Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sprzedaz mieszkania

asiunia

Recommended Posts

Raczej tak nie jest - pośrednicy strasznie windują ceny nieruchomości w górę, w efekcie ceny przez pośredników są wyższe niż gdyby sprzedawac samodzielnie. No i łatwiej znaleźć kupca.

Zawsze można wwynegocjować cenę prowizji - nie 3% jak niektórzy chcą, a 1,5%.

Niektórzy pośrednicy są OK i powiedzą dokładnie jak załatwiać sprawy w spółdzielni etc. a niektórzy nie, i tylko inkasują pieniądze za znalezienie kupca. Ale dla nich to też praca, dzwonią, jeżdżą, więc w sumie należy im się też uczciwa zapłata za pracę, jeśli jest dobrze wykonana. Ja bym nie wieszała psów na pośrednikach.

Trzeba starannie wybrać agencję. Z doświadczenia wiem, że te największe najgorzej traktują klientów. Mam pozytywne wrażenia po współpracy z niewielką (ale sprawdzoną) agencją. Żaden oglądający nie przyszedł "z ulicy", zawsze towarzyszył mu ten sam agent, prowizja nie była straszna (w praktyce i tak pokrywa ją kupujący - o tyle jest droższe mieszkanie). W moim przekonaniu przy transakcjach rzędu kilkadziesięciu lub kilkuset tysięcy złotych warto zachować szczególną ostrożność i trochę "stracić" na rzecz fachowców (jeżeli sa nimi rzeczywiście:). Pozdrówka.

pomyslalam tez, ze jak tak wsyztsko ladnei zrobie to w koncu nie bedzie mi sie chcialo wyprowadzac :lol:

Ty się teraz nie łam ;)

Ale znam to uczucie, zwłaszcza bezpośrednio przed wizytą u notariusza robi się tak jakoś dziwnie. No i w ostatnim dniu wyprowadzki, przed zdaniem kluczy :)

kubanki, przejrzales mnie na wylot! 8)

Taki już mam wzrok sokoli (a raczej rentgenowy) ;)

Tak z ciekawości - będziecie mieszkać w obecnym lokum aż do przeprowadzki do docelowego domku? Bo my mamy jeszcze 1,5 roczną "śluzę" - zostało jeszcze tylko 1,25 roku :-? Jeśli Ty również to życzę powodzenia ;)

Pozdrawiam,

Kuba

Tak z ciekawości - będziecie mieszkać w obecnym lokum aż do przeprowadzki do docelowego domku? Bo my mamy jeszcze 1,5 roczną "śluzę" - zostało jeszcze tylko 1,25 roku :-? Jeśli Ty również to życzę powodzenia ;)

Pozdrawiam,

Kuba

niestety nie :( musimy sie pozbyc luksusow, by potem zyc w jeszcze wiekszych :lol: 8) ale damy rade!!!! :wink: