mala2580 18.08.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Witajcie, Działka na której planujemy budowę należy do Babci. Wybudowany jest na niej dom jednorodzinny Z racji tego, że działka jest spora i odgrodzona tzw. dwa podwórka ( jedno z przodu z domem, drugie z tyłu puste ). Do drugiego podwórku na którym mielibyśmy się j budować jest także droga dojazdowa utwardzona. Od czego zacząć? Czy musimy przepisać tzw. drugie podwórku na siebie i wytyczać granice ? ( Będziemy się starać o kredyt hipoteczny w przyszłym roku ). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.08.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Od tego trzeba zacząć czyli od wydzielenia działki, nabycia własności, uporządkowania drogi dojazdowej bo nie dostaniecie PnB bez tego, wyjaśnienia sprawy mediów tzn prąd, woda, kanalizacja/szambo. A przede wszystkim zacząć trzeba od warunków zabudowy albo MPZP, bo się może okazać że domu wybudować tam nie można lub będą takie ograniczenia co do domu że po prostu nie będzie się to Wam podobało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnNowak 18.08.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Od tego trzeba zacząć czyli od wydzielenia działki, nabycia własności, uporządkowania drogi dojazdowej bo nie dostaniecie PnB bez tego, Ja mam taką sytuację, że aby wjechać na drugą część działki na której będę chciała postawić dom, muszę przejechać przez podwórko mojej siostry, Na jej podwórko wjeżdża się z drogi gminnej. Czy w takim wypadku trzeba wyznaczyć drogę dojazdową przez podwórko mojej siostry czy mogę np. spisać z siostrą taką umowę, że ona mi udostępnia dożywotnio swoje podwórko do przejazdu na moją działkę? wyjaśnienia sprawy mediów tzn prąd, woda, kanalizacja/szambo. Czy to znaczy, że trzeba zwrócić się do zarządcy kanalizacji i sieci energetycznej z zapytaniem czy będę mogła podłączyć się do kanalizacji i energetyka położy mi kable energetyczne do mojego domu? A przede wszystkim zacząć trzeba od warunków zabudowy albo MPZP, bo się może okazać że domu wybudować tam nie można lub będą takie ograniczenia co do domu że po prostu nie będzie się to Wam podobało. Jeżeli jest MPZP to trzeba jakiś odpis z tego planu? Czy do konkretnej działki są wydawane warunki zabudowy czy wystarczy, ze w MPZP jest napisane, że nowe domy mają być podobne do zabudowy sąsiedniej, mają mieć spadowe dachy kryte dachówką i poddasze użytkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala2580 18.08.2017 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Czy takie informacje otrzymam w urzędzie gminy ? Droga jest utwardzona i przejezdna ponieważ z tylu mamy sąsiadów i z niej korzystają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.08.2017 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Z droga dojazdową to jest sprawa dość skomplikowana zarówno w teorii (w sensie przepisów) jak i w praktyce - droga musi spełniać warunki określone przepisami ale to Wam powie architekt adaptujący bo to on dostanie mapkę do celów projektowych, obejrzy w terenie i powie co jest grane. W praktyce taka droga musi być na tyle utwardzona aby ciężki sprzęt wjechał z bloczkami, betonem, koparką, piaskiem itd może to pikuś ale uwierz mi pompogruszka ważyć może 40 ton potrafi tak rozjechać drogę że już żaden sąsiad nie dojedzie i będzie problem. Nie wszyscy sąsiedzi godzą się na takie coś, nawet jeśli to rodzina, dziś jest dobrze a za lat kilka może być tak że rodzina się wyprowadzi, sprzeda dom i nowy właściciel powie Wam get out, lepiej tą sprawę załatwić formalnie czyli służebność. Co do mediów to trzeba się zwrócić do dostawców o określenie warunków przyłączy i zapewnieniu dostaw. MPZP jest dostępny w urzędzie gminy, odpis jest płatny, można też znaleźć MPZP na stronie internetowej i sobie wydrukować . Jeśli jest tyle wątpliwości warto zwrócić się do lokalnego architekta który adaptuje projekty oni najczęściej zajmują się kompleksowo takim sprawami, albo kierują do odpowiednich ludzi. Tak więc na początek gmina, architekt, geodeta, a później dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnNowak 18.08.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Tak więc na początek gmina, architekt, geodeta, a później dostawcy. Lokalny architekt? Mam w planach dom szkieletowy drewniany. Chcę go zamówić u prducenta. Takie firmy mają swoje projekty. Albo mają w ofercie zrobienie projektu. Jak więc rozumiem, maja swoich architektów. Czy dodatkowo trzeba szukać drugiego architekta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mala2580 18.08.2017 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 możesz podlinkowac stronę na której można oszukać informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 18.08.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Lokalny architekt? Mam w planach dom szkieletowy drewniany. Chcę go zamówić u prducenta. Takie firmy mają swoje projekty. Albo mają w ofercie zrobienie projektu. Jak więc rozumiem, maja swoich architektów. Czy dodatkowo trzeba szukać drugiego architekta? no projekt domu trzeba dostosować do działki, zrobić plan zagospodarowania działki i przeważnie robią to lokalnie architekci z prostego względu ... są na miejscu, znają urzędników i urzędnicy ich znają. Taki architekt musi dostosować dom do warunków MPZP. Jeśli zrobi to wszystko (adaptację) ich architekt to chyba nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts