Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym poznać Państwa opinię na temat mojej działki oraz możliwości budowy tam domu. Zaznaczony na wypisie z miejscowego planu zagospodarowania teren na żółto to działka budowlana, teren na zielono to teren zalewowy. Przez obszar żółty przechodzi nieprzekraczalna linia zabudowy, która całkowicie dyskwalifikuje tą działkę, aby można było tam cokolwiek postawić. Obszar żółty to prostokąt o wymiarach 18x11 m wraz z drogą dojazdową. Biorąc pod uwagę oddalenie się od działki na prawo i od góry o 4m (na lewo jest droga o szerokości 5 m, a od dołu ciąg dalszy działki) możliwe byłoby tam postawienie domu o wymiarach 7 x 14 i taki projekt już nawet znalazłem. Tylko ta nieprzekraczalna linia zabudowy, która wg mnie jest tam trochę bez sensu. Dalej w dół działki płynie rzeka, teren tam nie wydaje mi się, aby mógł być jakkolwiek wykorzystany przez gminę. Czy ktoś z Państwa spotkał się już taką sytuacją? Jest możliwość wnioskowania o przesunięcie tej nieprzekraczalnej linii? dom.JPGIMG_20170725_173515.jpg

Mapki mają już ponad 10 lat, a rzeka nie wylała od przynajmniej 20 lat. Zwróć też uwagę, że dom miałby stać ok 60 m od rzeki. Na tej linii są już zbudowane domy w mojej miejscowości, oczywiście dostały zezwolenie na budowę zanim określono takie tereny. Kupno działki mojej miejscowości to koszt ok 250 zł/m2, ta działka to jedyna szansa na własny dom.