. Natomiast co innego ze sztywną obróbką z blachy. Tutaj jak najbardziej konieczne dwie niezależne obróbki: jedna związana z poszyciem dachu lub z łatami a druga z kominem ( podobnie ściana lukarny czy bok attyki). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 03.09.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2017 Przy takim wykonaniu będzie szczelnie nawet kilka metrów pod wodą. Koncepcja nieklejenia do komina wydaje mi się słuszna. Widziałem obróbki obniżone o 3 cm po kilku latach względem pierwotnego stanu. Kojarzę że producenci taśm nie zalecają klejenia do komina... Oczywiście każdy ma swoje patenty i tajniki wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msk85 18.07.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 (edytowane) Panie Andrzeju bardzo proszę o podpowiedź: Jaką obróbkę Pan poleca? Interesuje mnie trwałość komina, chciałbym aby służył jak najdłużej. Pokrycie dachu: deskowanie, papa podkładowa (SBS), dachówka ceramiczna. 1. Komin obudowany pełną cegłą klinkierową. 2. Komin obudowany blachą dobrej jakości. 3. Komin obudowany struktonitem (ewentualnie łupkiem). Serdecznie dziękuję za wsparcie. Edytowane 18 Lipca 2018 przez msk85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.07.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Bez względu czym jest obudowany komin są dwa rozwiązania. Jedno tradycyjne wykonane blachą a drugie taśmą ołowianą lub inną systemową. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msk85 23.07.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Dziękuję za odpowiedź. Niestety wkradł się błąd do mojej wypowiedzi. Nie chodziło mi o obróbkę komina lecz o jego obudowanie. Czyli jaki materiał do obudowania kominów Pan poleca: klinkier? blacha? struktonit? Który z nich jest najtrwalszy? Przepraszam za nieścisłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.07.2018 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2018 Najbezpieczniejszą będzie płytka włóknocementowa np. Struktonit. Żywotność ~60 lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msk85 29.07.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2018 Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts